Το κράτος που θυμίζει πολυεθνική εταιρεία

Το κράτος που θυμίζει πολυεθνική εταιρεία

 

10 Οκτ 2010

Τα τελευταία 30 χρόνια η Κίνα αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός κι ο αυταρχισμός μπορούν και να «συνυπάρχουν αρμονικά» και να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα

Κινεζικές τράπεζες χορηγούν δάνεια δεκάδων δισ. δολαρίων για έργα υποδομής σε ξένες χώρες.
Την ίδια περίοδο που στην Ευρώπη οι ρωγμές στο ανατολικό μπλοκ άρχιζαν να γίνονται εμφανείς, στην Κίνα συμπληρωνόταν η πρώτη δεκαετία του ανοίγματος της χώρας στην οικονομία της αγοράς. Το κίνημα των φοιτητών που συνετρίβη στην Τιενανμέν είναι ένα ορόσημο της εποχής εκείνης.
Τότε οι περισσότερες εκτιμήσεις των Δυτικών κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο εκδημοκρατισμός της Κίνας ήταν μια διαδικασία αναπόφευκτη κι επιταχυνόμενη όσο η οικονομία της χώρας εμβαπτιζόταν στον καπιταλισμό. Ηταν, όπως φάνηκε, άλλη μια φενάκη, όπως η δημοφιλής θεωρία περί του «τέλους της ιστορίας». Τα τελευταία 30 έτη η Κίνα αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός κι ο αυταρχισμός μπορούν και να συνυπάρχουν αρμονικά και να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.Ο συγκεντρωτισμός του συστήματος, που σε άλλες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού οδήγησε σε γιγαντισμό της γραφειοκρατίας συντελώντας έτσι στην πτώση των καθεστώτων, στην Κίνα συνέβαλε στη δημιουργία πανίσχυρων ...........κρατικών επιχειρήσεων.
Το κινεζικό κράτος σήμερα κυβερνάται περίπου όπως ένας όμιλος εταιρειών. Στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ένας τεχνοκράτης, ο πρόεδρος Χου Ζιντάο, ενώ ο πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, συχνά αναλαμβάνει να χειρίζεται υποθέσεις πολιτικά ευαίσθητες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Το κράτος που θυμίζει πολυεθνική εταιρεία
Ο κ. Τζιαμπάο έχει οικοδομήσει ένα φιλολαϊκό προφίλ από τότε που βρέθηκε στην Τιενανμέν, μία μέρα πριν απ' την επέμβαση του στρατού, προσπαθώντας να μεσολαβήσει μεταξύ φοιτητών και καθεστώτος. Στη σημερινή Κίνα, όπου εκατοντάδες «μαζικά συμβάντα», όπως ονομάζονται οι κινητοποιήσεις από το καθεστώς, λαμβάνουν χώρα καθημερινά, το λαϊκό προφίλ του πρωθυπουργού έχει μεγάλη αξία. Η κινεζική ηγεσία διακηρύσσει ότι κυβερνά μια «αρμονική κοινωνία», εντούτοις, αυτό αποτελεί περισσότερο στόχο της παρά πραγματικότητα. Η ανάδειξη της Κίνας σε «παγκόσμιο εργοστάσιο» μπορεί να της προσέφερε τεράστια εμπορικά πλεονάσματα και τεχνογνωσία, παράλληλα, όμως, παραδοσιακές μορφές κοινωνικής οργάνωσης διαλύθηκαν.
Η μετακίνηση του πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα, η κοινωνική κινητικότητα προς τη δημιουργία μιας ευάριθμης και ευδιάκριτης μεσαίας τάξης, η επιδοτούμενη μαζική μετανάστευση εθνικά Κινέζων (Χαν) προς τα εδάφη που κατοικούν ανήσυχες μειονότητες (Θιβετιανοί, Ουιγούροι) επιτρέπουν στο κινεζικό «χοτ-ποτ» να κοχλάζει αλλά να μη χύνεται -προς το παρόν τουλάχιστον.
Δυναμική ισορροπίαΗ συνέχιση της ταχύτατης ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση αυτής της δυναμικής ισορροπίας στη χώρα, της οποίας, εξάλλου, ένα μεγάλο τμήμα εξακολουθεί να στερείται βασικών υποδομών.
Οταν λοιπόν το πρώτο εννιάμηνο του 2008 η παγκόσμια οικονομική κρίση έβαλε λουκέτο σε βιομηχανικές μονάδες των αστικών κέντρων, κυρίως στον Νότο (εκείνο το διάστημα στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έκλεισαν 50 χιλιάδες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει ένα πακέτο τόνωσης της πραγματικής οικονομίας ύψους 4 τρισεκατομμυρίων γουάν (430 δισ. ευρώ περίπου) για έργα υποδομής σε αγροτικές περιοχές.
Συγκράτησε έτσι τον ρυθμό ανάπτυξής της στα υψηλά επίπεδα του 9,6% και 9,1% για τα έτη 2008 και 2009. Φέτος με την -έστω ασθενική- παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας το κινεζικό ΑΕΠ έτρεξε με 11,6% το α' τρίμηνο κι η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει ορισμένα από τα τονωτικά προγράμματα για την οικονομία, υπό τον φόβο «υπερθέρμανσής» της.
Σαν πείραμα που γίνεται σε εργαστηριακό σωλήνα μπορεί κανείς να θαυμάσει τα αποτελέσματα και αυτής της απόφασης που φάνηκαν αμέσως. Το β' τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ της Κίνας σημείωσε αύξηση «μόλις» 10,3% έναντι του ίδιου περσινού διαστήματος και άγγιξε τα 1.336,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το ΑΕΠ της Ιαπωνίας.
«Διπλοθεσίτες»Σήμερα οι μάνατζερ των μεγαλύτερων ανά κλάδο κινεζικών εταιρειών κατέχουν υψηλές θέσεις στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλόβαθμου αξιωματούχου και παράλληλα μάνατζερ είναι ο Γουέι Τζιαφού.
Είναι πρόεδρος της COSCO και παράλληλα επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας και Πειθαρχίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Με όχημα τις τράπεζες
Υλοποιούν και εκμεταλλεύονται γιγάντια έργα σε όλο τον κόσμο

Η κυβέρνηση στο διάστημα 2011-2015 σχεδιάζει να επενδύσει βαρέως και στις υποδομές της υπαίθρου (3 τρισ. γιουάν), αλλά και να συνδέσει τις πόλεις με ένα σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας (άλλα 3 τρισ. γιουάν στην πενταετία). Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να υπάρχουν 13.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει τις μεγάλες πόλεις με τρένα κινούμενα με 350 χλμ/ώρα. Το συνολικό μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου από 78.000 χλμ σήμερα σχεδιάζεται να φτάσει τα 110.000 χλμ μέσα σε δύο χρόνια και τα 120.000 μέχρι το 2020.
Ο μεγάλος στόχος που η Κίνα προσπαθεί να πετύχει παράλληλα με την κατασκευή του δικού της εσωτερικού δικτύου είναι η σιδηροδρομική ζεύξη με την Ευρώπη. Οι Κινέζοι θα ήθελαν να ενώσουν το Πεκίνο και το Λονδίνο με τρένο το οποίο θα κάνει την άνω των 8.000 χλμ διαδρομή σε δύο ημέρες. Οι Κινέζοι θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα τόσο κολοσσιαίο έργο οι ίδιοι. Η προτίμηση της Κίνας να χρηματοδοτεί την κατασκευή υποδομών είναι τυπική πρακτική της, η οποία αλλά συνοδεύει συχνά τις επενδύσεις της σε πλουτοπαραγωγικές πηγές τρίτων χωρών.
Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, η Κίνα επηρεάστηκε απ' την Ιαπωνία, η οποία το 1970 τη βοήθησε να χτίσει συγκοινωνιακή κι ενεργειακή υποδομή σε αντάλλαγμα για κινεζικό πετρέλαιο. Η Κίνα με 4 εκ. βαρέλια/ημέρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή πλέον δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των μισών αναγκών της. Πριν από 40 χρόνια όμως δεν είχε βιομηχανία και το πετρέλαιο της περίσσευε. Η συμφωνία με την πιο αναπτυγμένη γείτονα τη βοήθησε αρκετά. Από αυτές τις συμφωνίες του 1970 η Κίνα έχει αντιγράψει πολλά απ' τα οικονομικά εργαλεία που χρησιμοποιεί στις συμφωνίες που συνάπτει με χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου σήμερα.
Στις χώρες αυτές οι Κινέζοι επιλέγουν να χρηματοδοτούν την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής που δίνουν πρόσβαση σε πλουτοπαραγωγικές πηγές υπό τον όρο κινεζικές εταιρείες να συμμετέχουν στην κατασκευή και εκμετάλλευση αυτών των έργων. Για φτωχές χώρες το δέλεαρ είναι μεγάλο.
Στην ΑφρικήΓι' αυτό και δεν θα έπρεπε να κάνει εντύπωση η αυξημένη κινεζική παρουσία στην Αφρική. Γενικά οι σινο-αφρικανικές σχέσεις γίνονται όλο και στενότερες. Σε 43 αφρικανικές χώρες έχουν στηθεί μεικτές επιτροπές που εξετάζουν τις πιθανότητες επενδύσεων απ' την Κίνα. Το 2010 το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών υπολογίζεται να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια.
Το κινεζικό μοντέλο επενδύσεων δεν χρησιμοποιείται μόνο στην Αφρική. Πρόσφατα κινεζική εταιρεία κατασκεύασε το τμήμα του πετρελαιαγωγού που φέρνει 300.000 βαρέλια πετρελαίου απ' τη Ρωσία στην Κίνα, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 5-6% των τρεχουσών εισαγωγικών αναγκών της κι είναι εξασφαλισμένη για τα επόμενα 20 χρόνια. Βασικό σημείο της συμφωνίας ήταν η χορήγηση δανείου 20ετούς διάρκειας ύψους 25 δισ. δολαρίων από την China Development Bank (CDB- Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας) προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται τον αγωγό και τον προμηθεύουν με πετρέλαιο. Το επιτόκιο του δανείου είναι 6%.
Στην Αργεντινή, κινεζικές εταιρείες ανέλαβαν πρόσφατα να εκσυγχρονίσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο, που από την εποχή που πέρασε το ΔΝΤ από εκεί δεν έχει ορθοποδήσει. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη σύνδεση με τη Βολιβία. Κινεζικές εταιρείες θα προσθέσουν χιλιόμετρα στο μετρό του Μπουένος Αϊρες και θα κατασκευάσουν ένα νέο μετρό στην Κόρντοβα. Προβλέπεται να δοθούν για τους σκοπούς αυτούς δάνεια με ευνοϊκούς όρους συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων από κινεζικές τράπεζες.
Τέτοιες επενδύσεις εξασφαλίζουν στους Κινέζους ότι τα χρήματά τους θα γυρίσουν σε αυτούς σχεδόν αμέσως, αφού τα κεφάλαια που δίνονται για δάνεια πάνε σε κινεζικές κρατικές κατασκευαστικές εταιρείες. Απ' την άλλη, το δάνειο ξεπληρώνεται με τόκο στην επίσης κρατική τράπεζα που το χορηγεί.
Η σιωπηρή επέκταση της CDBΤα δύο τραπεζικά ιδρύματα που συχνότερα χρησιμοποιεί η Κίνα προκειμένου να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της είναι αυτά που με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε στη χώρα μας πρόσφατα θα χρηματοδοτήσουν τους Eλληνες εφοπλιστές. Δηλαδή, η Exim Bank και η CDB, της οποίας ο εκάστοτε διοικητής θεωρείται επισήμως υπουργός.
Συγκεκριμένα, η CDB επιδίδεται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια (σε πείσμα της μειωμένης κεφαλαιακής επάρκειας πολλών δυτικών ιδρυμάτων) σε μια «σιωπηρή επέκταση» εξαγοράζοντας μερίδια ξένων επιχειρήσεων, χρηματοδοτώντας ποικίλα πρότζεκτ ανά την υφήλιο και αναβαθμίζοντας τον ρόλο της στο διεθνές χρηματοπιστωτικό γίγνεσθαι. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως όλα τα παραπάνω γίνονται χωρίς το όνομα China Development Bank να ακούγεται ιδιαίτερα. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την τράπεζα που τον Ιούλιο του 2007 απέκτησε το 3,1% της βρετανικής Barclays έναντι 2,2 δισ. ευρώ.
Στο τιμόνι της CDB σήμερα βρίσκεται ο Τσεν Γιουάν, γιος του Τσεν Γιουν, ο οποίος υπήρξε ένας απ' τους πολιτικούς με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή τόσο στη μαοϊκή εποχή, όσο και μετά απ' αυτή. Ο Τσεν Γιουν στα 84 του βρισκόταν μέσα στην ομάδα των «Οχτώ Πρεσβύτερων» (ή «Αθάνατων») που αποφάσισαν την άγρια καταστολή του φοιτητικού κινήματος το 1989...
Η... παραφωνία
Το Νόμπελ άναψε φωτιές

πληγμα για την Κίνα αποτέλεσε η ανακοίνωση του φετινού Νόμπελ Ειρήνης. Η απονομή του βραβείου στον φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα Λίου Σιαομπό φέρνει στο προσκήνιο τις αρνητικές επιδόσεις της χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο 54χρονος Σιαομπό -από τους πρωτεργάτες των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιανανμέν το 1989 αλλά και ένας από τους συντάκτες του μανιφέστου του 2008 υπέρ του εκδημοκρατισμού της χώρας- βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία της «ανατροπής της κρατικής εξουσίας».
Η επιλογή του από τη νορβηγική επιτροπή εξόργισε το Πεκίνο που έδειξε έντονη δυσφορία, αποκαλώντας το βραβείο «αισχρότητα». Προειδοποίησε παράλληλα ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα βλάψει τις σχέσεις με τη Νορβηγία, με την οποία έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ήταν αρνητικό για την Κίνα αν η τελευταία αποφασίσει να «τιμωρήσει» τη Νορβηγία, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι «η νέα θέση της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή συνεπάγεται και μεγαλύτερη υπευθυνότητα».
Η επιδοτούμενη μαζική μετανάστευση εθνικά Κινέζων (Χαν) προς τα εδάφη ανήσυχων μειονοτήτων (Θιβετιανοί, Ουιγούροι) επιτρέπει στο κινεζικό «χοτ-ποτ» να κοχλάζει ελεγχόμενα.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ