Το συχνό περπάτημα μπορεί να προλάβει το Αλτσχάιμερ

Το συχνό περπάτημα μπορεί να προλάβει το Αλτσχάιμερ
 
 
Το περπάτημα, τουλάχιστον έξι μίλια την εβδομάδα, μπορεί να αποτελέσει μέσο πρόληψης κατά της άνοιας, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη αμερικανοί επιστήμονες. Μελέτη σε δείγμα 300 εθελοντών στο Πίτσμπεργκ, που κατέγραψε πόσο περπατούσαν κάθε εβδομάδα, αποφάνθηκε ότι εκείνοι που περπατούσαν τουλάχιστον έξι μίλια εμφάνιζαν μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου λόγω ηλικίας σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο.
"Το μέγεθος του εγκεφάλου συρρικνούται αργά στην..... ενήλικη ζωή, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Τα αποτελέσματά μας πρέπει να ενθαρρύνουν τους ενήλικες σε προχωρημένη ηλικία να στρέφονται στη σωματική άσκηση ως μία υποσχόμενη προσέγγιση για την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε ο Κερκ Έρικσον του πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, η έρευνα του οποίου δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology.
Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή της άνοιας, εξουδετερώνει σταδιακά τα εγκεφαλικά κύτταρα και δραστηριότητες όπως το περπάτημα έχει αποδειχτεί ότι αποτρέπουν την ατροφία του εγκεφάλου.
Ο Έρικσον και οι συνεργάτες του επιχείρησαν να δουν κατά πόσο οι άνθρωποι που περπατούν πολύ, μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση της νόσου.
Μελέτησαν 299 εθελοντές, που δεν έπασχαν από άνοια και που κρατούσαν σημειώσεις για το πόσο συχνά περπατούσαν.
Εννέα χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες τούς υπέβαλαν και σε μαγνητική τομογραφία για την ογκομετρική εξέταση του εγκεφάλου.
Υστερα από τέσσερα ακόμα χρόνια, δοκίμασαν να δουν αν κάποιος από τους εθελοντές παρουσίαζε γνωστική εξασθένηση ή άνοια.
Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που περπατούσαν, κατά μέσο όρο έξι με εννέα μίλια την εβδομάδα, μείωναν κατά το ήμιση τον κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης.
"Τα αποτελέσματά μας ευθυγραμμίζονται με τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αερόβια δραστηριότητα μειώνει ένα πλήθος από εγκεφαλικές ακολουθίες, που θα μπορούσαν πιθανόν να αυξήσουν την ποσότητα της φαιάς ουσίας", έγραψε η ομάδα.
Οι ίδιοι ανακοίνωσαν ότι επιβάλλεται να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για τη σχέση της σωματικής άσκησης με την άνοια, αλλά καθώς δεν υπάρχει επιτυχημένη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το περπάτημα μπορεί να είναι μια εναλλακτική που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει προληπτικά.
"Αν η τακτική άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική υγεία και τη μνήμη στη μετέπειτα ζωή, αυτός θα ήταν ένας ακόμη λόγος για να γίνει κανόνας για τη δημόσια υγεία η τακτική άσκηση στους ανθρώπους κάθε ηλικίας", είπε ο Ερικσον.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, το οποίο πλήττει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ