Υπάρχουν φόβοι για "παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο";

Υπάρχουν φόβοι για "παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο";
 
 
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) χθες Σάββατο, παρά το ότι αυξάνονται σταθερά οι εντάσεις σχετικά με τις ισοτιμίες ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα.
"Για πολύ καιρό τώρα, δεν έχουμε 'εμπορικό πόλεμο'", δήλωσε ο Πασκάλ Λαμί στην Ελβετική γερμανόφωνη εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Tages-Anzeiger.
Πάντως οι τριβές δεν είναι ασυνήθιστες όταν "μια χώρα εισέρχεται στο παγκόσμιο εμπόριο με τέτοια ορμή, όπως στην περίπτωση της Κίνας τα τελευταία 10 χρόνια".
Η Κίνα εντάχθηκε στον ΠΟΕ, τον διεθνή οργανισμό που ............"ρυθμίζει" το διεθνές εμπόριο, το 2001, και το 2009 ξεπέρασε τη Γερμανία και κατέστη η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα παγκοσμίως.
Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες κατηγορούν το Πεκίνο ότι κρατά εσκεμμένα χαμηλή την διατίμηση του νομίσματός του ώστε να ενισχύει τις εξαγωγές. Αξιωματούχοι, πολιτικοί και οικονομολόγοι σε ΗΠΑ και ΕΕ τείνουν να θεωρήσουν ότι η πορεία της Κίνας πλήττει την ανάπτυξη στην Κίνα και καλούν να υπάρξουν "αντίποινα".
Ο Λαμί ωστόσο αμφισβήτησε το κατά πόσον το υποτιμημένο Κινεζικό εθνικό νόμισμα προκαλεί "αξιοσημείωτες και αποδείξιμες συνέπειες" στο διεθνές εμπόριο κι εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα εμπορικού πολέμου.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ