Σε "κώμα" 21 νοσοκομεία στη χώρα

 




Η δαπάνη για τα φάρμακα μέσα σε 5 χρόνια αυξήθηκε κατά 67%, από 91,5 σε 152,8 εκατ. ευρώ. Το υγειονομικό υλικό το 2005 κόστισε 61,3 εκατ. ευρώ και πέρυσι έφθασε τα 95,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 55,2%
Σύμφωνα με το «Έθνος», ανεπανόρθωτη μοιάζει να είναι η ζημιά στα οικονομικά των νοσοκομείων. Οι δαπάνες για φάρμακα και υλικό αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία έως και 67%, ενώ τα έσοδα παρέμειναν καθηλωμένα. Η αδυναμία των υπηρεσιών να βεβαιώσουν και να εισπράξουν νοσήλια προκαλεί έκρηξη των χρεών που δημιουργούν συνθήκες «χρεοκοπίας» στο ΕΣΥ, παρά την αισθητή μείωση των δαπανών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.
Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που παρέθεσε ο υποδιοικητής της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής κ. Σωτήρης Ζώτος, στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μάνατζμεντ Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο... Σαββατοκύριακο. Τα στοιχεία προέρχονται από 21 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων το «Μεταξά», το «Θριάσιο», το Κρατικό της Νίκαιας, το «Αττικόν», το «Δαφνί» και το «Δρομοκαΐτειο».
Η ανάλυση των αριθμών δείχνει ότι τα φάρμακα κατέχουν τη μερίδα του λέοντος: Το 2005, οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Β’ ΥΠΕ δαπανούσαν για σκευάσματα 91,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο έφτασε πέρυσι τα 152,8 εκατομμύρια (αύξηση 67%)! Την ίδια περίοδο, οι δαπάνες για υγειονομικό υλικό αυξήθηκαν κατά 55,2% (από 61,3 σε 95,2 εκατομμύρια) και για ορθοπεδικό υλικό κατά 34,5% (από 17,6 σε 23,7 εκατομμύρια).
Οι διοικήσεις των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν μπορούν να «παρακολουθήσουν» τις αυξήσεις αυτές για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι ο ρυθμός αύξησης είναι δυσθεώρητος. Ο δεύτερος είναι ότι δεν μπορούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες.
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από την 1η Ιανουαρίου, τα 21 νοσοκομεία της Β’ ΥΠΕ έχουν βεβαιώσει έσοδα 108,9 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν εισπράξει μόλις 31,7 εκατομμύρια. Μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής δεν έχουν βεβαιώσει ακόμη νοσήλια του 2009! Μεταξύ αυτών, είναι το «Αττικόν», για το οποίο εκκρεμεί από πέρυσι βεβαίωση νοσηλίων 41,2 εκατομμυρίων ευρώ, όταν την ίδια χρονιά τα συνολικά του έσοδα από νοσήλια ήταν μόλις 14,4 εκατομμύρια.
Για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά αυτά προβλήματα, οι διοικήσεις επιχειρούν να μειώσουν τις δαπάνες και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα νοσοκομεία της Β΄ ΥΠΕ μείωσαν τις δαπάνες για υγειονομικό υλικό από 25,1 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι στα 16,8 εκατομμύρια, μείωση που συνεχίστηκε ακόμη πιο έντονα τα επόμενα δύο τρίμηνα.
Η προσπάθεια, πάντως, υπονομεύεται από το χάος που επικρατεί στις προμήθειες. Σύμφωνα με τον κ. Ζώτο, κάθε μονάδα του ΕΣΥ έχει δική της κωδικοποίηση των υλικών ή δεν έχει καθόλου κωδικοποίηση.
Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει σύστημα με το οποίο θα ελέγχονται οι ποσότητες που προμηθεύονται τα νοσοκομεία και η χρήση τους κατά τμήμα. Καταγράφονται μόνον οι συνολικές ποσότητες που εισάγονται και οι συνολικές πληρωμές με βάση τα τιμολόγια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ