Ανακαλύψτε τον κόσμο και συμβάλετε στη διατήρηση της φύσης

Ανακαλύψτε τον κόσμο και συμβάλετε στη διατήρηση της
φύσης
 
 
 
Ένα κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή είναι, από σήμερα, αρκετό για την περιήγηση σε 150.000 από τις προστατευόμενες περιοχές του πλανήτη. Καθώς οι συνομιλίες στη Ναγκόγια, στην Ιαπωνία, για την προστασία της βιοποικιλότητας στον πλανήτη μπαίνουν στη δεύτερη μέρα τους, με την ενεργοποίηση του δικτυακού τόπου ProtectedPlanet.net, ο ενδιαφερόμενος οικο-τουρίστας μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για τον επόμενο προορισμό του, να προσφέρει δικές του ταξιδιωτικές περιγραφές και φωτογραφίες και να συμβάλει ως «πολίτης-επιστήμων» στη διατήρηση του φυσικού πλούτου της Γης..........
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) -μέσω του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης της Διατήρησης της Φύσης- και η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν αυτό τον διαδραστικό δικτυακό τόπο. «Με τον ProtectedPlanet.net χρησιμοποιείται η τεχνολογία για να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα. Στον δικτυακό τόπο εκτίθεται η ομορφιά των προστατευόμενων περιοχών και δίνονται κίνητρα στον καθένα που θα την ανακαλύψει, να βοηθήσει από τον τουρίστα μέχρι τον κυβερνητικό αξιωματούχο», τόνισε ο διαχειριστής του προγράμματος στο Παγκόσμιο Κέντρο Παρακολούθησης της Διατήρησης της Φύσης, Κρέγκ Μιλς.
Πληροφορίες σε βάθος για εθνικούς δρυμούς και θαλάσσια καταφύγια είναι προσβάσιμες στον επισκέπτη, πληροφορίες που θα εμπλουτιστούν από τις ταξιδιωτικές σημειώσεις και τις εμπειρίες τις οποίες θα αναρτήσει εκ των υστέρων στην Wikipedia, καθώς και από τις προσωπικές φωτογραφίες με τις οποίες θα διευρύνει την ήδη υπάρχουσα βάση με μισό εκατομμύριο φωτογραφίες. Ο επισκέπτης θα μπορεί, επιπλέον, να προτείνει κοντινές περιοχές που κατά τη γνώμη του έχουν ενδιαφέρον και να μοιράζεται όλα αυτά μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το Flickr.
Στη συνέχεια, αυτό μπορεί να εμπνεύσει άλλους να κάνουν αυτό το ταξίδι, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο αναγκαία έσοδα σε κοινότητες, που βρίσκονται σε συχνά φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη Η βιομηχανία του οικο-τουρισμού αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται σήμερα σε 77 δισ. δολάρια. Καθώς αυξάνουν οι ανησυχίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, περισσότεροι τουρίστες από ποτέ επιλέγουν φιλικές, προς το περιβάλλον, διακοπές, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων σε προστατευόμενες περιοχές. Οι ευοίωνες προοπτικές τής βιομηχανίας οδηγούν την επιθεώρηση Travel Weekly να προβεί στην εκτίμηση ότι ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί στο 25% της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς μέχρι το 2012, με κύκλο εργασιών, που θα αγγίζει τα περίπου 473 δισ. δολάρια το χρόνο.
«Οι εθνικοί δρυμοί και οι προστατευόμενες περιοχές αντιπροσωπεύουν μια ιδιαίτερα σημαντική και επιτυχημένη απάντηση στην ανάγκη διατήρησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων του πλανήτη. Και, κατά έναν τρόπο, μπορούν να εξασφαλίσουν εισοδήματα και τα προς το ζην σε τοπικές κοινότητες. Σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, περίπου 1 έως 2 δισ. δολάρια του παγκόσμιου τουρισμού συνδέονται με το παγκόσμιο δίκτυο περίπου 150.000 προστατευόμενων περιοχών», επισήμανε ο επικεφαλής της UNEP, Άχιμ Στάινερ.
«Ωστόσο, τα οφέλη μίας καλής διαχείρισης του τουρισμού είναι, σήμερα, άνισα, με κάποιους δρυμούς να είναι δημοφιλείς μαγνήτες για τους τουρίστες και άλλα κρυμμένα διαμαντάκια να είναι σχετικά άγνωστα. Ο τόπος ProtectedPlanet.net έχει τη δυνατότητα να το αλλάξει αυτό. Άρα, είτε είστε κυβερνητικός αξιωματούχος, είτε επιστήμονας ή πολίτης που αναζητεί το πού θα κάνει τις "διακοπές της ζωής του", κάντε κλικ στο www.protectedplanet.net για μια νέα περιπέτεια», προτείνει ο Άχιμ Στάινερ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ