ΙΚΑ : Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών!

ΙΚΑ : Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών!

 

- «Μαύρη» τρύπα ενός δις και εφιαλτικά σενάρια.
 
 Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, το ΙΚΑ, το έλλειμμα του οποίου υπολογίζεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο 1 δις ευρώ.
Η ίδια πηγή μάλιστα επισημαίνει ότι από το 1 δις ευρώ, τα 750 εκατομμύρια είναι κρατικές οφειλές από τις προβλεπόμενες δαπάνες υγείας, ενώ τα υπόλοιπα 250 εκατομμύρια ευρώ προκύπτουν από την εισφοροδιαφυγή.

Συνολικά τα συσσωρευμένα χρέη του ......δημοσίου προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 8,5 δις ευρώ, οφειλές που έχουν προκύψει από την μη καταβολή νομοθετημένων κρατικών πόρων.

Με τον οργανισμό να παραμένει μονίμως στο «κόκκινο», διακυβεύεται πλέον και η πληρωμή των συντάξεων χιλιάδων ασφαλισμένων, αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων, αφού το ΙΚΑ είναι υποχρεωμένο να καταβάλει μηνιαίως 1 δις ευρώ για συντάξεις, ενώ το κονδύλι για το δώρο των Χριστουγέννων υπολογίζεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2011 προδιαγράφεται ακόμα πιο δύσκολο, οπότε και αναμένεται αύξηση της ανεργίας. Σε περίπτωση μάλιστα που ο δείκτης ανεργίας ανέβει στο 15%, αυτομάτως θα αυξηθούν και οι δαπάνες για τα επιδόματα ανεργίας κατά 25%, αύξηση που ισοδυναμεί με το ποσό των 360 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το εφιαλτικό αυτό σενάριο, η «μαύρη» τρύπα του ΙΚΑ για το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστεί και να εκτιναχθεί στα 3 δις ευρώ.
Με δεδομένο ότι το Μνημόνιο αποκλείει ως λύση την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, που προέβλεπε προκαταβολή μέρους των πόρων του 2011, παράγοντες της διοίκησης του ΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο δανεισμού, αντλώντας ρευστότητα από την αγορά με σκοπό να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ