ΔΝΤ: Ζητάει από την Ελλάδα μέτρα 6,5 δισ. ευρώ τη διετία 2014 - 2015 - Προβλέπει ύφεση 1,4% για το 2014


Ν
 


 Παράθυρο για την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης για ακόμη 2 χρόνια, έως το 2016 - Ζητά νέα ελάφρυνση του χρέους
Πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2014 - 2015 προκειμένου να κλείσει το «κενό» των 6,5 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ αυτή της διετίας, προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ, που αφήνει «παράθυρο» παράτασης του μέτρου της εισφοράς αλληλεγγύης για ακόμη δύο χρόνια, έως το 2016. 
Το Ταμείο ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεις και αναμόρφωση φορολογικής διοίκησης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι τεχνοκράτες του Ταμείου προβλέπουν ακόμα ότι η ύφεση φέτος θα είναι 4,9% (αντί πρόβλεψης 4,2%) ενώ το 2014 η Ελλάδα θα βρεθεί σε ύφεση για έβδομη χρονιά με ρυθμό 1,4% έναντι πρόβλεψης για .......... ανάπτυξη 0,6% από την κυβέρνηση. Γεγονός που εάν επαληθευτεί αλλάζει και τις προβλέψεις για την πορεία του χρέους, εντείνοντας την ανάγκη για νέα απομείωσή του.
Το Ταμείο εστιάζει για μία ακόμη φορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ προτείνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το πτωχευτικό δίκαιο. Εμμέσως γίνεται λόγος για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών έως το τέλος του Αυγούστου και ασκεί πιέσεις για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
Ζητάει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους, των φοροαπαλλαγών για ανάπηρους και συνταξιούχους και των εκπτώσεων που δικαιούνται οι επιχειρήσεις.
Στην έκθεση τονίζεται η αναγκαιότητα μίας νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέσω της λήψης μέτρων που θα αφορούν στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Όπως διαμηνύει το ΔΝΤ, το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει η μεγάλη "θηλιά" του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει να υπάρξει και νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
"Η Ευρωζώνη ίσως χρειαστεί να συμβάλλει περαιτέρω σε τυχόν νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους", υποστηρίζει ταυτόχρονα το Ταμείο, πετώντας επί της ουσίας το "μπαλάκι" στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ένα haircut, αυτή τη φορά στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Κατά το ΔΝΤ, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι σταδιακή. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά "ο δρόμος της Ελλάδας προς την ανάκαμψη παραμένει δύσκολος".

Thomsen (ΔΝΤ): Όχι ακόμη, οι μειώσεις φόρων...

"Όχι ακόμη, οι μειώσεις φόρων..." είναι το μήνυμα που στέλνει προς την Ελλάδα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας P. Thomsen.
Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προσανατολιστεί στη μείωση των φόρων, προτού επιβεβαιωθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά, όπως εξήγησε, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε τα λάθη για τους πολλαπλασιαστές και την αναδιάρθρωση που έπρεπε να γίνει νωρίτερα....

Νέα έκθεση - κόλαφος του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Παραδέχεται ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις στο ελληνικό πακέτο διάσωσης - Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν ωφέλησε την ελληνική οικονομία - Άπειρη η Κομισιόν και αναποτελεσματικός ο θεσμός της τρόικας!


Νέα έκθεση - κόλαφος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με ειδική μελέτη του ΔΝΤ, που επικαλείται η Wall Street Journal, το Ταμείο φέρεται να παραδέχεται πως υπάρχουν σοβαρά κενά και μεγάλες ελλείψεις, όσον αφορά στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.
Κατά το ίδιο έγγραφο, η Ελλάδα δεν φέρεται να πληροί τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση - κεφάλαια του πακέτου διάσωσης.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ φέρεται να σημειώνει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από έναν χρόνο, αλλά και οι τελευταίες αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, δεν ωφέλησαν, αλλά αντίθετα έπληξαν την ελληνική οικονομία.
"H αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άργησε, έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα", διαμηνύει η Ουάσιγκτον.
"Αν είχε γίνει νωρίτερα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το κόστος θα ήταν μικρότερο για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους", υποστηρίζει επίσης.
Μέσω της έκθεσής του αυτής, το ΔΝΤ βάλλει κατά πάντων, ακόμη και κατά του εαυτού του!
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, ακόμη και οι δικές του προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον υπερβολικά αισιόδοξες. Το ΔΝΤ βάλλει κατά της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την αναποτελεσματική και χωρίς εμπειρία στη διαχείριση της κρίσης. Επίσης τονίζει, πως το ελληνικό πακέτο διάσωσης υπηρέτησε - ωφέλησε τελικά... περισσότερο την ίδια την Ευρωζώνη και όχι την Ελλάδα!
Το ΔΝΤ δεν σταματά όμως εκεί... Επιρρίπτοντάς ευθύνες σε ολόκληρο τον θεσμό της τρόικας, την χαρακτηρίζει ασυνήθιστη και όχι... ιδανική!
Το Ταμείο όμως ασκεί σφοδρή κριτική και σε όλες τις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, πως απέτυχαν να εφαρμόσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως διαμηνύει η Ουάσιγκτον, ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ δεν εκτίμησε ορθώς το μέγεθος της ζημιάς που μπορούσε να προκληθεί από τη συνεχιζόμενη επιβολή της λιτότητας στην ελληνική οικονομία.
Το ΔΝΤ παραδέχεται πως παραβίασε τους κανονισμούς που το διέπουν συναινώντας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Στη συνέχεια της έκθεσής του το ΔΝΤ περιγράφει όλες τις αβεβαιότητες γύρω από την ελληνική διάσωση, το μέγεθος των οποίων ήταν τέτοιο ώστε κανείς δεν μπορούσε με σαφήνεια να παραδεχθεί πως το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο.
Κατά το ΔΝΤ, η ελληνική διάσωση το 2010 δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το εξής: Μια κίνηση που εξαγόρασε χρόνο για την Ευρωζώνη, ώστε η τελευταία να προλάβει να προετοιμαστεί και να υψώσει ένα τείχος προστασίας για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.


www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ