Πώς θα υποβάλλεται αίτηση 

για φθηνότερο ρεύμα ...

 


Οικονομική "ανακούφιση" σε περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες που ανήκουν σε κοινωνικά και εισοδηματικά αδύναμες ομάδες με εκπτώσεις 10% και 20% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος παρέχει η κυβέρνηση.
Πρόκειται για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ξεκίνησε από χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους.
Οι φθηνότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και άλλων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα ισχύουν από την 1η ΙαΤο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αφορά τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα τις κατηγορίες ατόμων με εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου, τους μακροχρόνια ανέργους, τους γονείς με τρία παιδιά και τα άτομα με αναπηρία.
Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν απευθείας ή και ηλεκτρονικά αιτήσεις από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2010 στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ και άλλους ιδιώτες, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).
Ισχύς μέτρου
Η ισχύς του μέτρου των εκπτώσεων θα είναι για έναν χρόνο κι εφόσον οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρούν τις προϋποθέσεις θα έχουν το δικαίωμα και για τον επόμενο χρόνο. Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν απλά μία αίτηση και ουσιαστικά θα εξουσιοδοτούν τους προμηθευτές τους για την αναζήτηση των απαιτούμενων στοιχείων από τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, τον ΟΑΕΔ κλπ.
Επίσης, αφορά μόνο τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της κύριας κατοικίας, δεν συνυπολογίζεται το νυχτερινό, ενώ ο μετρητής θα πρέπει να είναι στο όνομα του καταναλωτή.
Τέσσερις είναι οι κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται του φθηνού ρεύματος:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α': Οσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου. Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1000kWh.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β': Οσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου. Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1200kWh.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ': Οσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, την 30ή Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου. Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1000kWh.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ': Οσοι είναι άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη ή ίση του 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία μεγαλύτερη ή ίση του 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου. Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1200kWh.
Πώς θα υποβάλετε αίτηση για φθηνό ρεύμα
Η υποβολή της αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr) είτε τηλεφωνικά στο 210-9298000. Από τις 18 Οκτωβρίου η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα ΚΕΠ.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
Για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά:
-Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη κ.λπ.), με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27/9/2010.
- ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου.
- Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Για υποβολή στα ΚΕΠ:
Τα παραπάνω και επιπλέον:
- Ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο:
- Στο τηλεφωνικό κέντρο 210-9797400 του ΥΠΕΚΑ.
- Στο τηλεφωνικό κέντρο 210-9298000 της ΔΕΗ ΑΕ.
- Στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
- Στα ΚΕΠ μετά τις 18/10/2010.
- Στην ιστοσελίδα http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=575 του ΥΠΕΚΑ.
- Στην ιστοσελίδα www.dei.gr της ΔΕΗ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ