Πρόστιμο "μαμούθ" για μηνύματα spam

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Πρόστιμο "μαμούθ" για μηνύματα spam

 

 

Αποζημίωση ύψους 873 εκατομμυρίων δολαρίων (630 εκατ. ευρώ) καλείται να καταβάλλει στο Facebook ένας άνδρας από τον Καναδά που έστειλε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια spam (μαζική αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων) σε λογαριασμούς χρηστών.
Ο Άνταμ Γκερμπέζ από το Μόντρεαλ καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Κεμπέκ για την αποστολή spam που διαφήμιζαν μεθόδους επιμήκυνσης πέους, πορνογραφικό υλικό και προϊόντα ινδικής κάνναβης.
Ωστόσο, ο Γκερμπέζ δεν δείχνει θορυβημένος. Αντιθέτως το διασκεδάζει, αποκαλώντας τον εαυτό του «άνθρωπο των 873 εκατομμυρίων», και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα σεντ.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο στα χρονικά
Το καναδικό δικαστήριο επικύρωσε απόφαση που είχε λάβει το Νοέμβριο του 2008 δικαστήριο στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία ο Γκερμπέζ είναι ένοχος για την αποστολή τουλάχιστον τεσσάρων εκατομμυρίων μηνυμάτων σε λογαριασμούς χρηστών του Facebook.
Ο Γκερμπέζ καλείται να πληρώσει συνολικά 873 εκατομμύρια δολάρια: 100 δολάρια ως ποινή για κάθε μήνυμα spam που έστειλε και επιπλέον 100 δολάρια ως αποζημίωση.
Η ποινή είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ επιβληθεί στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού νόμου των ΗΠΑ κατά του spam. Επιπλέον, το καναδικό δικαστήριο επιδίκασε τη μεγαλύτερη χρηματική αποζημίωση στα δικαστικά χρονικά της χώρας.
«Δεν πληρώνω τίποτα»
Ο ίδιος, πάντως, λέει ότι δεν θα πληρώσει το πρόστιμο, δηλώνοντας «απένταρος». «Δεν υποχρεούμαι να πληρώσω. Έχω κηρύξει επισήμως πτώχευση, η οποία τέθηκε σε ισχύ εδώ και δύο μήνες», είπε στο καναδικό πρακτορείο ειδήσεων «The Canadian Press».
Αντιθέτως, δηλώνει ευθαρσώς ότι θέλει να βγάλει χρήματα από αυτή την υπόθεση, πουλώντας τα δικαιώματα της «περιπέτειάς» του σε κάποιον εκδοτικό οίκο ή κινηματογραφικό στούντιο, προκειμένου η ιστορία του να γίνει βιβλίο ή ταινία. «Αν θέλετε να συζητήσουμε μια τέτοια συμφωνία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου», δήλωσε.
Υπέκλεψε κωδικούς
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εκπρόσωπος του Facebook υποστήριξε ότι ο Γκερμπέζ υπέκλεψε κωδικούς πρόσβασης και χρησιμοποίησε ένα botnet (δίκτυο μολυσμένων υπολογιστών) για να μπει σε λογαριασμούς χρηστών του Facebook.
Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, αυτό το γεγονός δίνει και ποινική διάσταση -εκτός από την αστική- στην πράξη του Γκερμπέζ. Ο ίδιος, πάντως, σημειώνει ότι «ποτέ δεν παραδέχθηκε δημοσίως ότι έστειλε τα spam».
Κάνει μεγάλη ζωή
Ο Άνταμ Γκερμπέζ δείχνει να απολαμβάνει τον τίτλο του «πιο σκληρά τιμωρημένου spammer στην ιστορία των ΗΠΑ». Έχει γεμίσει το ιστολόγιό του με αναρτήσεις και φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται να διάγει πλούσιο βίο στο Λας Βέγκας και το Μπέβερλι Χιλς, παίζοντας σε καζίνο και δειπνώντας σε ακριβά εστιατόρια, παρά την «πτώχευσή» του. «Αυτή η ιστορία με έκανε δημόσιο πρόσωπο», λέει.
Επίσης, έχει αναρτήσει ένα ειρωνικό βίντεο, το οποίο δείχνει ένα τρόπαιο με την κεφαλή του τοποθετημένη σε μια βάση που γράφει «Ο άνθρωπος των 873 εκατομμυρίων δολαρίων».
Παράλληλα, καλεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να έρθουν σε επαφή μαζί του για να του πάρουν συνέντευξη με θέμα την κατάκτηση του ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο πρόστιμο που επεβλήθη ποτέ στην ιστορία της antispam νομοθεσίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ