10 μεγάλα «όχι» στη διατροφή

10 μεγάλα «όχι» στη διατροφή

 

1) Μην τρώτε μεγάλα γεύματα. Τα μεγάλα γεύματα επιβαρύνουν τις πεπτικές λειτουργίες, μειώνουν την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, προκαλούν υπνηλία και μείωση της ενεργητικότητας κι αυξάνουν τα αποθέματα λίπους του σώματος.
2) Μην αποφεύγετε το πρωινό γεύμα. Ένα σωστό πρωινό συμβάλλει στην αύξηση της ενεργητικότητας και εφοδιάζει τον οργανισμό με τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για το ξεκίνημα της ημέρας. 3) Μην υπερφορτώνετε το στομάχι σας το βράδυ. Το βραδινό φαγητό που τρώγεται σε ........μεγάλες ποσότητες, λάθος ώρα ή έχει ακατάλληλη σύνθεση ή τρόπο μαγειρέματος, επιβαρύνει σημαντικά το στομάχι, προκαλεί προβλήματα στον ύπνο και αυξάνει την λιποεναπόθεση.
4) Μην κάνετε μονομερή διατροφή. Η μονομερής διατροφή είναι επικίνδυνη γιατί στερεί τον οργανισμό από θρεπτικά συστατικά (ειδικά βιταμίνες και μέταλλα) κι αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής ανεπάρκειας και βιταμινικής ένδειας. Μονομερή διατροφή «ειδικού τύπου» (π.χ. ολική ή μερική «χορτοφαγία»), μπορούν να κάνουν μόνον τα άτομα που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις γύρω από τους εναλλακτικούς συνδυασμούς των τροφών, ή όσοι που παρακολουθούνται στενά από προσωπικό διαιτολόγο.
5) Μην κόβετε εντελώς το λίπος από τη διατροφή σας. Το λίπος είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό γιατί χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την κατασκευή σημαντικών ουσιών όπως είναι οι ορμόνες. Η πλήρης αποφυγή του λίπους καταλήγει σε σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα στην επιδερμίδα, προβλήματα στην παραγωγή των ορμονών, αύξηση του σωματικού λίπους (!), μείωση της πρόσληψης λιποδιαλυτών βιταμινών, προβλήματα στο έντερο, αύξηση φλεγμονωδών καταστάσεων και μυϊκών πόνων, μείωση της γονιμοποιητικής ικανότητας, μείωση μυϊκής ανάπτυξης (!) και προβλήματα στον γυναικείο περιοδικό κύκλο (αμηνόρροια, δυσμηνόρροια, κ.λπ).
6) Πείτε όχι στις εξτρεμιστικές δίαιτες αδυνατίσματος. Οι εξτρεμιστικές δίαιτες αδυνατίσματος καταπονούν τον οργανισμό, μειώνουν τη ταχύτητα του μεταβολισμού, μειώνουν το μυϊκό ιστό, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας και, τελικά, τα αποτελέσματά τους είναι προσωρινά κι όχι «μόνιμα» γιατί δεν σας εκπαιδεύουν διατροφικά.
7) Αποφύγετε τα αναψυκτικά. Τα κοινά αναψυκτικά είναι «βόμβες» θερμίδων επειδή περιέχουν πολλή ζάχαρη. Σε τελική ανάλυση ούτε ξεδιψούν, ούτε βοηθούν στην χώνευση, ούτε προσφέρουν τίποτα περισσότερο από άχρηστες θερμίδες, ενώ, αντίθετα, μπορούν να αυξήσουν το σωματικό σας βάρος, να προκαλέσουν αυξομειώσεις στην ενεργητικότητά σας, να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και, ίσως, να προκαλέσουν προβλήματα (σε κατάχρηση) στα οστά, στα δόντια και στο στομάχι. Μην ξεχνάτε ότι και τα light αναψυκτικά μπορεί να περιέχουν πολλά άχρηστα χημικά για να έχουν αυτήν την έντονα γλυκιά γεύση.
8) Πείτε όχι στην κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Το αλκοόλ σκοτώνει, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ένα ποτηράκι ελαφρύ αλκοολούχο ποτό μαζί με το φαγητό μπορεί να μην προκαλεί προβλήματα, αλλά η συχνή και η υπερβολική του χρήση αυξάνει τις πιθανότητες μέθης, προβλημάτων στο συκώτι και στα νεφρά, εξάρτησης, αύξησης σωματικού βάρους και λίπους.
9) Μην βασίζεστε στα light προϊόντα για να αδυνατίσετε. Τα light προϊόντα δεν αποτελούν υποκατάστατο των φυσικών προϊόντων. Θεωρητικά μπορεί να περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά αλλά, αν τα φάτε σε μεγάλες ποσότητες ή επιπρόσθετα των κανονικών, θα σας παχύνουν προσφέροντάς σας, κι αυτά, παραπανίσιες θερμίδες.
10) Αποφύγετε τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα εμπεριέχουν πολλούς αλλά ασαφείς κινδύνους (λόγω έλλειψης γνώσεων) για την υγεία μας. Για παράδειγμα οι μεταλλαγμένες ντομάτες φαίνεται ότι μπορούν να αυξήσουν την αντοχή των μικροβίων απέναντι στα αντιβιοτικά, ενώ η τροποποιημένη σόγια μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ