Δραματική η κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης
Δραματική η κατάσταση στην αγορ
ά της Θεσσαλονίκης
Επιδείνωση της ρευστότητας στην αγορά και των όρων δανεισμού και ένταση της πρόθεσης των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν σε απολύσεις, καταδεικνύει έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που διενεργήθηκε στο διάστημα 15-20 Ιουλίου, σε 302 εταιρίες-μέλη του ΕΒΕΘ.
Η έρευνα διενεργήθηκε με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού...
ερωτηματολογίου PrimoQ της Palmos Analysis και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των επιχειρηματιών για τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) -με τους περισσότερους να ζητούν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, λόγω της δυσμενούς.............. οικονομικής συγκυρίας- αλλά και για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα οποία κρίνονται αναποτελεσματικά.
Πολύπλοκη και χρονοβόρα, χαρακτηρίζει το 51% των επιχειρηματιών, χρηστών κάποιου προγράμματος του ΕΤΕΑΝ, τη διαδικασία υποβολής αίτησης και έγκρισης συμμετοχής σε αυτά, ενώ στον αντίποδα, απλή και γρήγορη, τη χαρακτηρίζουν το 46%.
Το 65% των χρηστών κάποιου προγράμματος του ΕΤΕΑΝ, πιστεύει ότι είναι «πολύ δύσκολη» ή «αρκετά δύσκολη», υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η αποπληρωμή των δανείων και το 35% λέει ότι είναι «αδύνατη» ή «πολύ δύσκολη». Ποσοστό 19% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα είναι σε θέση να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει, ενώ σχεδόν όλοι (δηλαδή το 85%) κρίνουν απαραίτητη την παράταση -λόγω της κρίσης- του χρόνου αποπληρωμής της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων, κατά δύο έως τρία χρόνια ή και ακόμη περισσότερο.
Περαιτέρω, από την έρευνα προκύπτει ότι μόλις το 22% δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κάποιο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ, το 17% ενδιαφέρεται για τα χαμηλότοκα δάνεια που δίνονται με εγγύηση του Ταμείου για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, το 16% ενδιαφέρεται για το άτοκο δάνειο που χορηγείται ως κεφάλαιο κίνησης και το 7% για την εγγύηση που παρέχεται για κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου. Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για τα χαμηλότοκα δάνεια (με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ) για κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (5%) και για την εγγύηση του επενδυτικού δανείου (3%).
Στο μεταξύ, το ΕΒΕΘ, επιχειρώντας μια μίνι αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δυο προγραμμάτων, διαπιστώνεται, βάσει των απαντήσεων που δόθηκαν, ότι το ΕΤΕΑΝ βοήθησε -σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Αρνητικές οι τράπεζες
Αρνητική εξακολουθεί να κρίνεται από τους επιχειρηματίες η ανταπόκριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στα αιτήματά τους για αύξηση των χορηγήσεων. Βάσει της εμπειρίας τους, οι τράπεζες συνεργάτες τους είναι «καθόλου» (29%) ή «λίγο πρόθυμες» (37%) για χορήγηση δανείων με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και «πολύ πρόθυμες» μόλις το 5%. Επιπλέον το 59% των επιχειρηματιών δηλώνει «όχι» και μάλλον «όχι» όταν ρωτάται εάν είναι ικανοποιημένος το τελευταίο τρίμηνο από την αντιμετώπισή του από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται. Μόλις το 2% διαπιστώνει ότι η σχέση αυτή βελτιώθηκε, το 37% λέει ότι επιδεινώθηκε και το 59% παρέμεινε αμετάβλητη.
Η οικονομική πολιτική
Στο «μικροσκόπιο» της έρευνας του ΕΒΕΘ βρέθηκε και η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης κρίνεται σήμερα «αρνητικά» (67%) και «μάλλον αρνητικά» (25%), έναντι 50% και 30% αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2010 και 47% και 19% αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2010. Επιπλέον οι επιχειρηματίες διάκεινται αρνητικά ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής, καθώς τα κρίνουν ως «καθόλου αποτελεσματικά» σε ποσοστό 65%, και ως «αρκετά αποτελεσματικά» σε ποσοστό 3%.
Από την έρευνα διαφαίνεται επίσης πως η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών επιδεινώνεται. Το 67% αναμένει μείωση των πωλήσεων, ενώ ποσοστό 51% λέει πως θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού. Η απαισιοδοξία εδράζεται και στα προβλήματα ρευστότητας, η οποία αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο όπως εκτιμά το 68% των ερωτηθέντων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου