Θεσσαλονίκη: Κράχ στις πωλήσεις ακινήτων

Θεσσαλονίκη: Κράχ στις πωλήσεις ακινήτων

 

22 Οκτ 2010

75% η πτώση στις πωλήσεις την τελευταία 5ετία. " Δεν πάνε παρακάτω οι τιμές", λένε οι κατασκευαστές της Θεσσαλονίκης. 25.000 νεοδμητα σπίτια στα αζήτητα σε ολόκληρη την Β.Ελλάδα....
Οι φορομπηχτικοί νόμοι, η μη έγκριση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες και η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τον κλάδο της οικοδομής στην συμπρωτεύουσα.
Το ποσοστό 75% πτώσης μέσα στην τελευταία 5ετία στην κατασκευαστική δραστηριότητα συμπληρώνεται και από τις 50.000 χαμένες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της συμπρωτεύουσας. Βαρύ πλήγμα έχουν δεχθεί και οι..... επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών.
"Νέες κατασκευές δεν γίνονται στην περιοχή παρά μόνο ιδιωτικές κατοικίες" είπε ο πρόεδρος κατασκευαστών βορείου Ελλάδος και υποψήφιος περιφεριακός σύμβουλος Γιώργος Παγώνης.
Τα αλλεπάλληλα "χτυπήματα" που έχει δεχτεί η οικοδομή από τη φορολόγηση έχουν δώσει την χαριστική βολή. "Η πρόσφατη απόφαση να μην απαλλάσετε από το τεκμήριο ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά ενός ακινήτου όταν τα χρήματα αυτά έχουν έρθει από την πώληση ενός παλαιού " επεσήμανε ο κ. Παγώνης. Το πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία αλλά και ο ΦΠΑ έβαλαν την χαριστική βολή υποστηρίζει.
Οι περισσότεροι θα περίμεναν με όλα αυτά που συμβαίνουν οι τιμές των ακινήτων να έχουν κατακρημνιστεί. Ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στην Θεσσαλονίκη οι τιμές παραμένουν οι ίδιες. Όσοι είχαν επείγουσα ανάγκη για χρήματα ξεπούλησαν όσο - όσο. Τώρα οι υπόλοιποι κατασκευαστές κρατάνε τις τιμές καθώς όπως υποστηρίζουν η πώληση κάτω από την τιμή που υπάρχει ήδη θα έβαζε ταφόπλακα σε μελλοντικές ανεγέρσεις οικοδομών. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές οι τιμές των νεόδμητων οικοδομών στις φθηνές περιοχές έχουν παραμείνει στάσιμες ενώ υπάρχει μια πτώση της τάξης του 5% στις ακριβές περιοχές.
Περισσότερα από 10.000 νεόδμητα διαμερίσματα βρίσκονται στα αζήτητα στην Θεσσαλονίκη. Υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα καθώς φθάνουν τις 25.000.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των κατασκευαστών βορείου Ελλάδος, εγκρίνουν μόλις 1 στα 10 αιτήματα που γίνονται για χορήγηση στεγαστικού δανείου. Μάλιστα όπως υποστηρίζει " Αν ένα σπίτι κοστίζει 200.000 πραγματική αξία οι εκτιμητές της τράπεζας θα το βγάλουν ότι κοστίζει 150.000 ευρώ. Θα εγκρίνουν το 75% αυτού του ποσού και έτσι θα έχουν δώσει στην πραγματικότητα μόλις το 50%".
Η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής έχει χτυπήσει κόκκινο στη Βόρειο Ελλάδα με τους ανέργους οικοδόμους, μαραγκούς κλπ να ξεπερνούν τους 50.000. Πολλαπλάσια είναι τα προβλήματα για τις εκατοντάδες επχειρήσεις οικοδομικών υλικών που πλέον δεν πωλούν ούτε ένα κιλό τσιμέντο.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ