Για άλλους το ΣΤΟΙΧΗΜΑ είναι Ο ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΕΠ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 και για μας ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΝΙΞΕΙ

«Άφαντος» ο… βατοπαιδινός Πάπιστας 


Στις θέσεις τους εντός της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού, έτοιμοι να χειροκροτήσουν ανά πάσα στιγμή, αλλά ποτέ να αποδοκιμάσουν ή να διαφωνήσουν ανοιχτά, βρίσκονται από χθες οι 2.268 αντιπρόσωποι στο...
18ο συνέδριο του ΚΚ Κίνας. Εκεί, εκπροσωπούν τα 82 περίπου εκατ. μέλη του κόμματος -στα οποία ανήκουν φτωχοί αγρότες, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, με περιουσία 15 δισ. δολαρίων.
Την επόμενη Πέμπτη, οι αντιπρόσωποι θα κληθούν να εκλέξουν τα 370 περίπου μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ την αμέσως επόμενη μέρα, το σώμα θα ορίσει τα 25 μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Από αυτά, θα ξεχωρίσουν οι επτά της Διοικούσας Επιτροπής, οι οποίοι θα κρατούν ουσιαστικά στα χέρια τους την τύχη της ανερχόμενης υπερδύναμης. Ανάμεσα δε στους........
επτά, θα ξεχωρίζουν δύο, τα ονόματα των οποίων είναι προαποφασισμένα εδώ και καιρό: του γενικού γραμματέα του κόμματος -ο οποίος αυτοδικαίως γίνεται και πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας- και του δεύτερου τη τάξει και πρωθυπουργού. Δηλαδή, του Σι Τζινπίνγκ και του Λι Κεκιάνγκ, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους... ευδοκίμως ολοκληρώσαντες τη θητεία τους Χου Ζιντάο και Ουέν Ζιαμπάο.
Μηχανή
Όλα μοιάζουν να λειτουργούν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή -όμως, όπως λέει το ρητό, «ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός». Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι του συνεδρίου προηγήθηκε μια αδυσώπητη μάχη παρασκηνίων στο κόμμα, προκειμένου να επικρατήσει η «ορθόδοξη» γραμμή της απερχόμενης ηγεσίας. Μια μάχη με αρκετά «θύματα», με πιο γνωστό τον Μπο Σιλάι, τον μέχρι πρόσφατα κορυφαίο και εξαιρετικά φιλόδοξο στέλεχος που «καρατομήθηκε» με αφορμή το σκάνδαλο της δολοφονίας ενός Βρετανού επιχειρηματία και πιθανού πράκτορα.
Εκείνο που δεν είναι γνωστό, όμως, είναι το εάν και κατά πόσο η βιτρίνα της ομοφωνίας και της ενότητας θα παραμείνει για την επόμενη δεκαετία -τόση διάρκεια έχει περίπου η θητεία κάθε ηγεσίας στην Κίνα- λαμπερή και αράγιστη. Διότι οι αντιθέσεις στην κοινωνία μεγαλώνουν διαρκώς και ενδέχεται να απειλήσουν την ίδια τη συνοχή της χώρας στην περίπτωση που επαληθευτούν εκείνοι οι οποίοι προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που έκανε τον απερχόμενο πρόεδρο να θέσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, για διπλασιασμό του κινεζικού ΑΕΠ ως το 2020 -ο οποίος, εάν επιτευχθεί, θα φέρει την Κίνα σε απόσταση αναπνοής από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, βεβαίως, ο Χου έθεσε ως άμεση προτεραιότητα και την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία φαίνεται πως έχει πάρει μορφή επιδημίας στις τάξεις κρατικών και κομματικών αξιωματούχων. «Εάν αποτύχουμε να διαχειριστούμε καλά το συγκεκριμένο θέμα, ενδέχεται να αποδειχθεί θανάσιμο για το κόμμα ή ακόμη να προκαλέσει την κατάρρευσή του και την κατάρρευση του κράτους», δήλωσε ο Χου.
Διαφθορά 
Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι, με τη μάχη κατά της διαφθοράς, δίνεται η δυνατότητα στους «άρχοντες» της Κίνας να πετύχουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: αφενός, να δημιουργήσουν στην κοινωνία ένα αίσθημα ισονομίας και δικαιοσύνης και, αφετέρου, να έχουν την κατάλληλη πρόφαση για να προχωρήσουν σε μαζικές εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο...
Σοσιαλισμός α λα κινεζικά
Η πολιτική παρακαταθήκη του Χου Ζιντάο
«Δεν θα αντιγράψουμε ποτέ ένα δυτικό πολιτικό σύστημα», δεσμεύτηκε ο Χου Ζιντάο, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως γενικός γραμματέας του Κ.Κ. της Κίνας (από την προεδρία της χώρας θα αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2013). Αυτή είναι και η παρακαταθήκη που αφήνει στον διάδοχό του -προς εμπέδωση της οποίας, μάλιστα, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει 78 φορές τον όρο «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά» κατά τη διάρκεια της 90λεπτης (μικρής συγκριτικά σε σχέση με αντίστοιχες στο παρελθόν) ομιλίας του στο συνέδριο. Παράλληλα, όμως -κι αυτό έχει ενδιαφέρον- ο Χου ισχυρίστηκε ότι η Κίνα πρέπει να διδαχθεί από τα πολιτικά επιτεύγματα άλλων κοινωνιών.
Ενδιαφέρον παρουσίασε, επίσης, εκείνο το μέρος της ομιλίας του στο οποίο παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην κοινωνία. Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν στα προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορους τομείς, όπως είναι η υγεία, η στέγαση, το περιβάλλον, η ασφάλεια των τροφών και των φαρμάκων. Ωστόσο, εμφανίστηκε σκληρός και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα και η νέα ηγεσία του θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις κοινωνικές αναταραχές -ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δώσουν και τη μάχη της πληροφόρησης μέσω του διαδικτύου, η οποία έχει τεράστια σημασία.
 Ρεπορτάζ : Γιώργος Παυλόπουλος
(από την Ημερησία)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ