Σε εγκληματικό δίκτυο εμπλέκεται ο Θάτσι

Σε εγκληματικό δίκτυο εμπλέκεται ο Θάτσ

ι


Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είναι επικεφαλής «μαφιόζικου τύπου» αλβανικού κυκλώματος παράνομης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπινων οργάνων μέσω ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το οργανωμένο έγκλημα
Ο Χασίμ Θάτσι αναφέρεται ως «το αφεντικό» ενός δικτύου, που άρχισε την εγκληματική πορεία του, στην περίοδο του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999 και διατήρησε έκτοτε την ισχύ του στην κυβέρνηση. Η έκθεση, την οποία έχει στη διάθεσή του ο Guardian, είναι αποτέλεσμα διετούς έρευνας, επικαλείται το FBI και ..............
άλλες πηγές μυστικών υπηρεσιών και αναφέρει ότι ο Θάτσι έχει την τελευταία δεκαετία τον έλεγχο του εμπορίου ηρωίνης.
Πρόσωπα από τον στενό κύκλο του Θάτσι κατηγορούνται ότι συνελάμβαναν μυστικά αιχμαλώτους κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία, μετά τον πόλεμο, όπου λέγεται ότι κάποιοι Σέρβοι δολοφονήθηκαν για τα νεφρά τους, τα οποία πωλήθηκαν στη μαύρη αγορά. Για μια τέτοια περίπτωση παράνομης διακίνησης οργάνων, που ανακάλυψε η αστυνομία το 2008, άρχισε χθες μια δίκη σε δικαστήριο της Πρίστινα. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, αυτή η υπόθεση –κατά την οποία λέγεται ότι αφαιρέθηκαν όργανα από φτωχούς ανθρώπους σε μια κλινική, ονόματι Μέντικους– λέγεται ότι συνδέεται με τη διακίνηση οργάνων από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου το 2000.

Η σχετική αποκάλυψη έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το Κόσοβο, όπου διεξήχθησαν την Κυριακή οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Ο Θάτσι εμφανίζεται νικητής των εκλογών και επιδιώκει σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Ντικ Μάρτι, ο οποίος διερεύνησε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα παρουσιάσει το πόρισμά του στους Ευρωπαίους διπλωμάτες των κρατών–μελών, αύριο Πέμπτη στο Παρίσι. Το πόρισμά του καταδεικνύει ότι οι δεσμοί του Θάτσι με το οργανωμένο έγκλημα έχουν παρελθόν μεγαλύτερο της δεκαετίας, όταν τα μέλη της Ομάδας Ντρένιτσα αποτέλεσαν το κυρίαρχο σώμα του KLA.

Ο κ. Μάρτι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου και σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι δυνάμεις του Θάτσι επιδόθηκαν σε πράξεις αντεκδίκησης εναντίον Σέρβων, Ρομά και Αλβανών οι οποίοι κατηγορήθηκαν για συνεργασία με τον εχθρό. Ο Θάτσι και άλλα τέσσερα μέλη της Ομάδας Ντρένιτσα αναφέρονται ονομαστικά στην έκθεση ότι διέπραξαν «δολοφονίες, αιχμαλωσίες, ξυλοδαρμούς και ανακρίσεις».

Αυτή η ίδια σκληροπυρηνική πτέρυγα του KLA απέκτησε αξιοσημείωτη ισχύ στην κυβέρνηση του Κοσόβου, κατά την τελευταία δεκαετία, με την υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες φλέγονταν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στο ανίσχυρο κρατίδιο.

The Guardian | http://news.kathimerini.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ