Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Αγνωστα τα ελληνικά προϊόντα στις ΗΠΑ!

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Αγνωστα τα ελληνικά προϊόντα στις ΗΠΑ!

 


Τις χαμένες ευκαιρίες για εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τις ΗΠΑ και την έλλειψη σύγχρονων πρακτικών προώθησης-προβολής καταγράφει πιλοτική έρευνα της αμερικανικής αγοράς που διεξήγαγε για λογαριασμό του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων η εταιρεία Kairos Consumers, επικεντρώνοντας σε τέσσερα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα, το κρασί, οι ελιές και το ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με την έρευνα, αμερικανικές εταιρείες αποσπούν... σημαντικά μερίδια στη δυναμική αγορά της φέτας, εκμεταλλευόμενες, μάλιστα, ελληνοκεντρικά στοιχεία στην προώθηση-προβολή, ενώ οι Αμερικανοί καταναλωτές δείχνουν να μη γνωρίζουν το ελληνικό κρασί. Αντίθετα, θετικές είναι οι προοπτικές για τις ελιές και το ελαιόλαδο, όπου σημειώνεται ταύτιση ελληνικής προέλευσης και ποιότητας του προϊόντος, ωστόσο, σημειώνεται απώλεια προστιθέμενης αξίας, εξαιτίας του αναποτελεσματικού σε πολλές......... περιπτώσεις marketing.
Καταναλωτές
Οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουν, ενώ αδυνατούν να συνδέσουν την Ελλάδα με συγκεκριμένα προϊόντα.

Αντίθετα, συνδέουν την Ιταλία με τα ζυμαρικά και το ελαιόλαδο, τη Γαλλία με τα τυριά και τα κρασιά και την Ισπανία με τα αλλαντικά-κρεατικά και το ελαιόλαδο. Μόλις 1 στους 100 ερωτηθέντες -σε αυθόρμητη απάντηση- συνέδεσε την Ελλάδα με ένα συγκεκριμένο προϊόν (ελαιόλαδο).
Εστιάζοντας στα προϊόντα της έρευνας και στην ερώτηση «όταν σκέφτομαι κάποιο Made In Greece προϊόν», με επιλογή μεταξύ των προϊόντων της έρευνας, το 60% απάντησε τη φέτα, το 52% το ελαιόλαδο, το 39% τις ελιές, το 23% το κρασί και το 18% το γιαούρτι.
Αρνητικά είναι τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το branding των ελληνικών τροφίμων στις ΗΠΑ. Το 26% των καταναλωτών δήλωσε ότι «δεν έχω αγοράσει κάποιο προϊόν που ξέρω ότι είναι ελληνικό». Εξαίρεση αποτελεί το γιαούρτι ΦΑΓΕ, με αναγνωρισιμότητα στο 11% του κοινού και η μπίρα Mythos (3%).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ