Κατασκεύασαν συσκευή ακαριαίου θανάτου για τον αστακό...


Κατασκεύασαν συσκευή ακαριαίου θανάτου για τον αστακό...

 

Ίσως ένα από τα πιο περιζήτητα και πανάκριβα εδέσματα είναι αστακός. Το μάρκετινγκ μάλιστα θέλοντας να καλύψει και τη δυσφορία όσων δυσκολεύονταν να τον απολαύσουν στο πιάτο τους, επειδή είχαν την ατυχία να τον δουν λίγο νωρίτερα να αρπάζεται από τη γυάλα του εστιατορίου για να καταλήξει ζωντανός στην κατσαρόλα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.
 Πλέον διαφημίζεται μια νέα συσκευή σχετικά ανώδυνης θανάτωσης του αστακού και κάθε άλλου συγγενικού είδους, όπως των καβουριών και των καραβίδων.
Η νέα συσκευή, με την ονομασία Crustastun, θανατώνει τους αστακούς, τα καβούρια και τα άλλα εδώδιμα μαλακόστρακα σχεδόν αστραπιαία με ηλεκτροπληξία, με μια και μοναδική εκπομπή ηλεκτρικού ρεύματος έντασης 1,5 αμπέρ. Η νέα τεχνολογία, που προβάλλεται ως η πιο....... ευσπλαχνική μέθοδος εξόντωσης θαλασσινών, επιδείχτηκε στο Κέντρο Διατροφικών Καινοτομιών στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».
Η συσκευή σκοτώνει το ζώο μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (ανάλογα με το μέγεθος του μαλακόστρακου) και όχι σε λεπτά ή και σε ώρες που απαιτεί η παραδοσιακή μέθοδος του βρασμού ή η τοποθέτησή ζωντανού του ζώου μέσα στην κατάψυξη, κάτι που συνεπάγεται αργό και βασανιστικό θάνατο, σύμφωνα με τις οργανώσεις προστασίας των ζώων.
Ο καθηγητής Ντάγκλας Νιλ του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο οποίος μελέτησε τη νέα μέθοδο, για λογαριασμό της εταιρίας που παράγει το Crustastun, δήλωσε ότι η συσκευή ηλεκτροπληξίας αποτελεί τον πιο γρήγορο τρόπο για να σταματήσει οποιοδήποτε σήμα δραστηριότητας του νευρικού συστήματος των ζώων, ένα είδος «καθαρού θανάτου».
Μια άλλη μελέτη, νωρίτερα φέτος, από τον Μπιορν Ροθ του πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, συνέκρινε τους εναλλακτικούς τρόπους θανάτωσης ενός μαλακόστρακου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όντως η ηλεκτροπληξία είναι η πιο γρήγορη -και συνεπώς η πιο ανώδυνη για το ζώο και η πιο «ηθική» για τον άνθρωπο- μέθοδος.
Τα μαλακόστρακα δεν είναι εύκολο να θανατωθούν, επειδή δεν έχουν ένα μοναδικό συντονιστικό εγκέφαλο, αλλά διαθέτουν ένα πιο κατανεμημένο νευρικό σύστημα. Ειδικά οι αστακοί έχουν τη φήμη ότι «είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν», με αποτέλεσμα ακόμα και όταν βράζονται ζωντανοί, να πεθαίνουν μετά από αρκετά λεπτά (δυστυχώς γι’ αυτούς).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ