Ο Μεγάλος Αδελφός θα παρακολουθεί τα αγροκτήματα της Ευρώπης
Ο Μεγάλος Αδελφός θα παρακολουθεί τα αγ
ροκτήματα της Ευρώπης
Πώς αισθάνονται που παρακολουθούνται από ψηλά;
Φανταστείτε μια τέλεια βόλτα στην εξοχή σε λίγα χρόνια από τώρα – ηρεμία, καθαρό αέρα, το κελάηδισμα των πουλιών στα δέντρα και καλλιέργειες να .........
ταλαντεύονται στο αεράκι.
Ξαφνικά ένα αεροπλάνο-μοντέλο ορμάει πάνω από τα κεφάλια σας.
Αλλά δεν υπάρχει κανείς τριγύρω που να κρατά τηλεχειριστήριο. Αυτό δεν είναι παιχνίδι, αλλά ένα drone σε μια φωτογραφική αποστολή.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιόμετρα επάνω, στο διάστημα, το ίδιο κομμάτι γης φωτογραφίζεται από ένα δορυφόρο με τέτοια ακρίβεια που σαφώς εντοπίζει μεμονωμένα δέντρα και τα ζώα.
Τι υπάρχει για να το κατασκοπεύουν; Δεν υπάρχουν μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μόνο χωράφια.
Τα αγροκτήματα της Ευρώπης κοστίζουν στους φορολογούμενους δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις κάθε χρόνο, και οι επιθεωρητές γεωργίας στρέφονται στην τεχνολογία για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα τους στην πρόληψη της απάτης.
Οι δορυφόροι έχουν ήδη τεθεί σε χρήση εδώ και πολλά χρόνια και τα drones βρίσκονται σήμερα σε δοκιμαστική φάση.
Η σάρωση ενός αγροκτήματος με δορυφόρο κοστίζει περίπου το ένα τρίτο από όσο η αποστολή ενός επιθεωρητή για μια επίσκεψη επί τόπου.
«Το RPA παρακολουθεί μόνο αυτούς για τους οποίους υπάρχει κάποια αμφιβολία, και μόνο στους συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους η αμφιβολία υπάρχει», λέει η RPA. «Αυτό εξοικονομεί χρόνο, σηκώνει το βάρος από τους αγρότες και μειώνει το κόστος για τον φορολογούμενο.»
Οι δορυφόροι μπορούν να καλύψουν γρήγορα και λεπτομερώς μια τεράστια έκταση και γρήγορα να επιστρέψουν για να τη φωτογραφίσουν και πάλι αν χρειαστεί.
Το 2010, περίπου το 70% του συνόλου των απαιτούμενων ελέγχων όσον αφορά τις πληρωμές γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ έγιναν από δορυφόρους, που φωτογράφησαν πάνω από 210.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (81.000 τετραγωνικά μίλια).
Αλλά οι δορυφόροι δεν είναι αλάθητοι. Η Αυστρία δεν τους χρησιμοποιεί, με το σκεπτικό ότι οι σκιές που ρίχνουν τα ορεινά ανάγλυφα κάνουν μερικές φορές ανακριβείς τις δορυφορικές εικόνες.
Και στη Σκωτία, σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισαν να μην χρησιμοποιούν δορυφόροι «λόγω της δυσκολίας του να έχεις αρκετά καθαρό καιρό για τις υπερπτήσεις», όπως δήλωσε στο BBC ένας Σκοτσέζος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Οι έλεγχοι μέσω δορυφόρου γίνονται εν μέρει για να παράγουν ακριβείς χάρτες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που να δείχνουν καθαρά τις περιοχές που είναι επιλέξιμες για επιδοτήσεις.
Αλλά οι αγρότες αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρούν τη γη τους σε «καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση» για να λάβουν επιδοτήσεις, έτσι επίσης οι εικόνες αποκαλύπτουν εάν ο γεωργός τηρεί τους κανόνες σχετικά με φράκτες, λίμνες κ.α
Ο γεωργός που παραβαίνει τους κανόνες κινδυνεύει να χάσει το 3% της πληρωμή του και περισσότερα αν πρόκειται για υποτροπή.
Σε κάθε χώρα της ΕΕ, τουλάχιστον το 5% των καλλιεργειών πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο – και πολλές ελέγχουν άνω του 5%
Οι δορυφόροι πραγματοποίησαν περίπου το 70% όλων των επιθεωρήσεων το 2010
Η ανάπτυξη της παρακολούθησης μέσω δορυφόρου έχει μειώσει τον αριθμό των παραβάσεων.
Σε μια περίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2001, ένας αγρότης αποδείχθηκε ότι είχε φυτέψει λιναρόσπορο, έστω και αν η δορυφορική εικόνα που εμφανιζόταν έδειχνε γυμνή γη. Τα αραιά νεαρά φυτά δεν φαινόντουσαν λόγω της αντανάκλασης του εδάφους.
Αυτό θα μπορούσε να είναι το είδος της κατάστασης όπου ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος- ένα τηλεκατευθυνόμενο εναέριο όχημα (UAV) – θα ήταν χρήσιμο.
Τα drone είναι γνωστά για το ρόλο τους ως τηλεκατευθυνόμενοι δολοφόνοι στο Αφγανιστάν, αλλά οι υποστηρικτές τους βλέπουν έναν ρόλο για τα μικρότερα και πολύ πιο απλά drone στη παρακολούθηση της γεωργίας.
Μπορούν να πλησιάσουν και να πάρουν κοντινές φωτογραφίες – και σε αντίθεση με τους δορυφόρους, που πάντα κοιτούν κάτω, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να πάρουν φωτογραφίες υπό γωνία.
Σήμερα δοκιμάζονται σε αμπελώνες στο νότο της Γαλλίας, για να ελέγξουν ότι η «εκρίζωση» των αμπελώνων γίνεται νόμιμα και οικολογικά.
«Οι Γάλλοι κάνουν δοκιμές για να δουν αν τα drone πρέπει να φτάσουν μέχρι την ανάλυση των 10cm, για να δουν τι ακρίβεια απαιτείται.
Τα drones δοκιμάζονται επίσης στην Ιταλία, και είναι ήδη σε χρήση μικρής κλίμακας στην Καταλονία της Ισπανίας, όπου οι αρχές λένε ότι οι φωτογραφίες με ανάλυση 25 εκατοστών και 12,5 εκατοστών είναι ιδανικές για τον έλεγχο των μικροκαλλιεργητών με μεικτές καλλιέργειες που είναι χαρακτηριστικές της Μεσογείου.
Η ΕΕ βιάζεται να αναπτύξει μια «στρατηγική για μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών», στην οποία θα δείτε τους υπάρχοντες πολύ σκληρούς περιορισμούς στη χρήση των drone να χαλαρώνουν.
Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής αυτή την εβδομάδα προβλέπει τη χρήση τους όχι μόνο στην καλλιέργεια ή την παρακολούθηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και στη χαρτογραφία του εδάφους, στις μεταφορές εμπορευμάτων, στην παρακολούθηση των συνόρων, στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, και στην παρέμβαση στις φυσικές ή βιομηχανικές καταστροφές.
Και τι γίνεται με το θέμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής;
Ο Ben Hayes ανησυχεί ότι η Ευρώπη σπεύδει στη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών χωρίς επαρκή δημόσια συζήτηση.
«Μπορούμε να αποδεχτούμε το επιχείρημα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά … τα ερωτήματα για το τι είναι αποδεκτό και το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για drones που πλανόνται πάνω από τα χωράφια τους ή τη διαδήλωσή τους – αυτές οι συζητήσεις δεν λαμβάνουν χώρα», όπως λέει.
Ορισμένοι αγρότες εξέφρασαν ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής, αλλά πολλοί είπαν ότι η τηλεπισκόπησης ήταν προτιμότερη από το να χάνουν χρόνο με τους επιθεωρητές στη γη τους.
Η πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε επίσης ότι οι δορυφόροι θα βοηθήσουν να αποτραπούν τις απάτες.
Ο Ρομπ Άλαν, ένας αγρότης στο Warwickshire, είπε ότι: «είναι η σύγχρονη ζωή – δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / BBC (Η Ψείρα)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου