Μειώθηκαν οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας

Μειώθηκαν οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας

 


Οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι του ελληνικού Δημοσίου, των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων μειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 κατά 27 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.Συγκεκριμένα, το σύνολο των απαιτήσεων των ξένων τραπεζών ανήλθε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στα 208 δις δολάρια από 235 δισ. δολάρια στο τέλος του Μαρτίου 2010.Η μείωση είναι μικρότερη, αν υπολογισθεί σε ευρώ, λόγω της ανατίμησης που σημείωσε το δολάριο στο διάστημα αυτό έναντι του ευρώ.Στο σύνολο της Ευρώπης, καταγράφηκε μεγάλη μείωση κατά σχεδόν 800 δισ. δολάρια των απαιτήσεων από ξένες .........τράπεζες, με το ύψος τους να διαμορφώνεται στα 15,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από 16,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2010.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», περισσότερο από το 50% της μείωσης - πάνω από 470 δισ. δολάρια - οφείλεται στην κατά 16% περικοπή των απαιτήσεων ξένων τραπεζών έναντι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.Σύμφωα με το ίδιο δημοσίευμα, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά στο παραπάνω διάστημα, λόγω της κρίσης χρέους και της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Οι απαιτήσεις των γερμανικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 17% σε 36,8 δισ. δολάρια και των γαλλικών τραπεζών κατά 19% στα 57,3 δισ. δολάρια.
Στη μείωση αυτή συνέβαλε, σύμφωνα με τη WSJ, η αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η έκθεση των ιταλικών τραπεζών στην Ελλάδα μηδενίστηκε και των ολλανδικών μειώθηκε πάνω από το μισό στα 5,3 δισ. δολάρια.
Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 καταγράφηκε μείωση των συνολικών απαιτήσεών τους έναντι των ξένων χωρών κατά 35 δισ. δολάρια στα 196 δισ. δολάρια, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι υποχρεώσεις τους - ουσιαστικά οι καταθέσεις στα καταστήματα που έχουν στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης - κατά 37 δισ. δολάρια στα 113,6 δισ. δολάρια. Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό - ουσιαστικά στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης - μειώθηκαν κατά 19 δισ. δολάρια στα 140 δισ. δολάρια στο τέλος του Ιουνίου.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ