Θα μπεί υπο επιτήρηση η MIG;

Υπο επιτήρηση η MIG; 

 


migΤα ποτάμια, ως γνωστόν, δεν γυρίζουν πίσω. Εκτός και αν πρόκειται για τα... ποτάμια μετρητών που σκόπευε να αντλήσει η Marfin Investment Group, «κλείνοντας το μάτι» στους μετόχους για δυναμική εμφάνιση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, αλλά και στις πωλήσεις μη τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού από τράπεζες.  Αίφνης, οι διορατικοί διοικούντες της MIG ανακαλύπτουν ότι οι «ευκαιρίες» εξαφανίσθηκαν και υπάρχει αβεβαιότητα για επενδύσεις στην Ελλάδα, αφήνοντας για αργότερα το μεγαλειώδες σχέδιο άντλησης κεφαλαίων!
Όλοι θυμούνται τον κ. Α. Βγενόπουλο να δίνει συμβουλές στην κυβέρνηση για το πώς ακριβώς θα ξεπερασθεί η κρίση, καταθέτοντας από τηλεοπτικές οθόνες τα απαυγάσματα σοφίας ενός μεγάλου μάνατζερ. Οι μικρομέτοχοι της MIG, που έχουν την ευτυχία να ελέγχουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της.......... χώρας, από χθες μπορούν και πάλι να πιουν νερό στο όνομα της διορατικής διοίκησης του ομίλου, που με ασφάλεια οδηγεί το καράβι μέσα στη θύελλα της κρίσης:
-        Στις 23 Μαρτίου, η διοίκηση της MIG ενημέρωνε τους μετόχους ότι ο καθοδικός κύκλος της οικονομίας τελειώνει και ήλθε η μεγάλη στιγμή για αναζήτηση ευκαιριών: «Εισερχόμενοι στην τελευταία περίοδο του καθοδικού κύκλου, οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολύ μεγάλες, ενώ το ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι αποεπενδύσεις Τραπεζών από μη τραπεζικά στοιχεία του ενεργητικού τους (non-core assets) αναμένεται να δημιουργήσουν και νέες ευκαιρίες σχεδόν σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται η MIG σήμερα», τόνιζε τότε ο κ. Βγενόπουλος. Αυτές οι «πολύ μεγάλες ευκαιρίες» θα αξιοποιούνταν από την MIG με την άντληση 256 εκατ. ευρώ, με έκδοση μίας νέας μετοχής για κάθε τρεις παλιές, στην εξόχως συμφέρουσα τιμή του 1 ευρώ (τότε η μετοχή διαπραγματευόταν λίγο πάνω από τα 80 λεπτά, χθες έκλεισε στα 63, πολύ μακριά από την... υψιπετή τιμή έκδοσης των νέων μετοχών).
-        Χθες, μόλις δυόμιση μήνες μετά εκείνη την ελπιδοφόρα ανακοίνωση, ξαφνικά η διοίκηση της MIG αντιλήφθηκε ότι το τοπίο... σκοτείνιασε, ότι ο καθοδικός κύκλος συνεχίζεται και οι επενδυτικές ευκαιρίες έκαναν... φτερά: «Το Δ.Σ. της MIG σε σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την ανάκληση της προγενέστερης απόφασής του περί αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας», αναφέρει χθεσινή σχετική ανακοίνωση, «λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που λειτουργεί αποτρεπτικά και για την άντληση νέων κεφαλαίων αλλά και για την διενέργεια νέων επενδύσεων. Το θέμα θα επανεξεταστεί από το Σεπτέμβριο, αφού συνεκτιμηθούν οι μέχρι τότε εξελίξεις που θα καθορίσουν και την περαιτέρω στρατηγική της Εταιρείας».
Δύσκολα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις στρατηγικές... κυβιστήσεις της διοίκησης της MIG, που περισσότερο παραπέμπουν σε συμπεριφορά κυκλοθυμικού ασθενούς με σοβαρό πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας, παρά σε μια οργανωμένη, διορατική και συνεπή διοίκηση κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου. Πώς, να εξηγηθεί, άραγε, ότι τον Μάρτιο ο κ. Βγενόπουλος και οι συν αυτώ κατάφεραν να δουν μια έξοδο από τον καθοδικό κύκλο και μεγάλες ευκαιρίες, ενώ τον Ιούνιο βλέπουν μόνο αβεβαιότητα και κινδύνους;
Μήπως η οικονομία της χώρας ήταν τον Μάρτιο έτοιμη να... πετάξει και ξαφνικά τον Ιούνιο προσγειώθηκε απότομα, με τρόπο που ήταν αδύνατο να το προβλέψει μια συνετή και καλά πληροφορημένη διοίκηση, με αποτέλεσμα τη μια να σχεδιάζει φιλόδοξη αύξηση κεφαλαίου και την άλλη να την αναστέλλει μέχρι νεοτέρας; Προφανώς μόνο οι διοικούντες της MIG μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτές τις εύλογες απορίες των μικρομετόχων. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλονται μεγάλες αυξήσεις με φιλόδοξα σχέδια, για να χαθούν λίγο αργότερα στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας: όλοι θυμούνται τις εποχές που ο κ. Βγενόπουλος ανήγγειλε μεγάλη αύξηση για εξαγορά τράπεζας, η οποία λίγους μήνες μετά εγκαταλείφθηκε.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι εξαρχής (και αυτό είχε επισημανθεί από το “S10”) το πλάνο για τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων, με έκδοση νέων μετοχών και μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου 684,7 εκατ. ευρώ φαινόταν υπερβολικά φιλόδοξο για αυτές τις εποχές. Με τη χθεσινή ανακοίνωση αφήνεται να εννοηθεί ότι το σχέδιο για το μετατρέψιμο ομολογιακό, με έκδοση δύο ομολογιών για κάθε τρεις μετοχές, στην τιμή του 1 ευρώ για κάθε ομολογία, δεν εγκαταλείπεται. Περισσότερες εξηγήσεις για το αν και πώς θα προχωρήσει αυτή η άντληση κεφαλαίων αναμένονται στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Είναι σαφές, πάντως, ότι η MIG δεν μπορεί να εγκαταλείψει εντελώς τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επανέλθει απειλητικό το φάσμα της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στην κατηγορία των υπό επιτήρηση μετοχών. Όπως έχει αποκαλύψει το “S10”,
-        Η περίπτωση του «μεγαλύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου» θα ενέπιπτε, αν δεν είχε έγκαιρα αναγγελθεί η άντληση κεφαλαίων, σε έναν από τους κανόνες του ΧΑ, που μπορεί να οδηγήσουν μια εισηγμένη εταιρεία σε υπό επιτήρηση διαπραγμάτευση της μετοχής της.
-        Σύμφωνα με τον κανόνα, όταν μια εταιρεία έχει καταγράψει ζημιές μεγαλύτερες από το 30% των κεφαλαίων, με τα οποία άρχισε την ίδια χρήση, τίθεται υπό επιτήρηση, εκτός εάν έχει ήδη προγραμματίσει αύξηση κεφαλαίου.
-        Οι ζημιές-μαμούθ, ύψους 1,9 δις. ευρώ, που ανακοίνωσε για το 2010 η MIG, κάλυπταν με… άνεση το όριο του 30% που προβλέπει το κριτήριο του ΧΑ. Ο όμιλος είχε τερματίσει τη χρήση του 2009 με κεφάλαια 4,3 δις. ευρώ και οι ζημιές στο τέλος του 2010 αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 45% των κεφαλαίων.
Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση της MIG είναι υποχρεωμένη, για να αποφύγει την επιτήρηση, να διατηρήσει «ζωντανό» το στόχο της άντλησης νέων κεφαλαίων. Το μόνο προς το παρόν που δεν έχει γίνει ορατό είναι οι μέτοχοι που πρόθυμα θα εισφέρουν τα μετρητά τους για να αγοράσουν νέες ομολογίες της MIG, αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες που δεν θα πρέπει να «θολώνουν» τα φιλόδοξα σχέδια μιας εμπνευσμένης διοίκησης.
Πάντως, ο κ. Α. Βγενόπουλος, σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου, μέχρι την εγκατάλειψη του σχεδίου, αγόραζε συνεχώς μετοχές της MIG, που είχαν υποχωρήσει ακόμη και στα 48 λεπτά το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, ο κ. Βγενόπουλος προχώρησε στις ακόλουθες αγορές μετοχών:


Ημερομηνία
Αριθμός μετοχών
Αξία
24/03/2011
159.021
136.651,97
14/04/2011
214.345
159.907,15
15/04/2011
85.655
63.558,17
30/05/2011
200.000
98.267,80
31/05/2011
300.000
161.439,48
03/06/2011
45.091
30.294,05
06/06/2011
54.909
38.541,78

Συνολικά, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη μετοχή της MIG, ο κ. Βγενόπουλος συγκέντρωσε 1.059.021 μετοχές, αξίας 688.660,40 ευρώ, με μια μέση τιμή κτήσης 65 λεπτών ανά μετοχή. Χθες, η μετοχή έκλεισε στα 63 λεπτά, με μια άνοδο κατά 3,28%. Άλλη μια τέτοια άνοδος στη σημερινή συνεδρίαση και ο κ. Βγενόπουλος θα αρχίσει να μετράει κέρδη από τις αγορές του της τελευταίας περιόδου, όταν ο φόβος της αύξησης δεν άφηνε τη μετοχή να «αναπνεύσει». Σε χαλεπούς καιρούς κρίσης, είναι και αυτό ένα όχι ευκαταφρόνητο... μεροκάματο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Ροζ sex video-τσόντα DVD της Ελίνας Μπεκάκου?