Γιώργος Παρχαρίδης: «Πρέπει να βοηθήσουμε τον Ελληνισμό της Ουκρανίας»


Ν
 

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Κιούση

Με την καρδιά και το μυαλό τους στην Ουκρανία βρίκονται ειδικά αυτό τον καιρό οι όπου γης Πόντιοι. Στους Ελληνες της Ουκρανίας, που υπολογίζονται σε 150.000 και είναι οργανωμένοι σε συλλόγους και τα παιδιά τους, που βρίσκονται στη δίνη των πολεμικών συγκρούσεων οι οποίες έχουν ξεσπάσει στην περιοχή γύρω από τη Μαριούπολη και το Ντονέσκ.
«Εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει όταν άρχισε η κρίση στην Ουκρανία να προστατευθεί ο ελληνικός πληθυσμός για να μη θρηνήσουμε θύματα. Γινόμαστε δέκτες αγωνιωδών εκκλήσεων ομογενών Ελλήνων της Ουκρανίας, προκειμένου να τους βοηθήσει η ελληνική πολιτεία για να διαφύγουν μιας και ..............δίπλα τους σκοτώνονται καθημερινά άνθρωποι». Μιλάμε με τον Γιώργο Παρχαρίδη, ομότιμο καθηγητή Καρδιολογίας, πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

- Επικοινωνείτε μαζί τους;

«Σε καθημερινή βάση, χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι σε όσους θέλουν να φύγουν από τα πεδία των εμπόλεμων συγκρούσεων να οργανώσει ανθρωπιστική αποστολή απεγκλωβισμού τους, ιδιαίτερα τώρα που έχει και την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ να βοηθήσει και έμπρακτα εκείνους που για διάφορους λόγους θα προτιμήσουν να παραμείνουν. Ο ελληνισμός της Ουκρανίας βάλλεται και βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και χρέος όλων μας είναι να τους βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είναι αδέλφια μας».

- Συνεδριάσατε προσφάτως και διαδικτυακά;

«Ναι, σε ανοιχτή τηλεδιάσκεψη με μέλη απ' όλο τον κόσμο όπου μίλησαν μέσω τηλεσύνδεσης πέντε μέλη του Δ.Σ που διαμένουν στο εξωτερικό (Αυστραλία, Αμερική και Ευρώπη). Επίσης η εκδήλωση καταγράφηκε από το διαδικτυακό κανάλι livemedia.gr απ' όπου μπορεί ο καθένας να την παρακολουθήσει».

- Τι είναι η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων;

«Αποτελεί το τριτοβάθμιο όργανο του οργανωμένου ποντιακού χώρου σε όλο τον κόσμο».

- Τα μέλη σας;

«Στη Συνομοσπονδία σήμερα υπάρχουν 5 ομοσπονδίες, που αυτό μεταφράζεται σε 650 περίπου πρωτοβάθμια σωματεία σε όλο τον κόσμο».

- Είστε ικανοποιημένοι από το έργο των Ομοσπονδιών;

«Το έργο τους είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και ιδιαίτερα στη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον πολιτισμό και στην παράδοση καθώς και στη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου και στη συντήρηση και διατήρηση των μνημείων μας σε όλο τον κόσμο αλλά και στον ιστορικό Πόντο. Επίσης πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη στήριξη που δίνουν οι ομοσπονδίες στους αδερφούς μας νεοπρόσφυγες».

- Οι στόχοι σας;


«Η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών μελέτης του πολιτισμού και της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η μελέτη και η διατήρηση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της ποντιακής διαλέκτου, η στήριξη της νεολαίας, η οποία αποτελεί το παρόν και το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού».

- Το θέμα της Γενοκτονίας;

«Μεγάλο και πολύπλοκο. Φιλοξενήσατε προ ημερων συνέντευξη του δρος Βασίλειου Θ. Μεϊχανετσίδη, μέλους της Διεθνούς Ενώσεως Μελετητών Γενοκτονίας (IAGS). Οπως τόνισε και εκείνος, οι υπεύθυνοι ήταν πάρα πολλοί, η οθωμανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, αργότερα, η κεμαλική κυβέρνηση, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, διάφορες τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές, απλοί πολίτες, όσοι εκ των οποίων συμμετείχαν. Ηθικές και άλλες ευθύνες φέρουν και οι κυβερνήσεις των Συμμάχων, η τότε διεθνής κοινότητα κ.ά. διεθνείς δρώντες (Σοβιετική Ενωση κ.ά.)».

- Το επόμενο παγκόσμιο συνέδριό σας;

«Βάσει του καταστατικού η πραγματοποίηση των παγκόσμιων συνεδρίων γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Το τελευταίο παγκόσμιο συνέδριο έγινε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη».

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ