Φυτρώνουν φόροι και από τα … χωράφια

Φυτρώνουν φόροι και από τα … χωράφια

 

 

  Φυτρώνουν φόροι και από τα … χωράφια
Αντικειμενικές  αξίες και για τις εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη τη χώρα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και ένα χωραφάκι στην Άνω Ραχούλα της τάδε βουνοκορφής θα κληθεί να συνεισφέρει στα κελεύσματα της εσωτερικής τρόικας.
Οι αντικειμενικές  αξίες (που θα είναι αυξημένες και για τα εντός , όσο και για τα εκτός σχεδίου περιοχών ακίνητα)  θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ώστε να πλησιάζουν τις αγοραίες.
Θα ισχύσουν από τις αρχές του 2011.Στόχος είναι η είσπραξη 570 εκατ. ευρώ στην τριετία 2011-2013. Το νέο σύστημα αντικαθιστά το υπάρχον που εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, επί υπουργίας Δημήτρη Τσοβόλα και προβλέπεται να φέρει  τα πάνω κάτω στην- ήδη πληγείσα- αγορά των ακινήτων.
Η αύξηση των αντικειμενικών θα προκαλέσει όμως και μπαράζ επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ή χρήστες των ακινήτων, αφού θα επηρεάσει μια σειρά παραγόντων , όπως:
1. ΦΑΠ. Χιλιάδες εκτιμάται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ξαφνικά θα κληθούν να καταβάλουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αν οι αυξήσεις αντικειμενικών δεν αντισταθμιστούν με ανάλογες αυξήσεις του αφορολογήτου ορίου, που σήμερα ξεκινάει από 400.000 ευρώ.
2. Τεκμήρια. Η αύξηση της αντικειμενικής συνεπάγεται αυτόματα μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο κιόλας τετραγωνικό μέτρο, καθώς όσο αυξάνει η αντικειμενική τόσο αυξάνει και το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική).
3. Πρώτη κατοικία. Η αύξηση της αξίας θα οδηγήσει χιλιάδες υποψήφιους ιδιοκτήτες σε φόρο μεταβίβασης, καθώς θα ξεπεράσουν το όριο της απαλλαγής που ισχύει σήμερα βάσει αξίας και όχι επιφάνειας(200.000 ευρώ για άγαμο ή 250.000 για έγγαμο). Μετά το αφορολόγητο όριο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%. Πλέον καθίστανται υπέρογκα  τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογράφου, δικηγορικά, Υποθηκοφυλακείου, τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών και τέλος μεταγραφής υπέρ Ταμείου Νομικών).
4.  Γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές. Οι επιβαρύνσεις θεωρούνται δεδομένες, αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των αφορολόγητων ορίων.
5 . ΔΕΗ. Στις αυξήσεις τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος από το νέο έτος θα προστεθεί και το αυξημένο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που υπολογίζεται βάσει αντικειμενικών και το οποίο πληρώνουν ενίοτε οι ιδιοκτήτες ή ο ενοικιαστής.
6.  Ενοικίαση. Οι μεν ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος και ως εκ τούτου ο ενοικιαστής μπορεί να αντιμετωπίσει την πιθανότητα αύξησης ενοικίου.
7.  Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή και στις εξοχικές κατοικίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ