Σε «καραντίνα» λόγω PSI οι τράπεζες ως το 2013.


Σε «καραντίνα» λόγω PSI οι τράπεζες ως το 201
3...


Από το banksnews.gr
Μέχρι και το τέλος του 2013 μπορεί να διαρκέσει η ανάκτηση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος μετά το PSI η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έστω και από το τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Τα περίφημα 14 δις από το ΕΣΠΑ αλλά και όλες οι πρωτοβουλίες ύψους περίπου 1,5 δις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( 500 εκ ευρώ ) και. την........ χρηματοδότηση υποδομών ( 1 δις ευρώ) οι οποίες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απαιτούν άμεση και γενναία συνδρομή του τραπεζικού τομέα.
Οι αποκρατικοποιήσεις θα αρχίσουν να προχωρούν μετά την ολοκλήρωση του PSI και τα αποτελέσματά τους στην ελληνική οικονομία θα αρχίσουν να φαίνονται από το 2013 και μετά.
Την ίδια ώρα οι περίπου 800.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής ο επιχειρηματικότητας βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης προσπαθώντας να ανακτήσουν έστω σε ένα βαθμό την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό.
Σύμφωνα όμως με το μνημόνιο η διαδικασία της ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι τράπεζες θα πιεστούν για να ανακτήσουν ένα μέρος από τις ζημιές του PSI από τους βασικούς τους μετόχους ή την αγορά . Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα γίνει κατά 80% από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 20% από τους βασικούς τους μετόχους .
Το συνολικό ποσό με βάση τον υπουργό οικονομικών μπορεί να φτάσει και τα40- 50 δις ευρώ ενώ το ΕΤΧΣ θα έχει διαθέσιμα για την δουλειά αυτή 23 δις ευρώ Με τα χρήματα αυτά θα μπεί στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών αποκομίζοντας κοινές μετοχές με αναστολή του δικαιώματος ψήφου. Στο σημείο αυτό οι βασικοί μέτοχοι οι οποίοι θα θελήσουν να ανακτήσουν τα ποσοστά τους θα πρέπει να συνεισφέρουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προσθέτοντας και το υπόλοιπο των απαιτούμενων κεφαλαίων . Ο στόχος είναι όλες οι ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ( Core Tier 1 ) στο 9% ως το Σεπτέμβριο του 2012 και το 10% το Ιούνιο του 2013 Αυτό σημαίνει πολύ συγκρατημένη πολιτικής χορηγήσεων για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο .
Στο τέλος του χρόνου με μέριμνα της ΤτΕ οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να υπομείνουν ένα ακόμη «τέστ κοπώσεως» ακραίων συνθηκών για την Ελληνική οικονομία όπου όλες θα πρέπει να επιτυγχάνουν ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια 7% .
Από την διαδικασία αυτή κάποιες από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες μπορεί να τα καταφέρουν και κάποιες άλλες μπορεί να τεθούν σε εκκαθάριση και θα εξαγοραστούν από άλλες . Το βέβαιο είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο ο οποίος όμως δεν περισσεύει . Συνεπώς θα ακολουθήσει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο μια διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα στο οποίο οι συντεταγμένες αλλάζουν εντελώς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ