ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΕ Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΕ Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ

 

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την επιβολή της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε το 2009 ο σύμβουλος επικρατείας Ι. Γράβαρης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας της αίτηση φορολογουμένων κατά της...
απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία κρίθηκε συνταγματική.
Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος επικρατείας Ι. Γράβαρης υποστήριξε ότι οι διατάξεις της έκτακτης εισφοράς είναι αντισυνταγματικές, λόγω της αναδρομικής επιβάρυνσης εισοδημάτων του 2007 και παραβίασης της φορολογικής ισότητας.
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του φορολογουμένου και διαφόρων φορέων (Συνήγορος του φορολογουμένου........... και Ένωση Ελλήνων Φοροτεχνών) υποστήριξαν ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς ο νόμος του 2009 ανεβάζει το ύψος της εισφοράς κλιμακωτά με βάση το εισόδημα επιβάλλοντας όχι ποσοστό, αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό με συνέπεια σε κάποιες περιπτώσεις να επιβαρύνεται αναλογικά περισσότερο εκείνος που έχει μικρότερο εισόδημα.
Οι νομικοί σύμβουλοι του δημοσίου υποστήριξαν ότι η έκτακτη εισφορά δεν αποτελεί προσαύξηση φόρου και δεν είναι αντισυνταγματική. Ισχυρίστηκαν ότι η εισφορά δεν επιβάλλεται αναδρομικά, καθώς λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2007 μόνο ως κριτήριο και όχι ως αντικείμενο της φορολόγησης αφού κατά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν υπήρχε άλλη βάση υπολογισμού της, επειδή δεν είχαν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά. Υποστήριξαν δε ότι, λόγω οικονομικής κρίσης, το ιδιωτικό συμφέρον υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο και ότι πρέπει να φορολογηθούν οι έχοντες και κατέχοντες.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ