«Πώς ο Βγενόπουλος κάνει κουμάντο με 0,3%» (μέρος Α)

 «Πώ
ς ο Βγενόπουλος κάνει κουμάντο με 0,3%» (μέρος Α)


Δημοσίευση 10/12/2010 11:27 Ανανέωση 10/12/2010 16:03
Καταγγελίες πολιτών φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα τη Μarfin του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Και πάλι με αρνητικό τρόπο, σε ό,τι αφορά τις μεθοδεύσεις του «πολυπράγμονα» πρώην μικρομεσαίου δικηγόρου που του αρέσει να αυτοαποκαλείται Mr MIG.
Όπως καταγγέλλεται επωνύμως πλέον, πάρα πολλοί μέτοχοι -και μάλιστα όχι μόνο μικρομέτοχοι- αγόρασαν μετοχές της MIG παίρνοντας δάνεια για την αγορά τους από την τράπεζα που ανήκει στον ίδιο όμιλο, τη Marfin! Αποκάλυψη που, εφόσον επιβεβαιωθεί, εγείρει προφανές θέμα σχετικά με την οικονομική σκοπιμότητα των κινήσεων Βγενόπουλου.
Όπως μάλιστα τονίζει –με ανακοίνωσή του- ο επικεφαλής του Cerberus fund κ. Απόστολος Βεντούρης (στο οποίο έχουν .............απευθυνθεί αγανακτισμένοι μικρομέτοχοι της MIG που είδαν τη μετοχή τους να κατρακυλά από τα 9,70 στα 0,70 ευρώ) οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν καν ανάγκη δανειοδότησης, ενώ οι ίδιοι δεν εμφανίζονται στις γενικές συνελεύσεις, παρά εξουσιοδοτούν τον. κ. Βγενόπουλο να τους εκπροσωπεί.
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βεντούρη, ο Mr MIG επιτυγχάνει να ελέγχει ολόκληρο τον όμιλο, την ώρα που «το Δεκέμβριο του 2009 είχε μόλις το 0,30% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, δηλαδή ποσοστό που πλησιάζει το τίποτα».
Τι ακριβώς συνέβη; O κ. Βεντούρης αποκαλύπτει: "Η συνήθης τραπεζική πρακτική είναι να δανειοδοτείται με το 75% αυτός που θέλει να αγοράσει τις μετοχές, να καταβάλλει ο ίδιος το 25%, και η Τράπεζα να έχει πρόσθετες εξασφαλίσεις μεγαλύτερες από το 75% που κατέβαλε». Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν σαφώς από τις καταγγελίες Βεντούρη είναι:
- Κατέβαλαν εξ ιδίων το 25% οι δανεισθέντες μέτοχοι;
- Έδωσαν πρόσθετες εξασφαλίσεις στην Marfin;
- Τι αξία είχαν οι μετοχές τους όταν τις αγόρασαν έστω μέσω δανεισμού;
- Τι αξία έχουν τώρα;
- Ποιες είναι οι καλύψεις της Marfin για τα δάνεια αυτά;
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς Βεντούρη, πρόκειται για τουλάχιστον τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος αναφέρεται και σε άλλες πηγές που κάνουν λόγο για εξακόσια εκατομμύρια. «Για όσους είναι ακόμα νοσταλγικοί λάτρεις της δραχμής πάνω από 200.000.000.000 δραχμές και ολογράφως πάνω από διακόσια δισεκατομμύρια δραχμές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
- Είχαν αυτοί οι άνθρωποι ανάγκη δανειοδοτήσεως;
Οι καταγγελίες της Cerberus –η οποία αποκαλύπτει ότι διαθέτει την πλειονότητα των ονομάτων των μετόχων που δανειοδοτήθηκαν- υποστηρίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι λογικά δεν είχαν καμία τέτοια ανάγκη.
Καταθέτοντας σωρεία στοιχείων –καταγγελίες με «διευθύνσεις και ονόματα»- ο κ. Βεντούρης καταλήγει αναρωτώμενος μήπως όλοι αυτοί που ο Mr MIG "εμφάνισε ως μεγάλα ονόματα τα οποία δήθεν τον εμπιστεύθηκαν και έβαλαν λεφτά, έβαλαν στην πραγματικότητα δανεικά και λειτούργησαν -ηθελημένα ή άθελά τους- ως κράχτες;"
Και ο καταγγέλλων προχωρά ένα βήμα παρακάτω, συνδέοντας τις δανειοδοτήσεις με τον τρόπο που ο κ. Βγενόπουλος εμφανίζεται να ελέγχει τις καταστάσεις, λαμβάνοντας αποφάσεις στις Γενικές Συνελεύσεις και ας είχε ο ίδιος τον Δεκέμβριο του 2009 μόλις το 0,30% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, όπως αναφέρει ο κ. Βεντούρης.
Αυτό –σύμφωνα με το σκεπτικό του εφοπλιστή- επιτυγχάνεται μέσω εξουσιοδοτήσεων που δίνουν όλοι οι μεγαλομέτοχοι στον κ. Βγενόπουλο, στον άνθρωπο που κατέχει μόλις το 0,30% της εταιρείας, ποσοστό δηλαδή που πλησιάζει το τίποτα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Cerberus.
Το παράδοξο αυτό εξηγείται –σύμφωνα με την καταγγελία- αφού «τα χρήματα τα έχει δώσει η Marfin ως δάνειο. Οι μετοχές πλέον δεν αξίζουν όσο άξιζαν, και προφανώς μιλάμε για ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μήπως, λοιπόν, αντί των πρόσθετων εξασφαλίσεων που θα έπρεπε να δώσουν δίνουν στην πραγματικότητα εξουσιοδοτήσεις;», καταλήγει ο κ. Βεντούρης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ