“Tips” για σωστό μαγείρεμα

“Tips” για σωστό μαγείρεμα

 

 
Μαγειρική
Ο τρόπος που μαγειρεύετε το φαγητό σας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ενώ επιδρά σημαντικά και στην διατροφική αξία της τροφής. Για αυτό το λόγο ακόμη και φαγητά τα οποία θεωρούνται άκρως παχυντικά είναι δυνατό να «κερδίσουν» τη θέση τους στο τραπέζι σας, αν τροποποιήσετε λίγο τον τρόπο παρασκευής τους, έτσι ώστε να μειωθεί το θερμιδικό τους φορτίο. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές αλλά μόνο λανθασμένοι συνδυασμοί.

Γενικός κανόνας της υγιεινής μαγειρικής είναι ότι όσο λιγότερο λάδι βάζετε στο φαγητό, τόσο λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) παίρνετε. Ενδεικτικά, μία κουταλιά λάδι ζυγίζει 15 γραμμάρια και προσφέρει ενέργεια 135 θερμίδων. Ένα κουταλάκι λάδι ζυγίζει 5 γραμμάρια και προσφέρει ενέργεια 45 θερμίδων. Επίσης, καλό είναι το λάδι να μην μαγειρεύεται αλλά να το προσθέτετε ωμό στο πιάτο σας κατά το σερβίρισμα.

Επιπλέον, η........... θερμότητα στην οποία μαγειρεύονται τα φαγητά – πράγμα που εξαρτάται από το «μέσο» μαγειρέματος που χρησιμοποιούμε- αυξάνει ή μειώνει την περιεκτικότητά των τροφών σε τοξίνες. Αυτό συμβαίνει γιατί με τη θερμότητα κάποιες τοξίνες καταστρέφονται, ενώ δημιουργούνται κάποιες άλλες. Ακόμη, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού απορροφάται από το τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία.
Μάθετε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά του κάθε τρόπου μαγειρέματος και δοκιμάστε να αλλάξετε την διαδικασία που ετοιμάζετε τα αγαπημένα σας παραδοσιακά φαγητά, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε «εκπτώσεις» στη γεύση τους.
Στον ατμό
Είναι αναμφισβήτητα ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, καθώς ο ατμομάγειρας χρησιμοποιεί σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, η οποία είναι αρκετή για να καταστρέψει τα μικρόβια και τις τοξίνες χωρίς να χάνονται τα θρεπτικά συστατικά της τροφής, ενώ ακόμη και οι πιο ευπαθείς βιταμίνες διατηρούνται αναλλοίωτες. Επίσης το γεγονός ότι απαιτείται ελάχιστο νερό συμβάλλει σημαντικά στο να παραμένουν οι τροφές γευστικές και να μην μειωθεί η θρεπτική τους αξία.
Στην κατσαρόλα
Για όσα φαγητά δεν μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμομάγειρα, η καλύτερη επιλογή είναι η κατσαρόλα. Όταν βράζουμε το φαγητό υπάρχει ο κίνδυνος να «χάσουμε» πολλά θρεπτικά συστατικά εξαιτίας του νερού. Για αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε η ποσότητα του νερού να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη έτσι ώστε το φαγητό να βράσει στα υγρά του, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά εύγευστο και ταυτόχρονα θρεπτικό. Ακόμη για καλύτερα αποτελέσματα προσπαθήστε να μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία και στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Για τους παραπάνω λόγους μια καλή λύση μπορεί να αποδειχθεί και η χύτρα ταχύτητος.
Στο φούρνo
Εύκολος και γρήγορος τρόπος μαγειρέματος που ενδείκνυται και για μεγάλες ποσότητες φαγητού. Το μαγείρεμα στο φούρνο όταν γίνεται σωστά δεν είναι λιγότερο υγιεινό από αυτό στην κατσαρόλα. Η διαφορά έγκειται στην διαφορετική γεύση που προσφέρουν οι δύο αυτοί τρόποι μαγειρέματος. Φροντίστε να προθερμάνετε το φούρνο πριν βάλετε μέσα το φαγητό, έτσι ώστε να μειώστε το χρόνο που θα χρειαστεί για να ετοιμαστεί, και διατηρείστε χαμηλή τη θερμοκρασία.
Στα κάρβουνα
Το ψήσιμο στα κάρβουνα μπορεί να δώσει στο φαγητό μια εξαιρετικά μοναδική γεύση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια «ιεροτελεστία» που… συνοδεύει οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Από την άλλη όμως το ψήσιμο στα κάρβουνα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν πως κατά το ψήσιμο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παράγονται από την καύση του κάρβουνου καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες μεταφέρονται στις τροφές που βρίσκονται στη σχάρα. Αλλά και τα ίδια τα φαγητά, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λίπη, όταν εκτίθενται σε μεγάλες θεοκρασίες πιστεύεται ότι παράγουν καρκινογόνες ουσίες.
Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες του ψησίματος έτσι ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας ψητά χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας.
• Η φλόγα πρέπει να έχει σβήσει για να τοποθετήσουμε το φαγητό. Ο λόγος είναι ότι έτσι μειώνεται η θερμοκρασία, η οποία καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλει στην παραγωγή καρκινογόνων ουσιών.
• Η σχάρα είναι μακριά από τα κάρβουνα για να εμποδίζεται η μεταφορά των ουσιών που παράγονται από την καύση του κάρβουνου στο φαγητό.
• Αν αερίζονται καλά τα κάρβουνα τότε βελτιώνεται η καύση.
Στο τηγάνι
Είναι γνωστό ότι πρόκειται για την πιο ανθυγιεινή επιλογή, καθώς με το τηγάνισμα αυξάνεται σημαντικά το θερμιδικό φορτίο εξαιτίας της αύξησης του λίπους. Επιπλέον η υψηλή θερμοκρασία που χαρακτηρίζει το τηγάνισμά «βοηθά» τα φαγητά να απορροφούν περισσότερο λάδι.
Βέβαια είναι γεγονός ότι το τηγανητό φαγητό είναι νόστιμο και έχει φανατικούς οπαδούς. Αν ανήκετε σε αυτούς μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω προκειμένου να μπορείτε να τα καταναλώνετε χωρίς… τύψεις.
Πηγή: Cosmo.gr


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ