Βήματα αρχαίων Ρωμαίων «στοιχειώνουν» υπόγεια στη Βέροια

Βήματα αρχαίων Ρωμαίων «στοιχειώνουν» υπόγεια στη Βέροια
 
Τρία υπόγεια πολυκατοικιών στη Βέροια φιλοξενούν ένα αρχαίο ρωμαϊκό πέρασμα, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από εκσκαφές και εργασίες απαλλοτρίωσης που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η ρωμαϊκή οδός, έκτασης 50 μέτρων, κρυμμένη κάτω από αποθήκες και χώρους στάθμευσης της οδού Μητροπόλεως, έρχεται στο φως και ανοίγει για το κοινό, από την Παρασκευή το απόγευμα, για μια ολόκληρη βδομάδα. Ακολουθώντας τα βήματα των Ρωμαίων, το κοινό θα μπορεί να περπατήσει πάνω σε ένα από τα καλύτερα σωζόμενα τμήματα της λεωφόρου που περνούσε από την Ευιαστική πύλη της αρχαίας πόλης και κατέληγε στην αρχαία Ελίμεια, περνώντας ενδιάμεσα από το Βέρμιο.
Ο αρχαίος δρόμος είναι στρωμένος με μεγάλες λίθινες πλάκες, τον διακοσμούν κράσπεδα ενώ τα ίχνη, που εντοπίστηκαν επάνω του, αφήνουν υπόνοιες ότι το πέρασμα αμαξών ήταν συχνό φαινόμενο στην περιοχή. Εκτιμήσεις που προέκυψαν από τις αρχαιολογικές εργασίες φανερώνουν ότι ο δρόμος περιτριγυριζόταν από στοές με καταστήματα, ενώ σε πολύ μικρή,,,,,,, απόσταση από αυτόν βρισκόταν το αποχετευτικό και υδρευτικό σύστημα της αρχαίας πόλης.
Τμήματα του αρχαίου οδικού συστήματος της Βέροιας ανακαλύφθηκαν και στις οδούς Βενιζέλου, Εληάς, Ακαταμαχήτου, με αποτέλεσμα να προκύπτει αβίαστα το αίτημα για μετατροπή των ρωμαϊκών υπογείων σε μουσείο, επισκέψιμο από το κοινό όλο το χρόνο. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος έχει καταθέσει μελέτη στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και αναμένει την έγκριση για χρηματοδότηση, ώστε η Βέροια να αποκτήσει άρωμα ρωμαϊκών χρόνων.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ