ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ) ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

 
Εγκαινιάστηκε το πάρκο των «Βυζαντινών Νερόμυλων»
 
 
 
 
«Σήμερα είμαστε περήφανοι που ανοίγουμε τις πύλες του πάρκου των Βυζαντινών Νερόμυλων, για να περιπλανηθούμε στην Ιστορία της πόλης», τόνισε ο δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης, μιλώντας απόψε στην τελετή των εγκαινίων του αρχαιολογικού πάρκου των Βυζαντινών Νερόμυλων, στα Μετέωρα Πολίχνης.
Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.
Αναφερόμενος στην παρουσία της...
Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, η οποία με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανακηρύχτηκε επίτιμη δημότης Πολίχνης, ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε: «Μια προβεβλημένη πρέσβειρα των ελληνικών γραμμάτων, μια άξια εκπρόσωπος της ελληνικής διανόησης, μια ξεχωριστή προσωπικότητα που δοξάζει τη χώρα μας στο εξωτερικό, τιμά με την παρουσία της απόψε την πόλη μας».
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μελίνα Παϊσίδου, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» την αποψινή εκδήλωση, γιατί -όπως είπε- καταδεικνύει τη «συνεργασία» δύο φορέων (δήμος Πολίχνης - 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) για τη «διάσωση» των Βυζαντινών Νερόμυλων της περιοχής και του αρχαιολογικού πάρκου, εντάσσοντας έτσι «το αρχαίο μέσα στο φυσικό περιβάλλον».
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πολίχνης, Πέτρος Φραγκόπουλος, μίλησε για «άλμα στο μέλλον, πατώντας σταθερά στο παρελθόν» και πρόσθεσε ότι «τα 4 τελευταία χρόνια ο δήμαρχος Πολίχνης έβαλε στην ατζέντα το έργο αυτό».
Μιλώντας για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη η κ. Γλύκατζη - Αρβελέρ, τόνισε -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Γνωστή η Θεσσαλονίκη για τα ωραία της μνημεία, όπως η Αχειροποίητος, ο Άγιος Δημήτριος κλπ. Σήμερα, χάρη στο δήμο Πολίχνης, φαίνεται ότι ήταν και τεχνολογικά προοδευμένη, γιατί οι νερόμυλοι που ανακαλύφθηκαν εδώ και μελετήθηκαν, δείχνουν ακριβώς και τη δυνατότητα που είχαν στο Βυζάντιο για ύδρευση. Πράγμα, για το οποίο στο Μεσαίωνα παίνευαν μόνο τους Άραβες».
Η κ. Γλύκατζη - Αρβελέρ, καταλήγοντας στην ομιλία της, συνεχάρη το δήμο Πολίχνης που έκανε την ανασκαφή και την ανάδειξη του «σπουδαίου» αυτού «μνημείου».
Πριν την ομιλία της, η κ. Γλύκατζη ανακηρύχτηκε επίτιμη δημότης Πολίχνης, από το δήμαρχο της πόλης, ο οποίος και της επέδωσε ένα αγαλματίδιο με μια Μακεδονίτισσα Ταναγραία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική συναυλία «Αφιέρωμα στο Σταύρο Ξαρχάκο» από χορωδίες της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ