"Έφυγε" ο Γιάννης Δαλιανίδης...

"Έφυγε" ο Γιάννης Δαλιανίδης...

 

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 87 του χρόνια ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Δαλιανίδης. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 μ.μ., από το 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ».
Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για .........κινηματογραφικές ταινίες, με πρώτο εκείνο για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο».
Το 1959 ξεκίνησε την σκηνοθετική του καριέρα με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε την ίδια χρονιά το «Λαός και Κολωνάκι».
Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία «Ο Κατήφορος». Ταινία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και εκτίναξε την καριέρα του.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το μιούζικαλ, είδος στο οποίο διακρίθηκε.
Σκηνοθέτησε περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει γράψει το σενάριο ο ίδιος. Από τη δεκαετία του 1970 εργάστηκε και στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές.
Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Γιάννη Δαλιανίδη. "Προσηλωμένος στις δημοκρατικές αρχές, αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του για την ανανέωση των ιδεών της αριστεράς, στηρίζοντας την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σταθερός δημοκράτης από τα νεανικά του χρόνια, πέρασε ένα διάστημα της ζωής του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Γερμανών. Ο Γιάννης Δαλιανίδης σημάδεψε με το έργο του μια ορισμένη περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου.", τονίζει σε ανακοίνωσή της...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ