Στο μικροσκόπιο 980 φοροαπαλλαγές


Στο μικροσκόπιο 980 φοροαπαλλαγές


troktiko    Στο μικροσκόπιο 980 φοροαπαλλαγές
Η ανάγκη μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%, βάσει των υποχρεώσεων του Μνημονίου, θα εκφραστεί με ένα νέο πακέτο  μέτρων, από το οποίο πρέπει να αντληθούν 12 δισ. ευρώ, μέσα στην τριετία 2012 -2014. Αυτό το πακέτο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτών των ημερών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας. Επί τάπητος βρίσκεται η επανεξέταση των.............. 980 φοροαπαλλαγών.
«Υπάρχουν μια σειρά από φορολογικά προνόμια τα οποία, ενδεχομένως, η κοινωνία να θέλει να τα αξιολογήσει εάν σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης θα πρέπει να παραχωρούνται» επισήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, εξηγώντας πως αναφέρεται σε απαλλαγές που επιχορηγούνται από την πολιτεία με τη μορφή κινήτρων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο υπολογισμός του υφυπουργού Οικονομικών: «Αυτές οι φορολογικές απαλλαγές εάν καταργηθούν, για παράδειγμα, στο σύνολό τους, μπορεί να αποφέρουν 5 δισεκατομμύρια• εάν κρατηθούν οι μισές, μπορεί να αποφέρουν 3 δισ. ευρώ».
Από το μηδέν
Η επανεξέταση των απαλλαγών αυτών, όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση και θα οδηγήσει είτε στην ολική κατάργησή τους είτε στην περικοπή ορισμένων εξ αυτών. Αν και από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι δεν τίθεται θέμα κοψίματος των απαλλαγών «κοινωνικής υφής».
Παρόλα αυτά, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες σε έσοδα, προκειμένου να μειωθεί τόσο το έλλειμμα όσο και το δημόσιο χρέος, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βάλει μαχαίρι και στις φοροαπαλλαγές.
Οι υπολογισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν πως το ελληνικό Δημόσιο χάνει 7,87 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, κυρίως από τις 980 φοροαπαλλαγές που αφορούν 901 κατηγορίες φορολογουμένων.

Το ποσό θεωρείται «μαμούθ» και έτσι τόσο οι επιτελείς του υπουργείου όσο και η τρόικα θεωρούν ότι αυτό τα πακέτο μας δίνει και άλλα περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών. Άλλωστε, ο περιορισμός των δαπανών αποτελεί τη βατή και σίγουρη λύση, κατά την τρόικα, εν αντιθέσει με τα έσοδα που θεωρούνται αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2011 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο, οι 980 απαλλαγές, που κοστίζουν πάνω από 7,87 δισ. ευρώ, έχει ως εξής:
• Περίπου 3,4 δισ. ευρώ κοστίζουν οι 248 εκπιπτόμενες δαπάνες και ειδικές απαλλαγές που αφορούν φυσικά πρόσωπα. Από ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ιατρικά μέχρι το αφορολόγητο των μισθωτών – συνταξιούχων, των προστατευόμενων παιδιών, διατροφή μεταξύ συζύγων και άλλες ειδικές απαλλαγές (κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.).
Ένας στους δύο φορολογουμένους κάνουν χρήση των εκπτώσεων δαπανών από νοσήλια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ενοίκια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα στοιχεία των δηλώσεων οικονομικού έτους 2008, που έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι εκπτώσεις από δωρεές που δήλωσαν 154.967 φορολογούμενοι ανέβασαν την απαλλαγή στα 143,78 εκατ. ευρώ και το κόστος του προϋπολογισμού στα 37,84 εκατ. ευρώ.
Οι 987.148 φορολογούμενοι με ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν έχουν συνολικό ποσό απαλλαγής 2,86 δισ. και κοστίζουν περίπου 94 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Οι 1,4 εκατ. φορολογούμενοι με ιατρικές δαπάνες έχουν απαλλαγές 826 εκατ. και κοστίζουν 135,6 εκατ. στον προϋπολογισμό.
• Στα 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τις απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.
• Σε περίπου 99 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις απαλλαγές που δηλώνουν 191.256 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαλλαγές που αφορούν φόρο εισοδήματος από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων, μείωση φορολογικού συντελεστή για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους.
• Στα 292 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος 19.427 νομικών προσώπων. Αφορούν σε μείωση φορολογικού συντελεστή από δραστηριότητα σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.
• Κόστος 972 εκατ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και γενικώς μεταβιβάσεις ακινήτων ή από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει 620 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, οι απαλλαγές από το φόρο κληρονομιών περίπου 68 εκατ. ευρώ και από το ΕΤΑΚ κοντά 165 εκατ. ευρώ.
• Στα 564 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές, απαλλαγές ειδικών κατηγοριών).
• Στα 117 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης για όσους αποκτούν οχήματα (πολύτεκνοι, ανάπηροι, ταξί, τρίτεκνοι κ.ά.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ