Τρισδιάστατο «ζύγισμα» καταργεί τις ..ζυγαριές

Τρισδιάστατο «ζύγισμα» καταργεί τις ..ζυγαριές

 




Πετάξτε μεζούρες και ζυγαριές- ένας νέος σαρωτής (σκάνερ) τριών διαστάσεων που εξέλιξαν βρετανοί επιστήμονες θα δείχνει όχι μόνο πόσο παχύσαρκος είναι κανείς αλλά και σε ποια ακριβώς σημεία πρέπει να χάσει βάρος.
Ο μετρητής του δείκτη όγκου σώματος (Βody Volume Ιndex, ΒVΙ), όπως ονομάζεται η επαναστατική συσκευή, αρχικά θα χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία πριν από σοβαρά χειρουργεία. Λειτουργεί σαρώνοντας το σώμα του ασθενούς, σαν να βγάζει «φωτοτυπίες», σε μόλις έξι δευτερόλεπτα, χωρίς τη χρήση ακτίνων Χ. Το σύστημα αποτελείται από έναν θάλαμο ύψους δύο......... μέτρων, 16 αισθητήρες και 32 κάμερες, που ανιχνεύουν την κατανομή του λίπους στα διάφορα τμήματα του σώματος. Ο ασθενής εισέρχεται στο τρισδιάστατο σκάνερ με τα εσώρουχα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή μέτρηση όλων των καμπυλών του σώματος.
Για τη διαδικασία της σάρωσης χρησιμοποιείται λευκό φως, χωρίς επιβλαβή ακτινοβολία για τον οργανισμό. Σε έξι δευτερόλεπτα δημιουργείται η λεπτομερής «εικονική» φιγούρα του ατόμου, ενώ το αποτέλεσμα αποθηκεύεται ανώνυμα σε ασφαλές δίκτυο, για να εκτιμηθεί στη συνέχεια από τους γιατρούς. Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί δύο με τρία λεπτά.
Το μηχάνημα λαμβάνει υπόψη το βάρος, το ύψος, τον σωματότυπο, την ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό του ατόμου, με αποτέλεσμα να υπολογίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι κίνδυνοι για την υγεία του. Το πρωτοποριακό σκάνερ εξελίχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αστον, το νοσοκομείο Χάρτλαντς και την κλινική Μάγιο, και παρουσιάστηκε προσφάτως στην αγορά από τη βρετανική εταιρεία Select Research. Εχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε 2.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές.
Ορισμένοι γιατροί λένε βέβαια ότι το νέο σύστημα είναι πολύ ακριβό και ότι η μέτρηση του λίπους στην κοιλιακή χώρα, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες, μπορεί να γίνει και με μια απλή μεζούρα! Ωστόσο η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο ΒVΙ προσφέρει ένα πολύ πιο ακριβές σύστημα μέτρησης των επιπέδων παχυσαρκίας του ατόμου σε σύγκριση με τον λεγόμενο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ).
«Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν ότι το επιπλέον βάρος γύρω από το στομάχι, γνωστό στον ιατρικό κόσμο ως κεντρική παχυσαρκία,σημαίνει αυξημένο κίνδυνο για την υγεία» είπε ο Ρίτσαρντ Μπαρνς της Select Research. «Αυτό που προσφέρει τώρα στον κόσμο ο ΒVΙ είναι ένας εντελώς νέος τρόπος μέτρησης του λίπους στην κοιλιακή χώρα».
Το βέβαιον είναι ότι το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει την κατανομή λίπους στο σώμα με μεγαλύτερη ακρίβεια απ΄ ό,τι ο δείκτης μάζας σώματος, ενώ θα μπορεί να παρακολουθεί και τις όποιες αλλαγές με την πάροδο των ετών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ