Γιατί οι γυναίκες ζητάνε συγνώμη πιο συχνά από τους άνδρες

Γιατί οι γυναίκες ζητάνε συγνώμη πιο συχνά από τους άνδρες

 

20 Οκτ 2010

Αν νομίζετε ότι ακούτε τις γυναίκες να λένε ‘’συγνώμη’’ περισσότερο από τους άνδρες, έχετε δίκιο. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι γυναίκες όντως ζητάνε συγνώμη πιο συχνά από ό, τι οι άνδρες.
Ωστόσο το θέμα δεν είναι ότι οι άνδρες είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν τις αδικίες που έχουν κάνει, όπως αποκάλυψε η μελέτη, αλλά ότι έχουν ένα υψηλότερο όριο στο τι θεωρούν ότι δικαιολογεί μια συγνώμη.
«Οι άνδρες δεν αντιστέκονται στη συγγνώμη επειδή νομίζουν ότι θα τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι ή επειδή δε θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους», δήλωσε .......η ερευνήτρια Karina Schumann, υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο, στον Καναδά. «Όταν νομίζουν ότι έχουν κάνει κάτι λάθος ζητούν συγγνώμη εξίσου συχνά με τις γυναίκες. Το θέμα είναι ότι νομίζουν ότι έχουν κάνει λιγότερα πράγματα λάθος».
«Τα ευρήματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο πώς οι άνδρες και οι γυναίκες επικοινωνούν μεταξύ τους», πρόσθεσε η Schumann.
Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες θεωρούνται συνήθως πιο απολογητικές από τους άνδρες, υπάρχουν λίγα εμπειρικά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτή την υπόθεση.
Η Schumann και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν 2 μελέτες για να δουν αν όντως τα δύο φύλα διαφέρουν στο πόσο συχνά ζητούν συγνώμη, και αν ναι, γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Στη μία έρευνα 33 φοιτητές ηλικίας 18 έως 44 ετών κρατούσαν ημερολόγιο 12 ημέρες, όπου κατέγραφαν αν ζήτησαν συγγνώμη ή να έκαναν κάτι που νόμιζαν ότι απαιτεί μια συγγνώμη, έστω και αν στην πραγματικότητα δε ζήτησαν συγνώμη. Κατέγραφαν επίσης πόσο συχνά αισθάνονταν ότι κάποιος είχε διαπράξει μια κακή πράξη εναντίον τους, που να δικαιολογεί μια συγγνώμη.
Οι γυναίκες διαπιστώθηκε ότι ζήτησαν συγγνώμη και ανέφεραν ότι είχαν κάνει προσβλητικές πράξεις πιο συχνά από τους άνδρες αλλά τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες απολογήθηκαν περίπου στο 81 % των περιπτώσεων, στις οποίες έκριναν ότι είχαν κάνει λάθος.
Οι άνδρες ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν πέσει θύματα αδικίας. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να διερευνήσουν μήπως τελικά οι άνδρες δεν προσβάλλονται το ίδιο εύκολα με τις γυναίκες και είναι λιγότερο πιθανό να θεωρήσουν ότι έχουν κάνει και οι ίδιοι κάτι προσβλητικό για κάποιον άλλο.
Στη δεύτερη μελέτη 120 φοιτητές βαθμολόγησαν πόσο σοβαρή θεωρούσαν μια συγκεκριμένη επίθεση. Για παράδειγμα τους ζητήθηκε να φανταστούν ότι ξύπνησαν το/τη φίλο/η τους αργά το βράδυ και λόγω της διαταραχής ύπνου που του/της προκάλεσαν, ο/η φίλος/η τους δεν τα πήγε καλά σε μια συνέντευξη για δουλειά την επόμενη μέρα. Οι γυναίκες έκριναν τα αδικήματα ως πιο σοβαρά από ό, τι οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι ο/η φίλος/η άξιζε μια συγγνώμη.
Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science, έγιναν σε μικρό δείγμα και αφορούσαν μόνο φοιτητές, επομένως τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες γενικότερα.

Καλύτερη επικοινωνία
Οι γυναίκες μπορεί να βάζουν χαμηλότερο όριο γι 'αυτό που απαιτεί μια συγγνώμη, επειδή δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συναισθηματικές εμπειρίες των άλλων και για την προώθηση της αρμονίας στις σχέσεις τους, εικάζει η Schumann.
Η αναγνώριση του γεγονότος ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο φύλων.
«Ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες είναι λάθος όταν διαφωνούν για το αν μια συγκεκριμένη πράξη είναι προσβλητική ή όχι ή για το αν επιβάλλεται μια συγγνώμη», επεσήμανε η Schumann. «Μπορεί απλά αυτό να σημαίνει ότι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για ένα γεγονός που συνέβη μεταξύ τους».
Όταν κάποιος είναι θυμωμένος με το σύντροφό του και αισθάνεται κατά κάποιον τρόπο ‘’θύμα’’, ίσως σκεφτεί: «πώς μπορεί ο σύντροφός μου να με αγαπά, αν δεν αναγνωρίζει τι έκανε;» Στην πραγματικότητα αυτό που θα έπρεπε να σκεφτεί είναι ότι ο σύντροφός του «δεν βλέπει το γεγονός με τον ίδιο τρόπο που το βλέπει ο εκείνος».
«Έτσι αντί να υποθέτετε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας ή τις επιθυμίες σας, είναι καλύτερο να μοιραστείτε μαζί του αυτό που αισθάνεστε και με αυτή την επικοινωνία να δημιουργήσετε τις βάσεις για μια ικανοποιητική σχέση», κατέληξε η Schumann.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ