Βροχή οι κατασχέσεις...

Βροχή οι κατασχέσεις...

 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη
Στο σφυρί ακίνητα µεγαλοοφειλετών σε Μύκονο, Σαντορίνη και Κολωνάκι
Τις κατασχέσεις ακινήτων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να εξαναγκάσει 2.411
µεγαλοοφειλέτες που χρωστούν χρόνια και χρόνια στο Δηµόσιο 50,83 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειµενικής αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ, να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους........

Μέσα στις τελευταίες 40 µέρες έβγαλε 6 ακίνητα στο σφυρί και προχώρησε σε 70 κατασχέσεις ακινήτων και 36 κατασχέσεις µισθωµάτων σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κολωνάκι, Σύνταγµα και Μοναστηράκι. Η αρχή έγινε από όσους έχουν ακίνητα - φιλέτα στις πιο ακριβές περιοχές της επικράτειας και σταδιακά η καµπάνα των διασταυρώσεων θα… χτυπήσει για όλη την Ελλάδα.
Οι απειλές και οι κατασχέσεις φαίνεται να έχουν τα πρώτα ορατά αποτελέσµατα, όπως δείχνουν οι εισροές εσόδων στα ταµεία του Δηµοσίου. Από τους 2.411, οι 677 είτε εξόφλησαν εφάπαξ είτε προχώρησαν σε ρύθµιση των χρεών τους για να αποφύγουν την κατάσχεση των ακινήτων τους. Κατέβαλαν συνολικά 2,213 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο µπορεί να αποτελεί το 1/25 της συνολικής τους οφειλής, όµως εκτιµάται από αρµόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονοµικών ότι θα διευρυνθεί σηµαντικά το επόµενο διάστηµα.
Αρχισαν να πληρώνουν
Αναλυτικά, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα το υπουργείο Οικονοµικών:
n 410 οφειλέτες µε ακίνητα σε Μύκονο και Σαντορίνη ξόφλησαν εφάπαξ 885.450 ευρώ και επιπλέον 178 έκαναν ρυθµίσεις καταβάλλοντας 641.925 ευρώ. Από τις αρχές Σεπτεµβρίου, δροµολογήθηκαν 23 κατασχέσεις ακινήτων εκ των οποίων 10 ολοκληρώθηκαν έως το τέλος του περασµένου µήνα, ενώ 7 οφειλέτες ξόφλησαν για να σώσουν το ακίνητο. Συνολικά στα δίχτυα των διασταυρώσεων Μυκόνου και Σαντορίνης έχουν πιαστεί 990 οφειλέτες µε ληξιπρόθεσµες οφειλές 6,75 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ µόνο σε Μύκονο και Σαντορίνη. Η συνολική τους περιουσία ανά την επικράτεια φτάνει τα 567,89 εκατ. ευρώ. n 48 οφειλέτες µε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας ξόφλησαν καταβάλλοντας 135.600 ευρώ και 41 προχώρησαν σε ρυθµίσεις καταβάλλοντας έναντι κεφαλαίου 550.639 ευρώ. Από τις αρχές Σεπτεµβρίου δροµολογήθηκαν 36 κατασχέσεις µισθωµάτων και 47 κατασχέσεις ακινήτων, υπό την απειλή των οποίων 18 οφειλέτες προχώρησαν σε διακανονισµό και 2 εξόφλησαν. Σε τέσσερις περιπτώσεις έχουν δοθεί εντολές έκδοσης προγράµµατος πλειστηριασµού. Συνολικά, 279 οφειλέτες µε ληξιπρόθεσµα χρέη 2,68 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας 175,48 εκατ. ευρώ στο τρίγωνο Κολωνάκι, Σύνταγµα, Μοναστηράκι έχουν πιαστεί στα δίχτυα των διασταυρώσεων.
Ρυθµίστε και ξενοιάστε
Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασµοί επιστρατεύονται δυναµικά σε µία περίοδο όπου από την άλλη πλευρά δίδεται η ευκαιρία ρύθµισης των ληξιπρόθεσµων οφειλών (32 δισ. ευρώ συνολικά) µε ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλέτες έχουν την ευκαιρία να αναστείλουν κατασχέσεις και πλειστηριασµούς ακόµα κι αν έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Μπορούν να υπαχθούν στη ρύθµιση ληξιπρόθεσµων οφειλών που «τρέχει» έως τις 29 Οκτωβρίου µε διαγραφή ακόµα και του 100% των προσαυξήσεων ή ρύθµιση από 2 έως 45 δόσεις (οι προσαυξήσεις µειώνονται αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των δόσεων από 40% έως και 95%). Στην περίπτωση υπαγωγής στη ρύθµιση, αναστέλλονται κατασχέσεις ακινήτων και πλειστηριασµοί, όχι όµως και κατασχέσεις καταθέσεων που συµψηφίζονται µε τις οφειλές.
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ
Οι διασταυρώσεις έγιναν ήδη στις ακριβές περιοχές, αλλά θα ακολουθήσει σε όλη η Ελλάδα
Ραβασάκια σε κληρονόµους µε ληξιπρόθεσµα
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΜΕ την Εφορία θα έχουν και 1.142 φορολογούµενοι που κληρονόµησαν ακίνητα. Η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων έχει βάλει στο µάτι των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και όσους έχουν κληρονοµήσει ακίνητα, αλλά είτε δεν πλήρωσαν τους φόρους κληρονοµιάς, είτε δεν µπήκαν καν στη διαδικασία να δηλώσουν στο Ε9 το ακίνητο που περιήλθε στην ιδιοκτησία τους. Τώρα θα δεχθούν αρχικά το ραβασάκι της Εφορίας και εν συνεχεία – αν δεν πληρώσουν τις οφειλές τους – τον δικαστικό επιµελητή. Σύµφωνα µε τα στοιχεία των νέων διασταυρώσεων για οφειλέτες µε χρέη από φόρους κληρονοµιάς άνω των 10.000 ευρώ ο καθένας, εντοπίστηκαν: n 561 οφειλέτες µε συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές 19,1 εκατ. ευρώ και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 290 εκατ. ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται επιστολές µε τις οποίες οι οφειλέτες καλούνται να προχωρήσουν σε εξόφληση των οφειλών τους µέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσµίας θα δροµολογηθούν κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης στην περίπτωση µη ανταπόκρισης.
n 581 οφειλέτες µε συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές 22,3 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν εµφανίζονται κάτοχοι ακίνητης περιουσίας στο περιουσιολόγιο του ΤΑΧΙS ή η ακίνητη περιουσία τους είναι µικρότερης αξίας από την οφειλή τους από φόρο κληρονοµιάς. Για τους οφειλέτες αυτούς συνεχίζονται οι διασταυρώσεις προκειµένου να εντοπιστούν τα κληρονοµιαία ακίνητα από τις αποδοχές κληρονοµιάς, τα οποία ουδέποτε δήλωσαν κατά τις υποβολές Ε9. Στους παραβάτες θα επιβληθούν οι νόµιµες κυρώσεις. Το υπουργείο Οικονοµικών επισηµαίνει ότι οι οφειλέτες που εντοπίζονται από τις διασταυρώσεις παραµένουν στη βάση δεδοµένων στην οποία διενεργείται µηνιαίος έλεγχος, ακόµη και µετά την εξόφληση των οφειλών τους και παρακολουθούνται για την ενδεχόµενη δηµιουργία νέων ληξιπρόθεσµων οφειλών.
ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ