Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό ...

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό ...

 

 

Ριζικές αλλαγές στα όρια ηλικίας, αλλά και επιμέρους ρυθμίσεις για τις συντάξεις θα «φέρει» το 2011. Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται στον τελευταίο, αλλά και σε παλαιότερους ασφαλιστικούς νόμους και υλοποιούνται σε...
δόσεις. Οι κυριότερες ανατροπές στο...
Ασφαλιστικό -που θα τεθούν σε ισχύ τη νέα χρονιά- αφορούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Με τις ασφαλιστικές παρεμβάσεις του καλοκαιριού έρχονται αλλαγές στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ, στα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες), αλλά και στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων.
Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο όσους ..........ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992, ενώ περιορισμένη έκταση έχουν οι αλλαγές για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Μεγάλες είναι οι αλλαγές για τις μητέρες ανηλίκων, καθώς σταδιακά -ξεκινώντας από το 2011- τα όρια συνταξιοδότησης θα εξισωθούν με αυτά των αντρών.
Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο συνταξιοδοτικό καθεστώς τους.
«Παράθυρο» για την ταχύτερη έξοδο από την αγορά εργασίας προσφέρει η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν και σε μεγαλύτερη σύνταξη. Από τη νέα χρονιά οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως και τέσσερα πλασματικά έτη και μάλιστα παρέχεται έκπτωση 30% για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας.
Οσον αφορά τις αλλαγές στις συντάξεις υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα δουν το ποσοστό αναπλήρωσης να μειώνεται (με βάση όσα προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους).
Διαδοχική ασφάλιση
Θετικές είναι οι εξελίξεις για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς αλλάζουν οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων. Ετσι όσοι αποχωρήσουν τη νέα χρονιά και καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία θα δουν τη σύνταξή τους να αναπροσαρμόζεται (όταν εμπλέκεται Ταμείο μισθωτών).
Οι αλλαγές αγγίζουν και όσους μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας τη νέα χρονιά. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους (που θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά το 2011) αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και για το τελικό ποσό -όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης- θα υπολογίζονται η βασική και η αναλογική σύνταξη (το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά και για τους παλαιούς ασφαλισμένους μετά το 2015).
* Σημειώνεται πως για την έκδοση του οδηγού πολύτιμη ήταν η συμβολή του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, ο οποίος ειδικεύεται σε ασφαλιστικά θέματα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Μεγάλες χαμένες οι μητέρες ανηλίκων
Στο 52ο έτος από το 50ό αυξάνεται το όριο ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικο παιδί. Για έξοδο στα 58 απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης για τους άνδρες.
Ποδαρικό με αύξηση των ορίων ηλικίας
Οι νέες ρυθμίσεις επηρεάζουν είτε το όριο ηλικίας, είτε τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης. «Γλιτώνουν» όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2011 θα συνυπολογίζονται όλοι οι χρόνοι ασφάλισης. Τι θα ισχύσει ανά Ταμείο
Τι αλλάζει σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες
Νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ τη νέα χρονιά για όσους ασφαλίζονται στα λεγόμενα ειδικά ταμεία, δηλαδή τους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων
Χαμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς θα δουν το ποσοστό αναπλήρωσης να μειώνεται. Κερδισμένοι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση. Μειώνεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ και παράλληλα αυξάνεται η εισφορά για τον Κλάδο Υγείας
Πώς θα υπολογίζεται από το 2011
Από 1ης Ιανουαρίου 2011 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Η αλλαγή αυτή αφορά το ποσό της σύνταξης του συμμετέχοντα φορέα όταν πρόκειται για Ταμείο μισθωτών
Tαχύτερη έξοδος με πλασματικά έτη
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με την εξαγορά τεσσάρων χρόνων εργασίας. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

ΕΘΝΟΣ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ