Πυρηνικές βόμβες τύπου B-61 στην Άραξο

Πυρηνικές βόμβες τύπου B-61 στην Άραξο

 

Δραματική αλλαγή σκηνικού προδικάζει η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα "επανεξοπλίζεται" με πυρηνικές βόμβες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της PRESS-Time, στην αεροπορική βάση της Αράξου πρόκειται να αποθηκευτούν συνολικά 24 πυρηνικές βόμβες.
Οι πυρηνικές βόμβες πρόκειται να μεταφερθούν προσεχώς στην 116 Πτέρυγα Μάχης στην Άραξο. Στην βάση υπάρχουν ειδικές εγκατατάσεις, οι οποίες είναι κατάλληλες για την αποθήκευση και φόρτωση των πυρηνικών όπλων. Οι συγκεκριμένς.......... εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, ήταν τα προηγούμενα χρόνια υπό καθεστώς διατηρητέο.
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στο δυναμικό της αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, ικανά να μεταφέρουν και να εξαπολύσουν τα συγκεκριμένα όπλα. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, μαχητικά τύπου A-7 και F-16 της ΠΑ είχαν τη συγκεριμένη δυνατότητα μεταφοράς και εξαπόλυσης των B-61.
Το 1998, το ΝΑΤΟ είχε ζητήσει από την Ελλάδα να αναθέσει τον ρόλο πυρηνικής κρούσης σε μονάδες των μαχητικών F-16, ένα αίτημα που απορρίφθηκε από την Αθήνα, με την αιτιολογία ότι η ΠΑ θεωρεί τα F-16  περιορισμένα στον αριθμό, μια και απαιτούνται για συμβατικές αποστολές. Ο πυρηνικός ρόλος ανατέθηκε στα A-7 από τις 335 και 336 Μοίρες (116η Πτέρυγα Μάχης), στην Άραξο, με τις αμερικανικής ιδιοκτησίας 350-κιλών βόμβες τύπου Β61-5 (10-500kT).
Η Ελλάδα είχε εξετάσει τη δυνατότητα να προμηθευτεί μια Μοίρα πλεονασματικών F-16A/B, από μια σύμμαχο χώρα (ΗΠΑ, Βέλγιο ή Ολλανδία).
Τον Αύγουστο του 1998, η Ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προμηθευτεί 20 πρώην-USAF F-16 Block 30. Το κόστος της προμήθειας ήταν περί τα 12 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Η συμφωνία προέβλεπε την αναβάθμιση των μαχητικών στο  Block 50, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.
Μετά από πολλές συζητήσεις του ελληνικού στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου, η συμφωνία ακυρώθηκε.
Στην Άραξο οι πυρηνικές βόμβες τύπου B 61-5 ήταν υπό τον έλεγχο του 731MUNSS, το οποίο αποχώρησε από την Ελλάδα το 2001. Το συγκρότημα 731 MUNSS υπάγονταν διοικητικά στο Spangdahlem της Γερμανίας.
Η συγκεκριμένη κίνηση της επαναποθήκευσης πυρηνικών όπλων σε ελληνική επικράτεια φαίνεται να δίνει ένα τέλος στη συζήτηση που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της Συμμαχίας για το που πρέπει να κατευθυνθεί μέρος του υπόλοπου πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ, το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο στην Κεντρική Ευρώπη.
Η μέχρι πρότινος συζήτηση ήθελε την εγκατάσταση των πυρηνικών βομβών στην αεροπορική βάση Ινστιρλίκ, στην Τουρκία, όπου υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός πυρηνικών βομβών.
Η ύπαρξη των πυρηνικών στην Ευρώπη ανάγεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, για την αντιμετώπιση μιας πιθανής σοβιετικής επιθετικής κίνησης. Η ύπαρξη αποσκοπούσε στην εκ των προτέρων σοβιετική ανάσχεση, ώστε να μην επιχειρήσει επίθεση η ΕΣΣΔ στην Ευρώπη. Βάσει αυτού του δόγματος, στην πράξη, οι βόμβες B-61 θα φορτώνονταν σε μια σειρά από αεροπλάνα, κυρίως μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία στη συνέχεια θα τις μετέφερναν στον προορισμό τους.
Τα σημερινά πυρηνικά θέατρα περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την χερσόνησο της Κορέας, εξτρεμιστικές θρησκευτικές οργανώσεις και την Κίνα. Το Ιράν μπορεί να γίνει επίσης σύντομα πυρηνική δύναμη. Οι χώρες που διαθέτουν σήμερα πυρηνικά όπλα είναι περισσότερες από το παρελθόν, και στο μέλλον θα αυξηθούν περαιτέρω.
Η εν λόγω κίνηση, μετά από μια πενταετία περίπου, εξηγεί εν μέρει και την  κίνηση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης να προβεί στην για κατά πολλούς ανεξήγητη παραγγελία της τελευταίας παρτίδας των 30 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών τύπου F-16.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ