400.000 απόρρητα έγγραφα – κόλαφος για τις ΗΠΑ

400.000 απόρρητα έγγραφα – κόλαφος για τις ΗΠΑ

 


Τη συστηματική απόκρυψη βασανιστηρίων και το θανάτων εκατοντάδων αμάχων στο Ιράκ από ιδιωτικές αμερικανικές δυνάμεις αποκαλύπτει το WikiLeaks
Ο αμερικανικός στρατός κουκούλωσε βασανιστήρια κρατουμένων από το ιρακινό κράτος και σκότωσε εκατοντάδες αμάχους στα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι στρατιώτες του, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks για το Ιράκ.
Οι αποκαλύψεις της Wikileaks αφορούν την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2004 έως 31 Δεκεμβρίου του 2009 στο Ιράκ, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία των..... Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αν και ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς του πολέμου κατά του Ιράκ ήταν να κλείσουν τα κέντρα βασανιστηρίων του Σαντάμ Χουσέιν, τα έγγραφα της Wikileaks δείχνουν πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης ιρακινών κρατουμένων από ιρακινούς αστυνομικούς και στρατιώτες. Επιπλέον, αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για τα βασανιστήρια που είχε επιτρέψει το (ιρακινό) κράτος, όμως διέταξαν τα στρατεύματά τους να μην παρέμβουν», μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.
Προσθέτει πως σύμφωνα με τα έγγραφα (της Wikileaks) εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στα οδοφράγματα του αμερικανικού στρατού».
Όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο τα έγγραφα της Wikileaks, ο απολογισμός των νεκρών αμάχων είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που ανακοινώθηκε.
Υπάρχουν επίσης αναφορές του αμερικανικού στρατού για ισχυρισμούς που συνέδεαν τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι με τάγματα θανάτου, τα οποία σκόρπισαν το θάνατο και τον τρόμο από την αρχή του πολέμου.
Το κανάλι κάνει επίσης λόγο για «αμερικανικές μυστικές αναφορές που αποκαλύπτουν νέες περιπτώσεις στις οποίες ενέχεται (η αμερικανική ιδιωτική πρώην εταιρία ασφαλείας) Blackwater σε πυροβολισμούς κατά αμάχων. Καμία κατηγορία δεν έχει στοιχειοθετηθεί εναντίον της».
Μεταξύ των «κύριων συμπερασμάτων» της Wikileaks βρίσκεται επίσης «η μυστική ανάμιξη του Ιράν στη χρηματοδότηση των σιιτικών πολιτοφυλακών. Τα έγγραφα αφηγούνται με κάθε λεπτομέρεια το μυστικό πόλεμο του Ιράν στο Ιράκ και αναφέρονται στο ρόλο των Φρουρών της Επανάστασης ως παρόχων όπλων στους εξεγερμένους σιίτες», σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.
Τουλάχιστον 109.000 νεκροί - οι περισσότεροι άμαχοι - από το 2003 έως το 2009

Σύμφωνα πάντα με τα μυστικά αμερικανικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της ιστοσελίδας WikiLeaks, τουλάχιστον 109.000 άνθρωποι, το 63% των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την αμερικανική εισβολή το Μάρτιο του 2003 και έως τα τέλη του 2009.
«Τα εμπιστευτικά έγγραφα που απέκτησε η WikiLeaks αποκαλύπτουν πως οι αμερικανικές δυνάμεις διέθεταν έναν απολογισμό που κατέγραφε τους ιρακινούς νεκρούς και τραυματίες, έστω κι αν το αρνούνται δημόσια», δηλώνει το κανάλι του Κατάρ.
«Δείχνουν πως ο πόλεμος προκάλεσε 285.000 θύματα, από τα οποία τουλάχιστον 109.000 είναι νεκροί», ανάμεσα στο 2003 και στα τέλη του 2009, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το 63% των νεκρών ήταν άμαχοι.
Σύμφωνα με ένα νέο αμερικανικό απολογισμό που δημοσιεύθηκε διακριτικά στα τέλη Ιουλίου στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (Centcom), σχεδόν 77.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2008, περίοδος η οποία ήταν η πιο αιματηρή σε επτά χρόνια πολέμου. Ανάμεσά τους, 63.185 άμαχοι και 13.754 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Η εκτίμηση του αριθμού των ιρακινών θυμάτων από την εισβολή που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Μάρτιο του 2003 είναι αντικείμενο αμφισβητήσεων και ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την πηγή, ξεκινώντας από λιγότερους από 100.000 και φθάνοντας σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες.
Αντίδραση Χίλαρι Κλίντον

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε «τη διαρροή κάθε εγγράφου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών», ενώ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις ανακοινωθείσες αποκαλύψεις.
«Εχω τη σταθερή πεποίθηση πως οφείλουμε να καταδικάσουμε με πολύ σαφείς όρους τη μετάδοση κάθε πληροφορίας, είτε πρόκειται για άτομα είτε για οργανώσεις, που μπορεί να θέσει σε κίδυνο τη ζωή στρατιωτών και αμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, η Κλίντον δήλωσε πως αντιτίθεται σε κάθε μετάδοση «που απειλεί την ασφάλειά μας και την εθνική ασφάλεια εκείνων με τους οποίους εργαζόμαστε μαζί».
Πριν από τη δημοσιοποίηση των εμπιστευτικών εγγράφων, το ΝΑΤΟ είχε προειδοποιήσει ότι οι αποκαλύψεις της Wikileaks μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ζωές στρατιωτών και αμάχων.
«Τέτοιες διαρροές μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια», απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
«Οι διαρροές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτών και αμάχων», πρόσθεσε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ