«Κόβονται» τράπεζες στα τεστ Φεβρουαρίου;

«Κόβονται» τράπεζες στα τεστ Φεβρουαρίου;

Μετά το ιρλανδικό φιάσκο των καλοκαιρινών τεστ αντοχής, όπου οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας βρέθηκαν κεφαλαιακά «θωρακισμένες», αλλά λίγους μήνες αργότερα παρέσυραν την Ιρλανδία στην κατάρρευση, οι ευρωπαϊκές αρχές εμφανίζονται αποφασισμένες τον Φεβρουάριο να υποβάλλουν τις τράπεζες σε αυστηρούς ελέγχους ρευστότητας, αγγίζοντας με τον τρόπο αυτό την αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για τον κίνδυνο να περάσουν κάτω από τον πήχη ορισμένες τράπεζες.Η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει στα όρια συναγερμού, καθώς:...............
n  Όπως αποκάλυψε στην Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, τον Νοέμβριο επιταχύνθηκαν σημαντικά οι εκροές καταθέσεων. Περίπου 27,5 δις. ευρώ καταθέσεων είχαν «εξατμισθεί» μέχρι το τέλος Νοεμβρίου από το τραπεζικό σύστημα, ανεβάζοντας το ποσοστό της εκροής από την αρχή του χρόνου στο 12% των καταθέσεων, σύμφωνα τα στοιχεία της ΤτΕ.
n  Οι τραπεζίτες επιχειρούν να κλείσουν με κάθε τρόπο τις «τρύπες» στη ρευστότητά τους: με τη διατραπεζική αγορά ερμητικά κλειστή, στρέφονται αναγκαστικά και πάλι στην ΕΚΤ, η οποία όμως από τις αρχές του 2011 θα θέσει σε ισχύ τους ακόμη αυστηρότερους κανονισμούς για την αποδοχή καλυμμάτων δανεισμού, που συνεπάγονται «κουρέματα» ονομαστικής αξίας μέχρι και 50%.
n  Η έλλειψη ποιοτικών στοιχείων ενεργητικού για άντληση δανεισμού από την ΕΚΤ είναι εμφανής στο τραπεζικό σύστημα. Με τίτλους και δάνεια αξίας σχεδόν 138 δις. ευρώ να έχουν δεσμευθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για παροχή ρευστότητας, οι τράπεζες είχαν καταφέρει να αντλήσουν στο τέλος Οκτωβρίου μόνο 92,4 δις. ευρώ, δηλαδή το ποσοστό του «κουρέματος» είχε ήδη φθάσει το 33%.
n  Για να καλύψουν τα εμφανή κενά στα αποδεκτά καλύμματα δανεισμού, οι τράπεζες προχωρούν σε εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων, που έστω και με «τσεκούρωμα» από την ΕΚΤ μπορούν να προσφέρουν «ανάσες» ρευστότητας, ενώ παράλληλα έχουν «στην άκρη» τα 25 δις. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων για έκδοση δικών τους ομολόγων, εκ των οποίων έχουν κατανεμηθεί ήδη τα 20 δις. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν, ότι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν στο μέτρο του δυνατού τη χρήση των εγγυήσεων, καθώς ήδη έχουν φθάσει με τα προηγούμενα «πακέτα» σε πολύ υψηλά ποσοστά των συνολικών υποχρεώσεων και υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοσθεί κάποτε η υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι στις τράπεζες με εγγυήσεις σε ποσοστό άνω του 5% των υποχρεώσεων θα είναι υποχρεωτική η υποβολή σχεδίου βιωσιμότητας στις Βρυξέλλες.
Πάντως, η ρευστότητα των τραπεζών δέχεται συνεχή πίεση: οι αυξανόμενες καθυστερήσεις και επισφάλειες περιορίζουν τα δάνεια που μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΤτΕ, μέσα από εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων, ή με δέσμευσή τους απευθείας στην ΤτΕ, με βάση μια πράξη διοικητή που ισχύει από το 2004 και σήμερα προκαλεί αρκετή δυσφορία στην Φραγκφούρτη, καθώς επιτρέπει να συγκεντρώνονται αμφίβολης ποιότητας καλύμματα δανεισμού. Αν παρ’ ελπίδα οι οίκοι αξιολόγησης πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για νέα υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, που θα προκαλέσει και νέο γύρο υποβαθμίσεων των τραπεζών, η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική. «Άγνωστος Χ» παραμένει σταθερά η συμπεριφορά των καταθετών, που όλοι ελπίζουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους το επόμενο διάστημα.
Οι δοκιμασίες αντοχής, στις οποίες θα υποβάλουν οι ευρωπαϊκές αρχές και τις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο προκαλούν ήδη αρκετούς «πονοκεφάλους», καθώς ο Όλι Ρεν επιβεβαίωσε ότι αυτή την φορά δεν θα ελεγχθούν μόνο οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ακραία οικονομικά σενάρια, αλλά και οι δείκτες ρευστότητας. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δεν ξεκαθάρισε πώς ακριβώς θα τεθούν σε δοκιμασία οι δείκτες ρευστότητας, καθώς στο παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα πανευρωπαϊκό… παζάρι μεταξύ εποπτικών αρχών και τραπεζιτών, οι οποίοι επιχειρούν να «λασκάρουν», όσο είναι δυνατό, τα κριτήρια αξιολόγησης.
Ο επίτροπος Ρεν, ενόψει του κινδύνου νέας γελοιοποίησης των ευρωπαϊκών ελέγχων, προανήγγειλε ότι όχι μόνο θα ελεγχθεί και η ρευστότητα, αλλά θα υπάρξουν και αναλυτικές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της διαφάνειας. Ο Ρεν διαβεβαίωσε, ότι αυτή την φορά οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί. Όπως εκτιμούν αναλυτές, η νεοσύστατη πανευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, που θα δώσει τις δικές της εξετάσεις στις αγορές, δεν έχει το παραμικρό περιθώριο αστοχίας και «εξωραϊσμού» των αποτελεσμάτων, καθώς θα κλονισθεί η αξιοπιστία της, με απρόβλεπτες παρενέργειες στη συμπεριφορά των αγορών έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Αυτό ακριβώς προκαλεί αρκετές ανησυχίες στους τραπεζικούς κύκλους της Αθήνας, που βλέπουν ότι αυτή την φορά οι ευρωπαϊκές αρχές δεν πρόκειται να κάνουν μια άσκηση για να μοιράσουν καλούς βαθμούς, όπως συνέβη το καλοκαίρι, σε μια κακότεχνη προσπάθεια να πεισθούν οι αγορές, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Αν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές εμφανισθούν αποφασισμένοι να «ρίξουν κάτω από τη βάση» τράπεζες, για να αποδείξουν την αξιοπιστία τους, τραπεζικά στελέχη φοβούνται ότι οι πρώτες που θα βρεθούν στο στόχαστρο θα είναι οι ελληνικές…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ