Σπρέι DNA κρατά τους κλέφτες μακριά από τα καταστήματα...


Σπρέι DNA κρατά τους κλέφτες μακριά από τα καταστήματα...

 

 


Η αστυνομία της πόλης του Ρότερνταμ ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να εγκαταστήσουν ένα σύστημα που ψεκάζει τους κλέφτες με ένα αόρατο διάλυμα DNA, ώστε να διευκολύνει αργότερα τον εντοπισμό τους.
«Αν κλέψετε, είστε σημαδεμένοι» προειδοποιεί η πινακίδα έξω από το κατάστημα των McDonald's κοντά στο δημαρχείο της πόλης.
Oπως.
εξήγησε στους New York Times ο υπεύθυνος του καταστήματος, το αντικλεπτικό σύστημα περιλαμβάνει μια συσκευή σε μέγεθος βιβλίου (ένθετη αριστερά), τοποθετημένη .......πάνω από την πόρτα, η οποία ψεκάζει ένα μείγμα συνθετικού, ανθρώπινου DNA.
Σε περίπτωση που μπουν κλέφτες στο εστιατόριο, ο υπάλληλος του ταμείου ενεργοποιεί το σπρέι τραβώντας ένα ειδικό χαρτονόμισμα από την ταμειακή μηχανή. Αν η αστυνομία συλλάβει αργότερα υπόπτους, το DNA γίνεται ορατό με μια συσκευή υπεριώδους φωτός.
Κάθε κατάστημα χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό, χαρακτηριστικό μείγμα μορίων DNA.
Οι Αρχές της πόλης παραδέχονται όμως ότι μέχρι σήμερα κανένας κλέφτης δεν έχει συλληφθεί χάρη στο βιολογικό αντικλεπτικό. Oμως ο Ντόναλντ βαν ντερ Λάαν, επικεφαλής της εταιρείας Rhine Group που διανέμει το σπρέι, υποστηρίζει ότι η αξία του συστήματος έγκειται περισσότερο στην αποτροπή των κλοπών.
Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που η πόλη ενθαρρύνει τη χρήση του σπρέι και σε αρκετές περιπτώσεις επιδοτεί την αγορά του.
Επιδότηση από την πόλη έχουν και όσοι χρησιμοποιούν ένα παρεμφερές σύστημα, ένα κραγιόν DNA με το οποίο μπορούν να σημαδευτούν τα αντικείμενα αξίας που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κλέφτες.
Με το κραγιόν έχουν σημαδευτεί ήδη 5.000 υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο «Eρασμος» του Ρότερνταμ, καθώς και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός στο τεχνολογικό πάρκο Creative Factory κοντά στο λιμάνι της πόλης.
Και, παρόλο που επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, οι καταστηματάρχες που χρησιμοποιούν το σύστημα δηλώνουν στους New York Times ότι οι κλοπές έχουν μειωθεί αισθητά.

BHMA.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ