Θεσσαλονίκη: «Ωρολογιακή βόμβα» το Σέιχ Σου...



Θεσσαλονίκη: «Ωρολογιακή βόμβα» το Σέιχ Σου... 

 


Υπότιτλος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
«Κινούμαστε και ζούμε πάνω σε ωρολογιακή βόμβα». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο αντιστράτηγος, επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Βόρειας Ελλάδας, Βασίλης Τουλίκας, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την πυροπροστασία ειδικά στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης.
Η σύσκεψη για την προστασία του Σέιχ Σου, που οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν αποκαλυπτική της .............
κατάστασης που επικρατεί.
Πυκνή βλάστηση εξαιτίας των βροχοπτώσεων, ξερά χόρτα παντού, πεταμένα κλαδιά, ασυντήρητα δίκτυα και σκουπίδια δημιουργούν φέτος μια εκρηκτική κατάσταση σχετικά με την πυροπροστασία. Μια σπίθα είναι αρκετή... λένε οι αρμόδιοι.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να υπάρξει αποτελεσματική προστασία του δάσους από τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά το φετινό καλοκαίρι και υπήρξε ένας συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την αποφυγή επικαλύψεων αρμοδιοτήτων.
Ο κ. Τζιτζικώστας κατά την εισήγησή του ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και έχουν προχωρήσει στις εργασίες τις οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν για τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας. Δεν απέφυγε όμως να επιρρίψει ευθύνες στους δήμους, που, όπως είπε, θα πρέπει να διαθέσουν άμεσα τα χρήματα που έλαβαν από το υπουργείο Εσωτερικών για την Πολιτική Προστασία. Η κατανομή των κονδυλίων έγινε, αλλά, όπως είπε και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμοι δεν τα έχουν πάρει ακόμη στα χέρια τους.
Ουσιαστικά, πρόληψη σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει γίνει και πλέον είμαστε στο μέσο του καλοκαιριού...
Στα γραφειοκρατικά προβλήματα που αποτελούν εμπόδιο και στην έλλειψη πόρων εστίασε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Αλέξανδρος Καϊλής.
Ιστορίες τρέλας...
Οπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος παρακολούθησης του Σέιχ Σου με κάμερες, το έργο δεν έχει παραδοθεί προς χρήση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και παραμένει ανενεργό»!
Είναι απαράδεκτο να μη λειτουργεί ένα τόσο σύγχρονο και απαραίτητο έργο για τη διαφύλαξη του δάσους, το οποίο, αν και έχει κατασκευαστεί με τα χρήματα των φορολογούμενων, παραμένει ανενεργό, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας και κάλεσε τους αρμόδιους χωρίς άλλη καθυστέρηση να δώσουν άμεσα λύση και να ενεργοποιήσουν τις κάμερες, για να μπορεί ανά πάσα στιγμή η Πυροσβεστική να ελέγχει το δάσος και προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας και ο χρόνος αντίδρασης σε κάθε πιθανή εστία φωτιάς.
Ο κ. Τουλίκας επιβεβαίωσε ότι για γραφειοκρατικούς λόγους το σύστημα με τις κάμερες δεν έχει παραδοθεί για χρήση στην Πυροσβεστική. Εκκρεμεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.
Περιπολίες και φυλλάδια
Ο κ. Τουλίκας επισήμανε τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής ειδικά για το Σέιχ Σου, όπου γίνονται ακόμη και περιπολίες από δικυκλιστές, ενώ την προσπάθεια συνδράμουν και εθελοντές. Μια πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής είναι η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους πολίτες στην εθνική οδό προς Χαλκιδική, προς Καβάλα και στα διόδια των Μαλγάρων, ώστε όλοι να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάφλεξης.
   Τα προβλήματα του περιαστικού δάσους    
Απαριθμώντας τα προβλήματα για το Σέιχ Σου, ο επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Βόρειας Ελλάδας, Β. Τουλίκας, έθεσε τα εξής ζητήματα:
1. Τα Σαββατοκύριακα βρίσκουμε κλειστά τα τηλέφωνα των αρμοδίων.
2. Τον προηγούμενο Μάιο υπήρξαν πολλές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η βλάστηση να είναι πολύ πυκνή σε δάση και πρανή δρόμων. Η αποψίλωση είναι σε σημείο μηδέν...
3. Υπάρχει περίσσια καύσιμη ύλη με πολλά ξερά χόρτα και πεταμένα κλαδιά.
4. Δημιουργούνται διαρκώς σκουπιδότοποι ακόμη και σε δασικές εκτάσεις.
5. Ασχημη είναι η κατάσταση σε μοναστήρια, ιδρύματα, παιδικούς σταθμούς, στρατόπεδα, όπου επίσης υπάρχει ζήτημα με τη βλάστηση.
6. Ιδιώτες δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.
7. Το δασικό οδικό δίκτυο δεν είναι προσβάσιμο σε όλα τα πυροφυλάκεια.
«Κινούμαστε και ζούμε σε ωρολογιακή βόμβα. Αν δε γίνουν άμεσα καθαρισμοί ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος. Σήμερα στο Σέιχ Σου δεν επιτρέπεται κανένας να ψήνει, ακόμη και στους οργανωμένους χώρους είναι τα πράγματα επίφοβα», είπε ο κ. Τουλίκας.
Τα μελίσσια
Ενα ζήτημα έθεσε και η αναπληρωτής δασάρχης, Ελένη Αγγελίδου, σχετικό με τους μελισσοκόμους. «Τα μελίσσια είναι μεγάλη πληγή για το Σέιχ Σου. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας προς το Συνεταιρισμό τους, δεν τηρούνται όσα τους λέμε, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος πυρκαγιάς. Τα μελίσσια καπνίζονται και με τις συνθήκες που επικρατούν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Δύο χρόνια μάς απασχολεί αυτό το ζήτημα και πλέον θα καταθέσουμε μηνύσεις και αγωγές εναντίον τους», τόνισε.
Μέχρι σήμερα η αντιπυρική περίοδος πέρασε χωρίς σημαντικές πυρκαγιές στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ο κ. Τουλίκας είπε πως είμαστε ακόμη στο μέσο του καλοκαιριού. «Με ανησυχεί η εικόνα του Σέιχ Σου, όπως και οποιουδήποτε άλλου χώρου με πυκνή βλάστηση, ξερά χόρτα και σκουπίδια. Σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και αέρα έχουμε πρόβλημα. Η καύσιμη ύλη υπάρχει... Σε πολλά πρανή δρόμων υπάρχει παντελής έλλειψη καθαρισμών, όπως και σε οικόπεδα και χωράφια», εξήγησε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Ροζ sex video-τσόντα DVD της Ελίνας Μπεκάκου?