Διαφορα φιλοσοφίας ; Η κινεζική παρουσία στον Πειραιά ανησυχεί τις τουρκικές επιχειρήσεις

ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ : κινεζική παρουσία στον Πειραιά ανησυχεί τις 

 

12 Οκτ 2010
H εκμετάλλευση του Πειραιά από την COSCO προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Τουρκία. Τούρκοι επιχειρηματίες ανησυχούν ότι εφεξής τα κινεζικά προϊόντα θα φθάνουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Αναφέρει σχετικά,σημερινό δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλλε:...

"Τα κινεζικά σχέδια για την...δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά μέσω του οποίου κινεζικά προϊόντα θα μεταφέρονται στην Ευρώπη προκαλούν πονοκέφαλο στις τουρκικές εξαγωγικές εταιρείες. Ο μεγάλος ανταγωνισμός από την Ασία, ο οποίος με βάση τον Πειραιά βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, δεν ανησυχεί μόνον τις επιχειρήσεις λογιστικής υποστήριξης στο Βόσπορο, αλλά και την βιομηχανία υφασμάτων και ρουχισμού.
Περίπου το 50% των ευρωπαϊκών εισαγωγών σε υφαντουργικά προϊόντα προέρχονται από την Κίνα και το 8% από την Τουρκία.
Η τουρκική υφαντουργική βιομηχανία αισθάνεται ότι απειλείται από το ενδεχόμενο κινεζικές εταιρείες να πραγματοποιούν στον Πειραιά ή κάπου κοντά στο λιμάνι την ραφή ειδών ρουχισμού.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Υφαντουργίας της Κων/πολης Χικμέτ Τανριβέρντι είπε:
"Δημιουργείται πρόβλημα για εμάς όταν ένα κράτος αποφασίζει να προωθήσει την μαζική εισαγωγή προϊόντων. Αν για παράδειγμα σχεδόν έτοιμος ρουχισμός μεταφέρεται εκεί, πληρώνει χαμηλούς φόρους εισαγωγής και μετά ράβεται με μερικές απλές κινήσεις τότε μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Είναι επίσης πρόβλημα αν αλλαχθεί η ετικέτα του Made-in".
Μειώνεται η σημασία της Τουρκίας
Ανήσυχος για τις εξελίξεις στον Πειραιά, είναι και ο Σελτζούκ Τσολάκογλου, ειδικός σε κινεζικά ζητήματα:
"Για την Τουρκία αποτελούσε πλεονέκτημα ότι ήταν σε θέση να παράγει γρήγορα μικρές ποσότητες. Το γεγονός ότι τώρα η χώρα μας χάνει το πλεονέκτημα της εγγύτητας στην Ευρώπη με την εκμετάλλευση του Πειραιά από τους Κινέζους, είναι για μας λόγος μεγάλης ανησυχίας".
Ο Σελτζούκ Τσολάκογλου εκφράζει φόβους ότι οι Κινέζοι απλά θα αποθηκεύουν τα προϊόντα τους στον Πειραιά και όταν υπάρχει ζήτηση θα την καλύπτουν εύκολα. Και μάλιστα πιο γρήγορα από ότι μπορούν οι Τούρκοι.
Επισημαίνει όμως και ένα στρατηγικό μειονέκτημα της χώρας του. Διότι η Τουρκία είχε εδώ και καιρό προτείνει στην Κίνα τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου:
"Για τους Κινέζους η τουρκική πρόταση θα έπρεπε να είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Να υπήρχε για παράδειγμα μια εναλλακτική θαλάσσια δίοδος από την οποία τα κινεζικά προϊόντα να περνούσαν μέσω Τουρκίας στις αγορές της Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής, τις ρωσικές και στην Εγγύς Ανατολή".
Με άλλα λόγια ο Τούρκος ειδικός εκφράζει την απογοήτευσή του διότι η εμπορική συμφωνία για την εκμετάλλευση του Πειραιά μειώνει τη σημασία της Τουρκίας ως ενδιάμεσο σταθμό των κινεζικών προϊόντων".


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ