Κλειδωμένο BIOS; Κανένα πρόβλημα!

Κλειδωμένο BIOS; Κανένα πρόβλημα!

 

 

Πώς πάει η ζωή αγαπητοί αναγνώστες; Ελπίζω καλά.
Το σημερινό άρθρο το εμπνεύστηκα απο τη ζωή. Πριν μερικές μέρες ένας φίλος μου ήθελε να κάνει μια αλλαγή στο BIOS του υπολογιστή του και συγκεκριμένα στο τρόπο που boot-άρει.
Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούσε, διότι υπήρχε ένας .... κωδικός το οποίο δεν τον είχε βάλει ο ίδιος.

Μεγάλες εταιρείες υπολογιστών (Dell, HP) χρησιμοποιούν αυτό το μέτρο για να αποφύγουν ανεπιθύμητες αλλαγές στο BIOS. Παρολαυτά ένας μέσος χρήστης ίσως χρειαστεί να μπει στο BIOS να κάνει αλλαγές για διαφόρους λόγους.

Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε 3 τρόπους που μπορούμε να μπούμε στο BIOS σε περίπτωση που είναι κλειδωμένο!

Τρόπος 1:
.............
Ο πρώτος τρόπος είναι να αφαιρέσουμε την μπαταρία (CMOS) του υπολογιστή. Ακόμα και αν είναι κλειστός ή εκτός πρίζας ο υπολογιστής "θυμάται" κάποιες ρυθμίσεις με τη βοήθεια μιας μπαταρίας που έχει μέσα του. Αν την αφαιρέσουμε, τότε αυτομάτως θα ξεχάσει τις ρυθμίσεις. Δεν σας συστήνω να πραγματοποιήσετε αυτό τον τρόπο σε Laptops ή Netbooks, αλλά μόνο σε Επιτραπέζιους υπολογιστές.

Για να πραγματοποιησούμε αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να ανοίξουμε το κουτί του υπολογιστή αφαιρώντας τις βίδες και να κοιτάξουμε στη μητρική πλακέτα (Motherboard). Σε κάποιο σημείο πρέπει να υπάρχει μια μπαταρία σαν αυτή:

Αφού την εντοπίσουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα κατσαβιδι, ώστε να την αφαιρέσουμε από τη βάση της. Προσοχή ομως! Η ασφάλεια έρχεται πρώτη. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αφαιρέσει τον υπολογιστή σας από την πρίζα! Επίσης, τα εξαρτήματα που υπάρχουν πάνω στο Motherboard είναι ευαίσθητα, οπότε ένα χτύπημα ή χαρακιά μπορεί να καταστρέψει κάτι με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί πλέον ο υπολογιστής σωστά ή καθόλου. Για να αφαιρέσουμε την μπαταρία κάνουμε αυτήν την κίνηση:

Βάζουμε δηλαδή το κατσαβίδι και πιέζουμε προσεκτικά προς τα πάνω. Λογικά η μπαταρία θα φύγει από τηθέση της. Το επόμενο βήμα είναι να περιμένουμε κάνα 10λεπτο έως 15λεπτο, διότι η Μητρική Πλακέτα περιέχει πυκνωτές. Δηλαδή, εξαρτήματα που αποθηκεύουν ρεύμα και το δίνουν, όταν χρειαστεί. Για να αποφορτιστούν πρέπει να περάσει το χρονικό διάστημα που ανέφερα. Χαλαρώστε, λοιπόν, περιμένετε και μόλις περάσουν τα λεπτά ξαναβάλτε την μπαταρία, βιδώστε τα καπάκια του υπολογιστή και ξεκινήστε τον. Συγχαρητήρια μόλις μπήκατε στο BIOS!

Αυτό τον τρόπο δεν τον προτείνω σε αρχάριους χρήστες, διότι το BIOS θα χάσει όλες τις ρυθμίσεις του και πρέπει να το ξαναρυθμισετε χειροκίνητα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Σίγουρα υπάρχει η επιλογή "Reset to default settings", αλλά είναι οι εργοστασιακές. Οι εργοστασιακές δεν ταιριάζουν πάντα με τις ανάγκες μας.

Τρόπος 2:

Ο δεύτερος τρόπος είναι να βρείτε τον κωδικό του BIOS μέσω λογισμικού! Ένα τέτοιο λογισμικό είναι το !Bios. Έχει τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας κάποιους τρόπους σπασίματος κωδικών (όπως για παράδειγμα Brute-Force Attack) να βρει το κωδικό!
Λόγω τον δυνατοτήτων που προσφέρει πολλά Antivirus μπορεί να το αναγνωρίσουν σαν ιό. Παρολαυτά δεν είναι. Αν ενδιαφέρεστε για αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Όταν το κατεβάσουμε πρέπει να το τρέξουμε από DOS. Δηλαδή πάμε έναρξη, εκτέλεση και γράφουμε CMD. Θα ανοίξει το DOS. Πάμε στην τοποθεσία που έχουμε αποθηκεύσει το αρχείο και το τρέχουμε!


Θα δούμε μια τέτοια εικόνα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε στην επιλογή Crackers και να διαλέξουμε το BIOS που χρησιμοποιεί το Motherboard μας. Μόλις κάνουμε τα προηγούμενα βήματα, το πρόγραμμα θα μας ρωτήσει τι κωδικό θέλουμε να σπάσει. Τις περισσότερες φορές είναι το Supervisor ή το System Password. Διαλέγουμε και το αφήνουμε να κάνει τη δουλειά του. Αν πετύχει τότε συγχαρητήρια, αν όχι ξαναπροσπαθήστε ή προχωρήστε στον τρόπο νούμερο 3.

Τρόπος 3:

Σε πολλούς υπολογιστές οι εταιρείες τους έχουν προγραμματίσει έναν στάνταρ κωδικό, ώστε να το χρησιμοποιούν οι τεχνικοί τους, όταν ο υπολογιστής πάει για Service. Σας παρουσιάζω μερικούς, αλλά προσέξτε γιατί είναι Case-Sensitive, δηλαδή έχει σημασία ποια γράμματα είναι κεφαλαία και ποια μικρά!

AMI BIOS Backdoor Passwords:

A.M.I.
AAAMMMII
AMI
AMI?SW
AMI_SW
BIOS
CONDO
HEWITT RAND
LKWPETER
MI
Oder
PASSWORD

Award BIOS Backdoor Passwords:

(8 κενά)
01322222
589589
589721
595595
598598
ALFAROME
ALLY
ALLy
aLLY
aLLy
aPAf
award
AWARD PW
AWARD SW
AWARD?SW
AWARD_PW
AWARD_SW
AWKWARD
awkward
IOSTAR
CONCAT
CONDO
Condo
condo
d8on
djonet
HLT
J256
J262
j262
j322
j332
J64
KDD
LKWPETER
Lkwpeter
PINT
pint
SER
SKY_FOXSYXZ
SKY_FOX
syxz
SYXZ
TTPTHA
ZAAAADA
ZAAADA
ZBAAACA
ZJAAADC

Phoenix Backdoor BIOS Passwords:

BIOS
CMOS
phoenix
PHOENIX

Άλλοι κατασκευαστές ( Η μορφή είναι κατασκευαστής - Κωδικός ):

VOBIS and IBM – merlin
Dell – Dell
Biostar – Biostar
Compaq – Compaq
Enox – xo11nE
Epox – central
Freetech – Posterie
IWill – iwill
Jetway – spooml
Packard Bell – bell9
QDI – QDI
Siemens – SKY_FOX
SOYO – SY_MB
TMC – BIGO
Toshiba – Toshiba

"Δρ. Φίλιππος"  

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ