Δενδροφύτευση από το Α.Π.Θ

Δενδροφύτευση από το Α.Π.Θ 


«Το Α.Π.Θ. όχι μόνο στολίζει αλλά και φυτεύει δέντρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος κατά τη διάρκεια της δεντροφύτευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο campus του πανεπιστημίου.
«Τα Χριστούγεννα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο να στολίζουμε αλλά και να φυτεύουμε δέντρα» τόνισε χαρακτηριστικά. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της ρύπανσης στο κέντρο της πόλης αλλά και στην αποκατάσταση της αισθητικής του τοπίου. Είναι μία προσπάθεια εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου. Θέλουμε η κοινωνία να μας δει φιλικά. Ερχόμαστε από την κοινωνία, ανήκουμε σε αυτήν και το έργο μας πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία της πόλης» κατέληξε.
120 δέντρα και 500 θάμνοι, όλα ελληνικά φυτικά είδη, φυτεύτηκαν στην πανεπιστημιούπολη σήμερα, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, με στόχο να βελτιωθεί το μικροκλίμα και να περιοριστεί η ρύπανση του κέντρου......... της Θεσσαλονίκης.
«Η δεντροφύτευση γίνεται περιμετρικά του πανεπιστημίου. Άρα τα δέντρα που φυτεύουμε θα ομορφύνουν την πόλη. Η σημερινή δράση έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς είναι η αρχή μίας πορείας με συνεχείς δραστηριότητες που θα μετατρέψουν το Α.Π.Θ. στο πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο της Ελλάδας» δήλωσε ο Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Παντής.
Στη δεντροφύτευση συμμετείχε ο νέος Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, για θέματα περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος δήλωσε «Το Α.Π.Θ. βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, οι άνθρωποί του είναι η οικογένεια μας και η άποψή μας είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε όλους τους φορείς που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στο να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης μας».
Την ίδια μέρα, στις 12.00, στην πλατεία Αριστοτέλη, μπροστά από το Κτίριο Διοίκησης του Α.Π.Θ., διανεμήθηκαν στο προσωπικό του πανεπιστημίου και σε πολίτες 2.200 φυτά (πικροδάφνες, αγγελικές, τούγιες, κυπαρίσσια, σφενδάμια, μελικοκκιές, σοφόρες, μελιές, κατάλπες και λιγούστρα) από το Αγρόκτημα του Α.Π.Θ.
Η δεντροφύτευση αποτελεί το πρώτο βήμα στην ευρύτερη ανάπλαση του campus, μιας έκτασης 430 στρεμμάτων, που λόγω της θέσης του στο κέντρο της πόλης μπορεί να λειτουργήσει ως πνεύμονας πρασίνου, ένα δημόσιο αστικό πάρκο, με όλα τα περιβαλλοντικά οφέλη που προσφέρει στον πυκνά δομημένο αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης.
Το σχέδιο ολοκληρωμένων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στο campus του Α.Π.Θ. περιλαμβάνει:
α) τη σταδιακή ανάπλαση των χώρων της πανεπιστημιούπολης σε ενεργά τοπία μνήμης, οικολογίας και πολιτισμού, βασισμένα στην παράδοση, τη συμμετοχή και την παιδεία φοιτητών και προσωπικού του Α.Π.Θ. αλλά και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
β) εφαρμογή αειφόρων περιβαλλοντικών μεθόδων στο σχεδιασμό όπως:
- ορθολογική διαχείριση του νερού (συλλογή, αποθήκευση, επανάχρηση).
- χρησιμοποίηση των βιοκλιματικών ιδιοτήτων του πρασίνου για τη βελτίωση των συνθηκών άνεσης των ανθρώπων.
- ανάδειξη των οικολογικών και αισθητικών χαρακτηριστικών των ελληνικών φυτικών ειδών και διάδοση της χρήσης τους.
- προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης μέσω των φυτεύσεων.
γ) εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών στη χρήση του πρασίνου ως εργαλείου βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος και τοπίου, όπως φυτεμένα δώματα, κάθετους κήπους, αστική γεωργική παραγωγή, συνέργεια κτιρίων και πράσινου κ.α.
Το Α.Π.Θ. κάνει ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση τόσο του πανεπιστημίου όσο και της πόλης της Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ