Κερδίσαμε τα Ελγίνεια!


Κέρδισε στα σημεία την Δευτέρα το βράδυ η ομάδα που υποστήριξε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στο debate που οργάνωσε στο Λονδίνο ο οργανισμός Intelligence Squared στο Cadogan Hall. Την επιστροφή υποστήριξαν ο ηθοποιός και γνωστός φιλέλληνας Stephen Fry και ο Andrew George, Βρετανός Βουλευτής με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς και Πρόεδρος της καμπάνιας Marbles Reunited. Κατά της πρότασης τάχθηκαν ο Felipe Fernández-Armesto, καθηγητής ιστορίας στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο Notre Dame και ο βουλευτής των Εργατικών, Tristram Hunt. Την συζήτηση συντόνισε η ..........
παρουσιάστρια του BBC World News Zeinab Badawi.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα πήρε πρώτος τον λόγο ο κύριος George ο οποίος αναφέρθηκε στην χιουμοριστική κατάθεση αιτήματός του προς τη Βουλή των Κοινοτήτων την 1η Απριλίου για την καταδίκη της αρπαγής από Έλληνες βράχων από το μνημείο του Στόουνχετζ υπενθυμίζοντας στο κοινό ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο Λόρδος Ελγιν βοήθησε να προστατευτούν τα μάρμαρα αλλά ότι η αναστήλωση είχε τελειώσει πια. Ο κύριος George τελείωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η επιστροφή των μαρμάρων δεν θα σήμαινε το άδειασμα του Βρετανικού Μοσείου αλλά θα ήταν μια σωστή και ηθική πράξη.
Συνεχίζοντας την υποστήριξη της επιστροφής των μαρμάρων ο κύριος Fry είπε ότι θα ήταν αρχοντικό και θα έδειχνε χάρη και ευπρέπεια αν το Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε τα μάρμαρα στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν, κοντά στο βουνό από όπου προήλθε το μάρμαρο με το οποίο κατασκευάστηκαν και στο μέρος όποιυ γεννήθηκαν οι ιδέες που σηματοδότησαν το χτίσιμο του Παρθενώνα, όπως η αρχιτεκτονική, η φιλοσοφία, ο εμπειρισμός, η ιστορία, η αστρονομία, η δικαιοσύνη, τα μαθηματικά, η άλγεβρα. Πρότεινε επίσης τα μάρμαρα να αντικατασταθούν με γύψινα ομοιώματα στο Βρετανικό Μουσείο και να συνοδευτούν από ενημερωτική ταινία που να δείχνει την επιστροφή τους και την κατασκευή των ομοιωμάτων.
Επίσης, απέρριψε το επιχείρημα ότι το Λονδίνο δικαιούται τα γλυπτά διότι ο λόρδος Έλγιν τα έσωσε από την καταστροφή, λέγοντας ότι αν έσωζε κανείς κάποιους πίνακες από το φλεγόμενο σπίτι του γείτονά του δε θα τα κρατούσε ο ίδιος όταν ο γείτονας επέστρεφε. Κατέληξε λέγοντας ότι «αν και με την υπάρχουσα κρίση χρέους ακούμε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που χρωστά, η Βρετανία ποτέ δε θα μπορέσει να ξεπληρώσει όσα χρωστά η ίδια στο ελληνικό πνεύμα».
Το βασικό επιχείρημα της αντίπαλης πλευράς, το οποίο υποστήριξε ο κύριος Hunt, ήταν ότι η Βρετανία αγόρασε τα μάρμαρα νόμιμα, θέση που αντέκρουσε ο κύριος Fry λέγοντας ότι η χώρα εκείνη την περίοδο βρισκόταν υπό κατοχή. Επίσης, πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε για την πώληση των μαρμάρων και δεν έχει προσφύγει ποτέ σε κάποιο διεθνές δικαστήριο για τον επαναπατρισμό τους. Στο τέλος προέτρεψε το ακροατήριο να ψηφίσει κατά της επιστροφής των μαρμάρων, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα καινούριο κύμα εθνικισμού.
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο καθηγητής Fernández-Armesto, ο οποίος ξεκίνησε τον λόγο του με μια προσωπική επίθεση εναντίον του κυρίου Fry που προκάλεσε την αποδοκιμασία του κοινού. Ο κύριος Fernández-Armesto αποκάλεσε το Βρετανικό Μουσείο αρχείο της ιστορίας του κόσμου και υποστήριξε ότι η παραμονή των μαρμάρων στο μουσείο θα βοηθήσει ακαδημαικούς και επισκέπτες να τα μελετήσουν και να τα συγκρίνουν με τα άλλα εκθέματα.
Το βασικό του επιχείρημα κατά της επιστροφής των μαρμάρων ήταν το ζήτημα της δημιουργίας προηγούμενου καθώς και ότι η διασπορά των γλυπτών σε πολλά σημεία του κόσμου βοηθά το έργο μελέτης των ακαδημαϊκών. Απέρριψε επίσης το επιχείρημα ότι τα γλυπτά ανήκουν στη σύγχρονη Ελλάδα, λέγοντας ότι οι Έλληνες ουδεμία σχέση έχουν με τους αρχαίους Έλληνες της εποχής του Περικλή.
Πριν την αρχή του debate οι παριστάμενοι ψήφισαν για την επιστροφή των γλυπτών με 196 ψήφους υπέρ, 202 κατά και 158 αναποφάσιστοι. Το τέλος του debate ανέδειξε θριαμβευτές τους υποστηρικτές της επιστροφής με τεράστια διαφορά: 384 υπέρ έναντι 125 κατά με 24 αναποφάσιστους.
Η βραδιά μαγνητοσκοπήθηκε από το BBC World News που θα το προβάλει στις 30 Ιουνίου και μεταδόθηκε ζωντανά στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα.

της Σύλβια Τραγγανίδα Σχόλια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ