ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Μας χρειάζονται οι ξεχασμένοι Έλληνες του Πέχτσεβο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Μας χρειάζονται οι ξεχασμένοι Έλληνες του Πέχτσεβο

 


Στο παρελθόν αναφερθήκαμε στους Έλληνες Θρακιώτες του Πέχτσεβο, ενός μικρού δήμου 5.500 κατοίκων στην Β.Α πλευρά των Σκοπίων. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι απόγονοι Ελλήνων προσφύγων από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης, που βρέθηκαν περιπλανώμενοι στα σημερινά Σκόπια αν και προορισμό είχαν την Θεσσαλονίκη.
Σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του Πέχτσεβο, έχουν απόλυτη γνώση της ελληνικής καταγωγής τους και μάλιστα έχουν συστήσει και πολιτιστικό σύλλογο, με την επωνυμία «Σύλλογος Ελλήνων – Καλλίπολη – Πέχτσεβο».
Όλο και περισσότεροι κάτοικοι μιλούν πλέον την ελληνική, αφού ο σύλλογος λειτουργεί και τμήμα ενηλίκων, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ελληνίδα δασκάλα από τα Σκόπια επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα το Πέχτσεβο και διδάσκει ελληνικά σε μικρούς και μεγάλους, ελληνικής καταγωγής και....... όχι μόνο.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξεχασμένοι Έλληνες της περιοχής, είναι πολλά και χρειάζονται τη στήριξη από το ελληνικό κράτος ή από προσφυγικούς συλλόγους της Ανατολικής Θράκης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Πρόσφατα επισκεφθήκαμε το Πέχτσεβο και τις εγκαταστάσεις του ελληνικού συλλόγου. Τα μέλη του Δ.Σ μας παρακάλεσαν να τους βοηθήσουμε να οργανώσουν μία εκδρομή στην Θεσσαλονίκη και στη γύρω περιοχή, για 15-20 ηλικιωμένα άτομα της ελληνικής κοινότητας, που δεν είδαν ποτέ την Ελλάδα. «Θα πεθάνουν και δεν θα έχουν πατήσει ποτέ το χώμα της πατρίδας» μας είπε η κυρία Φρόσω μέλος του συλλόγου, που κρατάει ψηλά τη σημαία της Ελλάδας στο μακρινό Πέχτσεβο.
Μέσα από το taxalia παρακαλούμε όποιoυς μπορούν να βοηθήσουν, είτε οικονομικά είτε διαθέτοντας μέσα (λεωφορείο για τη μετακίνηση και ξενοδοχείο για διήμερη διανυκτέρευση)να επικοινωνήσουν με το northgreeks@gmail.com και εμείς θα τους φέρουμε άμεσα σε επαφή με τα μέλη του ελληνικού συλλόγου στο Πέχτσεβο.
Ας ξεκινήσει από αυτή την «προσκυνηματική» εκδρομή στην πατρίδα, το ενδιαφέρον μας για τους ξεχασμένους Έλληνες του Πέχτσεβο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ