Η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου


Η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

 

Η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς και η σωματική άσκηση μπορούν να προλάβουν σχεδόν το ένα τέταρτο των 1,2...  εκατομμυρίων κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.
Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι μετά τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, έλεγχο των διαστάσεων της περιφέρειας της μέσης, διακοπή του καπνίσματος, περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και σωστή διατροφή, μειώθηκε κατά 23% ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Η μελέτη μας αποκαλύπτει το χρήσιμο μήνυμα για τη δημόσια υγεία ότι ακόμα και οι δευτερεύουσες..... αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Αν Τγιόνελαντ του Ινστιτούτου Καρκινικής Επιδημιολογίας στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Δανίας.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ευθύνεται για περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα φάρμακα Xeloda της Roche και το Eloxatine της Sanofi-Aventis συγκαταλέγονται στα πλέον ενδεδειγμένα για τη θεραπεία της νόσου, με την οποία διαγνώστηκαν 1,23 εκατομμύρια άνθρωποι το 2008, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου.
Η Τγιόνελαντ και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα προσωπικά στοιχεία 55.487 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 50 με 64 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και παρακολούθησαν την πορεία τους για περίπου δέκα χρόνια.
Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγια με θέμα τις συνήθειες της ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες και οι ερευνητές δημιούργησαν έναν δείκτη υγιούς διαβίωσης χρησιμοποιώντας συστάσεις για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και τη Σκανδιναβική Επιτροπή Διατροφικών Συστάσεων.
Οι συνήθειες αυτές περιλαμβάνουν την αποχή από το κάπνισμα, την καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά, τον περιορισμό του αριθμού των αλκοολούχων ποτών σε επτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και σε 14 για τους άνδρες, τις διαστάσεις της περιφέρειας της μέσης μέχρι 88 εκατοστά για τις γυναίκες και 102 για τους άνδρες και την υγιεινή διατροφή.
Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση και έδειξαν ότι στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 678 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Μετά την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι εθελοντές αντεπεξήλθαν στις πέντε συμβουλές για τις καθημερινές τους συνήθειες, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι τους είχαν ακολουθήσει μία σύσταση, σχεδόν το 13% των κρουσμάτων αυτού του τύπου καρκίνου θα είχαν προληφθεί.
Αν όλοι τους είχαν ακολουθήσει και τις πέντε, θα είχε αποφευχθεί το 23% των περιστατικών.
Προηγούμενες έρευνες εντόπισαν 14 γονιδιακές μεταλλάξεις, η καθεμία εκ των οποίων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 1,5 έως 2 φορές και σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα μία μόνο μετάλλαξη στο γενετικό κώδικα ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου.
Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με τη σωστή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής μειώνεται περισσότερο ο κίνδυνος προσβολής από τη νόσο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ