Αγγίζουν το... ελιξίριο της ζωής

Αγγίζουν το... ελιξίριο της ζωής

Κοντά στο... "ελιξίριο" της ζωής υποστηρίζουν πως βρίσκονται Ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα "κοκτέιλ" αμινοξέων που αύξησε κατά 12% τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Cell Metabolism", χάρη στα εργαστηριακά πειράματα στα οποία η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ένα μείγμα τριών αμινοξέων, η διεθνής επιστημονική κοινότητα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ειδικών συμπληρωμάτων αμινοξέων που θα ωφελούν τους ανθρώπους, κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς (ιδιαίτερα όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιάς, πνευμόνων κλπ).
Οπως επισημαίνεται στην επιστημονική επιθεώρηση, η ομάδα υπό τον δρ Εντσο Νιζόλι του τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μιλάνου χορήγησε το συγκεκριμένο μείγμα....
αμινοξέων (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη) διαλυμένων σε νερό σε ορισμένα πειραματόζωα (ποντίκια) με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους κατά μέσο όρο σε 869 μέρες έναντι 774 μέρες όσων ποντικιών τρέφονταν με τον συνήθη τρόπο.

Η αύξηση της ζωής των πειραματόζωων που πήραν τα αμινοξέα συνδυάστηκε με βιολογικές μεταβολές που αύξησαν την παρεχόμενη ενέργεια στα κύτταρά τους και μείωσαν τις βλάβες σε αυτά λόγω της οξείδωσης που προκαλούν οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες μορίων.

Ενέργεια
Επιπλέον, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε το κοκτέιλ είχαν περισσότερη ενέργεια και καλύτερο μυϊκό συντονισμό.

Οπως εξηγεί ο δρ Νιζόλι "τα ποντίκια που πήραν αμινοξέα εμφάνισαν αυξημένη "ενεργοποίηση" του γονιδίου SIRT1, το οποίο συνδέεται με τη μακροζωία, ενώ ανέπτυξαν παράλληλα καλύτερες άμυνες απέναντι στις ελεύθερες ρίζες μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες για την καρδιά και τους σκελετικούς μυς".

Χαρακτηρίζοντας την ανακάλυψη "πολύ σημαντική", ο δρ Νιζόλι επεσήμανε πως "πρόκειται για την πρώτη απόδειξη ότι ένα μείγμα αμινοξέων μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής των ποντικιών" καθώς, όπως υπενθύμισε, "πέρυσι οι επιστήμονες είχαν δείξει πως η ίδια ομάδα αμινοξέων μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της μονοκύτταρης μαγιάς". Οι Ιταλοί επιστήμονες δήλωσαν πως έχει έρθει πλέον η ώρα για μια μεγάλη κλινική έρευνα σε ανθρώπους, ώστε να υπάρξουν επαρκώς πειστικές αποδείξεις.

Επισημαίνεται πως τα τρία αμινοξέα του κοκτέιλ που φαίνεται να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες αποτελούν ένα μικρό τμήμα των συνολικά 20 αμινοξέων από τα οποία δημιουργούνται οι πρωτεΐνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ