Κριτική στο μνημόνιο από δικαστές και δικηγόρους

Κριτική στο μνημό
νιο από δικαστές και δικηγόρους
 
 
Στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι πανηγυρική εκδήλωση εορτασμού της επετείου καθιερώσεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ως πολιούχου των Αθηνών και προστάτου των δικαστών. Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία στο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Καρύκη των Αθηνών (πλατεία Καρύτση). Κατά την εκδήλωση στην παλαιά Βουλή, στην οποία παραβρέθηκαν δικαστές, δικηγόροι, κ.λπ. απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των δικαστικών Ενώσεων, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών Δ. Παξινός, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Άγγ. Μοσχονάς, ενώ ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Θεολογίας) Ι. Παναγιωτόπουλος μίλησε με θέμα «Εγγυητής Δικαίου: Παράδοση και όρια στην συνείδηση του Ελληνοχριστιανικού κόσμου», ενώ εκτελέστηκε εορταστικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό την διεύθυνση του Δ. Καρούζου.

Ο κ. Παξινός στην ομιλία του άσκησε κριτική στο μνημόνιο και ανέφερε ότι προβλέπει ότι εάν υπάρξει διαφορά δανειολήπτη και δανειστή αυτή θα επιλυθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά με το αγγλικό δίκαιο, ενώ παράλληλα προβλέπεται αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αντίθετα, ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όταν το 1898 υπήρξε ανάλογη δανειακή σύμβαση προέβλεπε ότι οι διαφορές θα επιλύονται από την Διαιτησία και κατέληξε ότι το φορτίο για τους έλληνες είναι βαρύ για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην χρηματοοικονομική κρίση, οι συνέπιες της οποίας «επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον ελληνικό λαό». Περά από την οικονομική κρίση, ανέφερε ο Αθανασίου, υπάρχει ταυτόχρονα «και κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και την ικανότητα του να αντιμετώπιση τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ αφού αναφέρθηκε στα αίτια που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, είπε ότι τα οικονομικά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν «διαχρονικά από τους πολιτικούς, γιατί προτίμησαν να δίνουν βάρος στα πιεστικά βραχυχρόνια προβλήματα, εξαιτίας του περίφημου πολιτικού κόστους», ενώ προσέθεσε ότι «όλες οι κυβερνήσεις προτιμούσαν να εξετάζουν τα προβλήματα που προκάλεσε η πολιτική των προκατόχων αντιπάλων και απέφευγαν να τονίζουν τα προβλήματα που προκάλεσε η δική τους πρόσφατη ή προγενέστερη πολιτική». Ακόμη, ο Αθανασίου είπε ότι «διαχρονικά η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως φτωχό συγγενή και διαθέτει ψίχουλα για την Δικαιοσύνη, ενώ απλόχερα αντιμετωπίζει τις άλλες δύο λειτουργίες του κράτους». Έντονη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΕΔΕ για την υπαγωγή των δικαστών και εισαγγελέων στην ασφάλιση του ΙΚΑ, όπως και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν το δικαστικό σώμα.

Οργανικά κενά και προσδιορισμοί
Ο Αθανάσιου αναφέρθηκε στα οργανικά κενά που υπάρχουν σήμερα στα δικαστήρια της χώρας, καθώς και στο χρόνο προσδιορισμού των υποθέσεων, επισημαίνοντας ότι τα κενά στα Πρωτοδικεία και τις Εισαγγελίες ανέρχονται σε 95 και γίνεται διαγωνισμός για την πλήρωση 55 θέσεων, ενώ στα Διοικητικά Δικαστήρια τα κενά ανέρχονται σε 45 και ο διαγωνισμός που θα γίνει θα καλύψει 25 θέσεις. Στα Ειρηνοδικεία οι κενές θέσεις είναι 103, αλλά θα χρειαστούν και άλλοι 80 Ειρηνοδίκες μετά την νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων προς τις Τράπεζες. Ακόμα, ο κ. Αθανασίου είπε ότι οι προσδιορισμοί στα Πρωτοδικεία γίνονται από το τέλος του 2011 έως και το 2013, ενώ στα Εφετεία κατά μέσο όρο οι υποθέσεις προσδιορίζονται για τις αρχές του 2012.-


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ