Αιολικά πάρκα με τη σφραγίδα... της Google

Αιολικά πάρκα με τη σφραγίδα... της Google

12 Οκτ 2010
Μία ημέρα μετά την αποκάλυψη ότι δοκιμάζει αυτοκίνητα που θα οδηγούνται μόνα τους, η Google ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει και στην αιολική ενέργεια.
Για την ακρίβεια, από κοινού με αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο και άλλες επιχειρήσεις, ο γίγαντας της τεχνολογίας θα διοχετεύσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια μόνο στην πρώτη φάση προγράμματος ύψους περίπου 5 δισ. για την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών πάρκων ανοικτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ.
Η πρόταση αφορά τη δημιουργία των...........
θεμελίων για ανεμογεννήτριες συνολικού μήκους περίπου 564 χιλιομέτρων –από τη Νέα Υόρκη ως το Νόρφολκ της Βιρτζίνια- που θα αλλάξουν ριζικά τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Το σύστημα, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να αρχίσει το 2013, θα υποστηρίζει την παραγωγή έως και 6.000 MW, ποσότητα ίση με αυτή που θα μπορούσαν να παράξουν πέντε μεγάλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικολογικές οργανώσεις που ενημερώθηκαν για τα σχέδια εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους. «Σε επίπεδο ιδέας, ακούγεται ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχέδια που έχω δει ποτέ να υποβάλλονται στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας. «Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για πολλά θαλάσσια προγράμματα αιολικής ενέργειας».
Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που προειδοποιούν ότι, ως πρώτο στο είδος του, το σχέδιο θα αντιμετωπίσει δυσκολίες ως προς την υλοποίησή του, από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις μέχρι τεχνικά προβλήματα και υπέρβαση του κόστους. Ενώ για παράδειγμα υπάρχουν αρκετά υποθαλάσσια καλώδια στον Ατλαντικό, κανένα δεν έχει δοκιμαστεί στη μεταφορά ενέργειας από ανεμογεννήτριες.
Φθηνότερη ενέργεια
Ακόμη πάντως και πριν από την κατασκευή των υποδομών, πόσο μάλλον την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, τα υπάρχοντα καλώδια προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη νότια Βιρτζίνια –όπου είναι πιο φθηνή- στο βόρειο Νιου Τζέρσεϊ, οι κάτοικοι του οποίου την πληρώνουν ακριβά. Παράλληλα, θα παρακάμπτεται ένα από τα δίκτυα με τη μεγαλύτερη συμφόρηση στη Βόρεια Αμερική.
Και ενώ η παραγωγή ενέργειας από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες είναι πολύ ακριβότερη σε σχέση με αυτήν που προέρχεται από συμβατικές πηγές, ειδικοί εκτιμούν πως η κατασκευή ενός τέτοιου αιολικού πάρκου θα καταστεί απαραίτητη προκειμένου να καλυφθούν οι όλο και μεγαλύτερες ανάγκες της Βορείου Αμερικής σε καθαρή ενέργεια. Προβλέπουν πως η πρωτοβουλία της Google θα καταστήσει τελικά την κατασκευή θαλάσσιων πάρκων μια πιο φθηνή, αλλά και πιο απλή διαδικασία σε σχέση με σήμερα.
Η Google και ο όμιλος Good Energies που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέχουν μερίδιο 37,5% η καθεμία, ενώ με 10% συμμετέχει και η ιαπωνική Marubeni.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ