Aπειλεί με πρόστιμο 3 εκ.ευρώ την αυστριακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Verbund

Aπειλεί με πρόστιμο 3 εκ.

ευρώ την αυστριακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Verbund

 

η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.)

Με πρόστιμο που μπορεί να φθάσει στα 3 εκατ. ευρώ απειλεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την αυστριακή εταιρία Verbund, που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή αμφισβητεί τη..νομιμότητα, και αρνείται να καταβάλει χρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΡΑΕ, με απόφαση της Ολομέλειας έκρινε ότι η εταιρία με την πρακτική της παραβιάζει τους όρους της άδειας που της έχει χορηγηθεί και κάλεσε τους εκπροσώπους της εταιρίας, σε ακρόαση σε ειδική επιτροπή, σε δύο εβδομάδες (20 Οκτωβρίου) προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους.Οι χρεώσεις που δεν καταβάλει η Verbund, και για τις οποίες έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρέχει η ΔΕΗ, με κόστος που επιμερίζεται στους καταναλωτές. Ως Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας αναφέρονται τα τιμολόγια που ισχύουν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τα οποία είναι ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική χώρα παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα απομονωμένα νησιά είναι πολλαπλάσιο αφού το καύσιμο που χρησιμοποιείται εκεί είναι το πετρέλαιο.
Οι οφειλές της Verbund προς τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), ο οποίος κάνει την εκκαθάριση του λογαριασμού των ΥΚΩ) από τις χρεώσεις των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και άλλες εκκρεμότητες διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, στις 3 Σεπτεμβρίου στα 4,8 εκατ. ευρώ. Ο ΔΕΣΜΗΕ προειδοποίησε εξάλλου πως αν δεν εξοφληθεί το χρέος, ο ίδιος δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους.
Η ΡΑΕ αναφέρει στην απόφαση πως η εταιρία στις επανειλημμένες οχλήσεις του ΔΕΣΜΗΕ απαντά με την αμφισβήτηση της νομιμότητας των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και επικαλείται την αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σημειώνει ωστόσο ότι η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε από την Επιτροπή Αναστολών του Σ. τ. Ε. και κατά συνέπεια , αναφέρει η ΡΑΕ, «η εταιρεία αυτή οφείλει, όπως άλλωστε και κάθε Προμηθευτής, να συμμορφώνεται με το ισχύον σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, μέρος του οποίου αποτελούν και οι διατάξεις που σχετίζονται με την επιβολή των χρεώσεων για τις ΥΚΩ». Υπενθυμίζει τέλος ότι ο νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει πρόστιμα από 150.000 - 3 εκατ. ευρώ για όποιον παραβιάζει τις διατάξεις του.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ