ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 500.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 500.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

 

Ρεπορτάζ : Χαρά Τζαναβάρα
(από την Ελευθεροτυπία)
Σε καθεστώς προστασίας μπαίνουν για πρώτη φορά περίπου 500.000 στρέμματα στις οροσειρές Πατέρα, Πάστρας, Γερανείων και Κιθαιρώνα, από τα οποία πάνω από το 80% είναι δασικές ζώνες, όπου κυριαρχεί το υψηλό πράσινο. Ως σήμερα, πάντως, δεν έχουν κηρυχθεί...
ούτε καν τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, παρά το γεγονός ότι στα δάση της ελάτης έχουν βρει καταφύγιο ελάφια από την Πάρνηθα, μετά τις πυρκαγιές του 2007. Στην περιοχή, που εκτείνεται από τα όρια του Δήμου Μεγάρων και φτάνει ώς την Ψάθα και το Πόρτο Γερμενό στις ακτές του Κορινθιακού, έχει επιβληθεί με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών ώς τον Μάιο του 2011, ώστε να ..
προωθηθούν οι μελέτες από τον Οργανισμό Αθήνας και να ακολουθήσει η θεσμοθέτηση των μέτρων προστασίας με τη μορφή διατάγματος. «Εργαζόμαστε ώστε στο τέλος του χρόνου να έχουμε έτοιμες τις προτάσεις», μας διαβεβαιώνει ο αρχιτέκτων Γ. Μικρός από το τμήμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού. 42 συνεταιρισμοί Οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής Αττικής θεωρούνται οι λιγότερο «μολυσμένοι» από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, με περιορισμένη αυθαίρετη δόμηση. Η μεγάλη απειλή όμως είναι οι 42 οικοδομικοί συνεταιρισμοί που διεκδικούν από χρόνια πάνω από 15.000 στρέμματα, κυρίως σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται δημόσια διακατεχόμενη γη. Πρόκειται για εκτάσεις που πριν από δεκάδες χρόνια είχαν εκχωρηθεί από το κράτος σε ρυτινοσυλλέκτες. Στη δεκαετία του '50, το υπουργείο Γεωργίας είχε εκχωρήσει και την κυριότητα, η οποία όμως ανακλήθηκε όταν διαπιστώθηκαν οι πρώτες αγοραπωλησίες. Σε αυτή την παραμελημένη περιοχή εντοπίζονται παράκτιοι υδροβιότοποι, όπως αυτοί στο Σχίνο, τη Μαυρολίμνη και την Ψάθα, αλλά και στις εκβολές των ρεμάτων Μεγάρων και Κινέτας, σε συνδυασμό με τη λίμνη Σκουρτών. Μελέτη της Ορνιθολογικής Εταιρείας για τις βόρειες ακτές του Κορινθιακού επισημαίνει ότι αποτελούν σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο για τα μεταναστευτικά πουλιά. Ειδικά για το έλος της Ψάθας αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 100 είδη άγριων πουλιών, ανάμεσά τους σημαντικές οικογένειες ερωδιών, αποτελούμενες από λευκοτσικνιάδες, στακτοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες κ.λπ., που με βάση κοινοτική οδηγία εντάσσονται στα σπάνια ή απειλούμενα είδη και θεωρούνται πολύτιμα για το ευρωπαϊκό φυσικό περιβάλλον. Παρ' όλα αυτά δεν έχουν ενταχθεί σε δίκτυα προστατευόμενων περιοχών. Ευρήματα Παραγνωρισμένα και τα «αποτυπώματα» της Ιστορίας από την Αρχαιότητα ώς και την Τουρκοκρατία: * Στο Μεγάλο Βαθυχώρι διασώζεται πύργος του 400 π.Χ. και άλλος ένας της ίδιας περιόδου βρίσκεται στο Μικρό Βαθυχώρι, σημάδια αδιάψευστα ότι η περιοχή βρισκόταν στα αρχαία περάσματα που συνέδεαν τη βόρεια Ελλάδα με την Πελοπόννησο. **Στο Πόρτο Γερμενό έχουν βρεθεί ερείπια των Μεγαρικών Αιγοσθενών, τρεις ναΐσκοι της βυζαντινής περιόδου και μια παλαιοχριστιανική εκκλησία βασικού ρυθμού που έχει χτιστεί πάνω στα ίχνη του ιερού του Μελάμποδα, ο οποίος ήταν μάντης και θεραπευτής. ** Σημαντικά ευρήματα εντοπίζονται στην αρχαία Ερένεια, στη βόρεια πλευρά του όρους Πατέρα, στον δρόμο από τα Κούντουρα στον Αγιο Γεώργιο, στους πύργους στο Μάζι και το Βελατούρι. Σε απόσταση 4 χλμ. από την Οινόη εντοπίζονται τα ίχνη του αρχαίου δήμου, ενώ στη θέση Κάζα το περίφημο φρούριο Ελευθερών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ