Νέα μελέτη καταδεικνύει τα οφέλη της τακτικής άσκησης.


Νέα μελέτη καταδεικνύει τα οφέλη της τακτικής άσκησης.

 

 

Είναι αλήθεια πως η γυμναστική είναι από τις τελευταίες καταχωρήσεις στη λίστα προτεραιοτήτων των Ελλήνων, πόσο μάλλον για άτομα που έχουν πρόσφατα περάσει τη δοκιμασία θεραπείας κατά του καρκίνου του προστάτη.
Ωστόσο, νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της τακτικής, προγραμματισμένης δηλαδή, άσκησης για όσους έχουν πρόσφατα βιώσει αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε σε συνέδριο της American Association for Cancer Research στο Χιούστον, με θέμα τις δυνατότητες πρόληψης εμφάνισης του καρκίνου, μια μετριοπαθής αλλά τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ πρώην ασθενών καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα, αποδείχτηκε πως όσο πιο εντατική η άσκηση, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη. Το περπάτημα, το τζόγκινγκ, το κολύμπι, το μπάσκετ ή το τένις αποτελούν δραστηριότητες που μπορούν να προστατέψουν τον οργανισμό...........


Ο Δρ Kenfield, ιθύνων νους της έρευνας, και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 2.686 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη από το 1986 μέχρι το 2008, αναλύοντας τη φυσική τους δραστηριότητα πριν και μετά το πέρας της θεραπείας.


Ανακάλυψαν πως όσοι γυμνάζονταν τακτικά για 30 λεπτά την εβδομάδα είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες θανάτου για οποιαδήποτε αιτία. Όσοι περπατούσαν για τέσσερις ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι οι άντρες που περπατούσαν για λιγότερο από είκοσι λεπτά. Μάλιστα όσοι περπατούσαν με δυναμικό στυλ (Power walking) για περίπου μιάμιση ώρα είδαν το ποσοστό κινδύνου να πέφτει στο 51% σε σχέση με άλλους που περπατούσαν τον ίδιο χρόνο, αλλά σε πιο χαλαρό ρυθμό.


Η μελέτη αυτή είναι πρωτοποριακή, γιατί δεν εξέταζε το κατά πόσον η σωματική άσκηση συντελούσε στην αποτροπή εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, αλλά στο πώς επιδρά στα ποσοστά θανάτου πρώην ασθενών. Το συμπέρασμα ήταν πολύ ενθαρρυντικό: όσο μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση έχει η άσκηση, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη. Μολονότι οι βιολογικοί μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, είναι σαφές πως η υιοθέτηση της τακτικής γυμναστικής στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα θα πρέπει να αποτελεί ζωτική προτεραιότητα. Άλλωστε τα οφέλη δεν περιορίζονται στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας: μέσω της άσκησης βελτιώνεται η καρδιαγγειακή λειτουργία, ενισχύονται τα οστά και οι μύες, καταπολεμάται η ένταση και το άγχος και διατηρείται σε κατάλληλα επίπεδα το σωματικό μας βάρος.


Βρείτε, λοιπόν, μια μορφή άσκησης που σας αρέσει και σας ικανοποιεί. Αν μπορέσετε να βρείτε και κάποιον να σας συντροφεύει κατά τη διάρκεια της άσκησης ακόμη καλύτερα. Η επιλογή σας είναι σημαντική, γιατί τα οφέλη θα προκύψουν μόνο αν ασκείστε τακτικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν, λοιπόν, το είδος της γυμναστικής που επιλέξετε σας φαίνεται βαρετό, είναι σίγουρο πως θα δυσκολευτείτε να τηρήσετε το πρόγραμμά σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ